Vruchtbaarheidsbehandeling

Wat is een vruchtbaarheidsbehandeling?

De meeste mensen denken bij het horen van de term vruchtbaarheidsbehandeling vaak aan in-vitrofertilisatie (IVF) of intra-uteriene inseminatie (IUI). Dit zijn behandelingen gericht op stellen waarbij het niet lukt om zwanger te raken. In werkelijkheid omvatten vruchtbaarheidsbehandelingen echter een breed scala aan procedures gerelateerd aan het krijgen van kinderen. Zo zijn er bijvoorbeeld behandelingen om te voorkomen dat genetische aandoeningen overgedragen worden of behandelingen om de vruchtbaarheid van een transgender persoon te kunnen behouden.

Waar sommige stellen bewust kinderloos zijn, proberen stellen die IVF of IUI ondergaan vaak al een lange tijd tevergeefs zwanger te raken. Het hebben van zwangerschapssymptomen blijft dan uit bij de vrouw. Wanneer een behandeling dan eindelijk helpt kan dit vaak voelen als een wonder.

Toch zijn vruchtbaarheidsbehandelingen nooit ideaal. Je hebt vaak al een lang en moeilijk proces achter de rug en dan word je ook nog eens geconfronteerd met de onvoorspelbaarheid van vruchtbaarheidsbehandelingen. In het huidige tijdperk waarin corona de wereld in haar greep heeft, kan het ondergaan van vruchtbaarheidsbehandelingen extra zwaar zijn. Vaak komen er bij vruchtbaarheidsbehandelingen vele bezoeken aan specialisten kijken. Je moet bijvoorbeeld naar het ziekenhuis of een echo laten maken. Wanneer je dit allemaal alleen moet doen, kan dat natuurlijk extra zwaar zijn. Wat de situatie misschien iets draaglijker kan maken is om te bedenken dat je nooit alleen bent. Er zijn heel veel mensen die in Nederland in een soortgelijke situatie zitten.

In-vitrofertilisatie (IVF)

De bekendste vruchtbaarheidsbehandeling is ongetwijfeld IVF. Bij IVF worden buiten het lichaam meerdere eicellen bevrucht en wanneer er een embryo is ontstaan wordt deze in de baarmoeder geplaatst. Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI) is een vorm van IVF. In tegenstelling tot bij de hiervoor beschreven IVF-behandeling, wordt bij ICSI de eicel bevrucht door alleen één goede zaadcel. ICSI vindt dan ook voornamelijk plaats bij een licht verminderde kwaliteit aan zaadcellen. De eerste IVF-baby werd geboren in 1978 en sindsdien zijn er wereldwijd meer van 8 miljoen kinderen geboren als gevolg van deze behandelmethode.

IVF wordt dus uitgevoerd bij stellen die verminderd vruchtbaar zijn. Een aantal oorzaken waardoor een vrouw verminderd vruchtbaar kan zijn, zijn onder andere een onregelmatige menstruatiecyclus, endometriose, vaginisme of chlamydia. Bij mannen kan een verminderde vruchtbaarheid, onder andere, mogelijk te wijten zijn aan een ziekte als de bof, bepaald medicijngebruik of het hebben van een SOA.

IVF kan uitgevoerd worden met een eigen eicel of een gedoneerde eicel. In sommige gevallen hebben vrouwen hun eigen eicellen in laten vriezen om deze later voor een IVF-behandeling te kunnen gebruiken. Voor stellen van hetzelfde geslacht is ook een spermadonor nodig.

Of de IVF-behandeling aanslaat verschilt per vrouw en wordt beïnvloed door haar individuele situatie en leeftijd. Over het algemeen geldt dat hoe ouder je bent, hoe moeilijker het wordt. Voor vrouwen onder de 35 die hun eigen eicel gebruiken is er een kans van 3 op 10 dat IVF leidt tot de bevalling van een kind. Bij vrouwen boven de 44 is deze kans 1 op 50.

Deze verhouding kan zeer frustrerend zijn. Een vrouw die haar verhaal deelde doorliep 4 FET (Frozen Embryo Transfer, het overdragen van ingevroren embryo’s) cyclussen en zegt hierover: “Het duurde bijna 18 maanden, waarin ik mislukking na mislukking onderging, om uiteindelijk tot een echte onvruchtbaarheids diagnose te komen: onverklaarbare onvruchtbaarheid“.

Omdat de kans op het krijgen van een baby door IVF relatief klein is, doorlopen vrouwen vaak veel dure en fysiek zware behandelingen. Dit maakt het tot een stressvol proces, zowel voor de vrouw als voor haar partner.

IVF kan ook een ongelofelijk eenzame ervaring zijn. Michelle Obama vertelde over haar eigen ervaring met IVF: “We zitten in onze eigen pijn en denken dat er iets kapot is in ons lichaam. Dat is een van de redenen waarom ik denk dat het zo belangrijk is om hier met mensen over te praten. Het slechtste wat wij als vrouwen kunnen doen is om de waarheid over ons lichaam niet te vertellen.”[3]

Intra-uteriene inseminatie (IUI)

Naast IVF wordt ook IUI vaak toegepast. Deze behandeling wordt toegepast bij verminderde zaadkwaliteit of een laag aantal zaadcellen, of als zwangerschap na een lange periode zonder reden uitblijft. Bij IUI worden zaadcellen rechtstreeks in de baarmoeder geplaatst. Dit wordt gedaan op het moment dat de ovulatie plaatsvindt. Op dit moment is een vrouw namelijk op haar vruchtbaarst. IUI kan worden toegepast in een normale cyclus maar de cyclus kan ook worden opgewekt met hormonen. Wanneer IUI herhaaldelijk onsuccesvol is, kan worden besloten om over te gaan op IVF.

Stop het stigma rond vruchtbaarheidsbehandelingen

Dankzij vruchtbaarheidsbehandelingen zijn al miljoenen kinderen geboren. Toch heeft dit onderwerp nog steeds een stigma om zich heen hangen. Zo voelen vrouwen zich soms schuldig omdat ze niet op een natuurlijke manier zwanger kunnen worden. Voor sommige vrouwen voelt zwanger worden met behulp van een vruchtbaarheidsbehandeling, zoals IVF of IUI, als ‘niet goed genoeg’ omdat zij dit enkel zien als een onnatuurlijke manier van zwanger worden.

Als gevolg van deze onware en onvriendelijke overtuigingen voelen sommige vrouwen zich een mislukking. Het voelt voor hen alsof ze hun natuurlijke biologische functie niet kunnen vervullen.

Kinderen krijgen zou voor iedereen mogelijk moeten zijn. Ondanks dat door de huidige maatregelen vruchtbaarheidsbehandelingen op een laag pitje staan, zijn we blij dat we in een wereld leven waar medische ontwikkelingen ervoor kunnen zorgen dat vrouwen toch kinderen kunnen krijgen wanneer dit op de natuurlijke manier niet lukt. Dat is iets wat niet gestigmatiseerd zou moeten worden, maar iets wat gevierd zou moeten worden!

Als jij ervaring hebt met vruchtbaarheidsbehandelingen en je verhaal en gevoelens wilt delen, doe dit dan met de hashtag #baarmoederverhalen.

Lees hier meer over hoe endometriose of PCOS je vruchtbaarheid kan beinvloeden.

Volledig assortiment producten

Bekijk het volledige assortiment producten van Libresse

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding