Vruchtbaarheidsbehandeling

Wat is een vruchtbaarheidsbehandeling?

De meeste mensen denken bij het horen van de term vruchtbaarheidsbehandeling slechts aan één ding: IVF (in-vitrofertilisatie). In werkelijkheid omvat deze term echter een breed scala aan procedures gerelateerd aan het krijgen van kinderen. Dit zijn bijvoorbeeld behandelingen voor stellen die niet zwanger kunnen raken, behandelingen te voorkomen dat genetische aandoeningen overgedragen worden of behandeling om de vruchtbaarheid van een transgender persoon te kunnen behouden. 

Soms proberen stellen al een lange tijd tevergeefs zwanger te raken. Wanneer een vruchtbaarheidsbehandeling dan helpt kan dit vaak voelen als een wonder.

Momenteel hebben wereldwijd vele mensen hun plannen stil moeten zetten als gevolg van het coronavirus en de daarbij horende maatregelen omtrent het houden van afstand. Bij vruchtbaarheidsbehandelingen komen vele bezoeken aan specialisten kijken, bijvoorbeeld voor het maken van echo’s. 

Dit kan lastig te accepteren zijn, zeker omdat vruchtbaarheidsbehandelingen zelfs onder ideale omstandigheden al onvoorspelbaar kunnen zijn en je een lang en moeilijk proces achter de rug hebt.

In-vitrofertilisatie (IVF)

De bekendste vorm van vruchtbaarheidsbehandeling is ongetwijfeld IVF. Bij IVF wordt buiten het lichaam een eicel bevrucht en daarna in de baarmoeder ingebracht. De eerste IVF-baby werd geboren in 1978 en sindsdien zijn er wereldwijd meer van 8 miljoen kinderen geboren als gevolg van deze behandelmethode. 

IVF kan uitgevoerd worden met een eigen eicel of een gedoneerde eicel. In sommige gevallen hebben vrouwen hun eigen eicellen in laten vriezen om deze later voor een IVF behandeling te kunnen gebruiken. Voor stellen van hetzelfde geslacht is ook een spermadonor nodig.

Of de IVF behandeling aanslaat verschilt per vrouw en wordt beïnvloed door haar individuele situatie en leeftijd. Over het algemeen geldt dat hoe ouder je bent, hoe moeilijker het wordt. Voor vrouwen onder de 35 die hun eigen eicel gebruiken is er een kans van 3 op 10 dat dit leidt tot een baby. Bij vrouwen boven de 44 is deze kans 1 op 50.

Deze verhouding kan zeer frustrerend zijn. Een vrouw die haar verhaal deelde doorliep 4 FET (Frozen Embryo Transfer, het overdragen van ingevroren embryo’s) cyclussen. “Het duurde bijna 18 maanden waarin ik mislukking na mislukking moest ervaren om uiteindelijk tot een echte onvruchtbaarheidsdiagnose te komen: onverklaarbare onvruchtbaarheid. “

Omdat de kansen op een baby door IVF relatief klein zijn doorlopen vrouwen vaak veel dure en fysiek zware behandelingen. Dit maakt het tot een erg stressvol proces, zowel voor de vrouw als voor haar partner. 

IVF kan ook een ongelofelijk eenzame ervaring zijn. Michelle Obama verwoorde haar eigen pogingen tot zwanger worden als volgt: “We zitten in onze eigen pijn en denken dat er iets kapot is in ons lichaam. Dat is een van de redenen waarom ik denk dat het zo belangrijk is om hier met mensen over te praten. Het slechtst wat wij als vrouw zijn kunnen doen is het niet vertellen van de waarheid over ons lichaam.”[3]

Stop het stigma rond vruchtbaarheidsbehandelingen.

Dankzij vruchtbaarheidsbehandelingen zijn al miljoenen kinderen geboren. Toch is er nog steeds een stigma gekoppeld aan dit onderwerp. Vrouwen voelen zich soms beschuldigd omdat ze niet op een natuurlijke manier zwanger kunnen worden. Of ze voelen dat zwanger worden met behulp van een vruchtbaarheidsbehandeling niet goed genoeg is omdat dit niet natuurlijk is.

Als gevolg van deze onware (en onvriendelijke) overtuigingen voelen sommige vrouwen dat ze een mislukking zijn. Ze voelen dat het ze niet lukt om hun natuurlijke biologische functie te vervullen. Wanneer ze dan een behandeling aangaan voelen zij dat ze tegen de natuur in gaan.’

Kinderen krijgen zou voor iedereen mogelijk moeten zijn. Ondanks dat door de huidige maatregelen vruchtbaarheidsbehandelingen op een laag pitje staan zijn we blij dat we op een wereld leven waar medische ontwikkelingen ervoor kunnen zorgen dat vrouwen kinderen kunnen krijgen. Dat is niet iets wat gestigmatiseerd zou moeten worden, maar iets wat gevierd moet worden.

Als jij ervaring hebt met vruchtbaarheidsbehandelingen en je verhaal en gevoelens wilt delen, doe dit dan met de hashtag #baarmoederverhalen.

[Referenties]

Bekijk het volledige assortiment producten van Libresse

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding