De invloed van endometriose op je vruchtbaarheid

Endometriose kan gepaard gaan met vruchtbaarheidsproblemen. In dit artikel gaan we dieper in op de invloed van endometriose op vruchtbaarheid en geven we tips over hoe je hier het beste mee om kunt gaan

Endometriose is een aandoening die ervoor zorgt dat weefsel, dat lijkt op baarmoederslijmvlies, voorkomt op plekken waar het niet zou moeten zitten. Naar schatting zijn er wereldwijd 176 miljoen vrouwen met endometriose. Dit betekent dat maar liefst 1 op de 10 vrouwen endometriose heeft [1]. Door de hormoonschommelingen tijdens je cyclus wordt je baarmoederslijmvlies dikker en verlaat je lichaam doormiddel van een menstruatie. Endometriose weefsel reageert tevens op de hormoonschommelingen. Door de reactie kan het omliggende weefsels irriteren, waardoor het omliggende weefsel kan gaan bloeden. In tegenstelling tot het menstruatiebloed, kan dit bloed het lichaam niet verlaten. Hierdoor kan endometriose pijn en zwellingen veroorzaken.

Als je een kinderwens hebt, kan endometriose nog eens extra zorgen met zich meebrengen. Want endometriose gaat bij sommige vrouwen gepaard met vruchtbaarheidsproblemen. Hoe dit precies zit vertellen we je hieronder.

Endometriose en vruchtbaarheid

Endometriose zorgt het meest voor klachten tijdens de reproductieve jaren. Dit zijn de jaren tussen de eerste menstruatie en de menopauze. Bovendien zijn dit vaak de jaren waarin sommige vrouwen een kinderwens ontwikkelen. Voor vrouwen met een kinderwens kan het extra moeilijk zijn om met endometriose om te gaan omdat endometriose vruchtbaarheidsproblemen kan veroorzaken. Er is sprake van vruchtbaarheidsproblemen wanneer er geen zwangerschap is ontstaan na een jaar van regelmatige geslachtsgemeenschap in de vruchtbare periode.

Endometriose kan dus gepaard gaan met vruchtbaarheidsproblemen, maar dit betekent niet dat alle vrouwen met endometriose onvruchtbaar zijn. Van de vrouwen met endometriose wordt geschat dat 60-70% vruchtbaar is en spontaan zwanger kan worden. Of endometriose een negatieve invloed heeft op de vruchtbaarheid is bovendien afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het moeilijker om zwanger te worden met ernstige endometriose en is de invloed afhankelijk van waar de endometriose zich bevindt in de buik [2].

De oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen door endometriose

Het is dus niet onmogelijk om zwanger te worden met endometriose, maar onderzoek heeft wel aangetoond dat het voor vrouwen met endometriose moeilijker is om zwanger te worden dan voor vrouwen zonder endometriose. De precieze oorzaak van een verminderde vruchtbaarheid door endometriose is nog onbekend, maar er zijn wel enkele verklaringen:

  • Weefselgroei op de eierstokken, als gevolg van endometriose, kan ervoor zorgen dat er geen of geen gezonde eicellen meer loskomen. 
  • Weefselgroei op of in de eileiders, als gevolg van endometriose, kan ervoor zorgen dat een eicel zich niet goed kan voortbewegen in de eileiders. Hierdoor kan mogelijk worden voorkomen dat een eicel bevrucht wordt door een spermacel. 
  • Endometriose kan in de baarmoeder wand zitten. Dit heet adenomyose, een vorm van endometriose maar is beschreven als ander ziektebeeld. Hierdoor kunnen er ontstekingen ontstaan die de kwaliteit van eicellen verminderen of de nesteling van een embryo verstoren [3]. Het kan ook zorgen voor een gekantelde baarmoeder.

Hoewel het voor vrouwen met endometriose moeilijker kan zijn om zwanger te worden, is het niet onmogelijk. Endometriose staat dus niet perse gelijk aan onvruchtbaarheid.

Omgaan met endometriose en vruchtbaarheidsproblemen

Wanneer je te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen als gevolg van endometriose, kan dit soms gevoelens van angst en eenzaamheid met zich meebrengen. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar er zijn manieren om deze vervelende gevoelens een beetje weg te nemen:

  • Je gevoelens opschrijven - de juiste hulp en begeleiding tijdens deze moeilijke periode is belangrijk. Voordat je op zoek gaat naar hulp onthou dan dat het belangrijk is om naar je hart te luisteren. Wees niet te streng voor jezelf en accepteer dat je gevoelens er mogen zijn. Om beter in contact te komen met je gevoelens kan het helpen om ze op te schrijven. 
  • De gevoelens delen - het uitspreken van vervelende gevoelens veroorzaakt vaak een gevoel van opluchting. Deel je gevoelens met iemand die je vertrouwt, zoals je partner, een goede vriend of arts. Door het starten van een dialoog over dit onderwerp kunnen we de taboes doorbreken en vrouwen samenbrengen die door hetzelfde heen gaan. 
  • Opties bespreken - zoals we al eerder benoemden staat endometriose niet perse gelijk aan onvruchtbaarheid. Het is dus voor veel vrouwen wel mogelijk om met endometriose zwanger te worden. Om te ontdekken welke opties er voor jou zijn is het goed om langs de huisarts of endometriose specialist te gaan. Als je weet dat je endometriose hebt, dan bespreek je dit niet met de huisarts meer met je endometriose specialist. Als je nog niet weet dat endometriose de oorzaak van je vruchtbaarheidsprobleem dan is de huisarts wel het eerste aanspreekpunt. Samen met je huisarts of specialist kan je dan de verschillende opties of behandelingen om zwanger te worden bespreken.

Medische disclaimer

Deze informatie over endometriosis is in samenwerking geschreven met en gecontroleerd door de Endometriose Stichting. Op hun website kun je meer informatie lezen over endometriosis en aanmelden voor interessante webinars.


Bronnen

[1] https://www.endometriose.nl/index.php?page=991&sid=2 

[2] https://www.endometriose.nl/index.php?page=787&sid=2 

[3] https://www.degynaecoloog.nl/onderwerpen/thuisarts-nl18896/.

Lees verder

Hoe is het om te leven met endometriose?

Bethany is kunstenares en heeft endometriose. Na vanaf haar 16e met een scala aan klachten te hebben rondgelopen, is Bethany vorig jaar met spoed geopereerd. Lees hier haar verhaal.