Seks tijdens menstruatie

Veel vrouwen vragen zich af of seks tijdens de menstruatieperiode kan. Natuurlijk kan je seks hebben als je ongesteld bent.

Tijdens je menstruatieperiode gieren de hormonen door je lichaam. Sommige vrouwen hebben dan zelfs meer zin als ze ongesteld zijn, andere minder. Sommige culturen beschouwen de menstruatie als onrein en hebben gedurende deze periode absoluut geen seks. Als je onveilige seks hebt als je ongesteld bent is de kans op zwangerschap kleiner, maar je loopt evengoed het risico dat je toch zwanger raakt!

Voor- en nadelen van seks tijdens je menstruatie

Sommige vrouwen kunnen als ze ongesteld zijn en seks hebben, gemakkelijker klaarkomen dan buiten hun menstruatieperiode. Als je last hebt van menstruatiepijn of krampen, kan een orgasme verlichting geven aan de krampen en steken, omdat je je tijdens een orgasme ontspant. Het hebben van seks en een orgasme kan hierdoor werken als een natuurlijke pijnstilling. Onderzoek heeft aangetoond dat de feelgood-hormonen endorfine die vrijkomen bij een orgasme, kunnen helpen bij het verlichten van stress, menstruatiepijn en krampen.[1,2] Zowel hormonaal als psychisch kan het per vrouw verschillen of de behoefte voor intimiteit en seks verhoogd of juist verminderd.

Seks als je ongesteld bent kan een beetje een knoeiboel worden, maar dat is ook eigenlijk het enige nadeel. Vooral op de tweede en derde dag wanneer het bloedverlies het grootste is. Ga er dus voor als je partner daar niets op tegen heeft. Wellicht ken je de uitspraak ‘echte mannen varen ook door de Rode Zee’. Deze groep mannen hebben duidelijk geen probleem met het seks hebben tijdens de menstruatieperiode. Om bloedplekken te voorkomen kun je eerst een (oude) handdoek op de beddengoed neerleggen of kies om seks te hebben onder de douche.

Kan je alsnog zwanger worden?

Seks hebben tijdens je menstruatie kan juist extra prettig aanvoelen omdat je vagina extra vochtig is door het bloed waardoor je glijmiddel dus in het nachtkastje kunt laten staan. Vergeet niet dat je als je ongesteld bent toch zwanger kunt worden. Lees hier meer over in het artikel zwanger worden als je ongesteld bent. Als je een anticonceptie pil gebruikt en je wilt seks hebben tijdens je stopweek dan werkt de pil ook in deze week. Lees hier meer over hoe anticonceptie invloed heeft op je menstruatie.

Seks tijdens ongesteldheid en condoom

Wanneer je ongesteld bent en dus bloed verliest is het risico op infecties, hiv en andere soa’s groter. Het is dus is verstandig om een condoom te gebruiken, zelfs als je normaal geen condoom gebruikt. Vergeet ook niet om je tampon te verwijderen voordat je seks hebt. Dit geldt ook als je een menstruatiecup gebruikt.

Als je seks hebt tijdens je menstruatieperiode, is de kans uiteraard groot dat er menstruatiebloed op de geslachtsdelen achterblijft. Zorg ervoor dat jullie na het vrijen jullie geslachtsdelen goed schoonmaken. Doe dat alleen met lauwwarm water en niet met zeep! Het gebruik van zeep, zorgt ervoor dat de zuurgraad in je vagina wordt verstoord en dit kan leiden tot vaginale infecties. Extra op de hygiëne letten van je v-zone letten tijdens de menstruatieperiode is namelijk belangrijk. Lees in het artikel het belang van hygiëne tijdens je menstruatie wat je nog meer kunt doen om infecties te voorkomen.

Bloedverlies na seks

Wanneer je niet ongesteld bent, kan je toch bloedverlies hebben na de seks. kan dit verschillende oorzaken hebben. Een oorzaak kan bijvoorbeeld zijn dat bij de eerste keer seks er sprake is van bloedverlies door een klein scheurtje in het randje aan het begin van de vagina. Wist je dat de huid van je vagina gevoeliger is dan dat van je huid? Een snij wondje met je scheermes is zo gemaakt. Het kan daarom gebeuren dat er tijdens de seks een wondje ontstaat. Deze kans wordt groter tijdens de overgang omdat het slijmvlies dan wat droger is. Een andere oorzaak van bloedverlies na seks kan doorbraakbloeding zijn. Wanneer je dit krijgt na seks kan het heel soms een teken zijn van baarmoederhalskanker of vaginakanker [3]. Het is daarom belangrijk om een uitstrijkje te laten maken om je baarmoederhals te laten controleren.

Als je vaker bloedverlies tijdens of na de seks hebt en je afvraagt of jij je hier zorgen over moet maken, lees dan het artikel over doorbraakbloedingen. Als je meer vragen hebt over seks bekijk dan het artikel over seks en seksuele gezondheid.

Bronnen

[1] Brody S. The relative health benefits of different sexual activities. The Journal of Sexual Medicine. 2010 Apr 1;7(4pt1):1336–61.

[2] Levin RJ. Sexual activity, health and well-being–the beneficial roles of coitus and masturbation. Sexual and Relationship Therapy. 2007 Feb 1;22(1):135–48.

[3] http://www.nhs.uk/chq/Pages/977.aspx?CategoryID=118

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding