wanneer kun je weer tampons gebruiken na een bevalling

Na een bevalling moet je tenminste zes weken wachten voordat je weer een tampon kunt gebruiken, anders kun je een infectie krijgen.

Vloeien na bevalling

Tijdens je zwangerschap heeft je lichaam vele veranderingen ondergaan. Naast dat je buik is gegroeid zal je vast met veel andere zwangerschapssymptomen te maken hebben gehad. Na een natuurlijke bevalling voelt je vagina misschien anders aan. Het is dan ook niet gek dat je lichaam na de bevalling weer moet wennen aan de nieuwe realiteit. Zo zal het bijvoorbeeld even duren voordat je normale menstruatiecyclus weer op gang komt. In de weken die volgen op de bevalling, hebben de meeste vrouwen te maken met vloeiingen. Dit zijn bloedingen die kunnen aanhouden tot zes weken na de bevalling. Deze bloedingen worden ook wel lochia genoemd. In het begin zijn deze bloedingen heviger en zal het voelen alsof je ineens veel en heftig ongesteld bent. Langzamerhand nemen de bloedingen af. Het is dan ook aan te raden om in de eerste weken wat dikker maandverband te gebruiken en dit na een paar weken af te bouwen tot lichtere inlegkruisjes. Wacht tot je na ongeveer zes weken je postnatale onderzoek hebt gehad voordat je weer tampons gaat gebruiken, en doe dat alleen als de arts zegt dat het kan.

Eerste menstruatie na bevalling

Wanneer je weer ongesteld wordt na een bevalling, is per vrouw anders. Zo kan het feit of je borstvoeding of flesvoeding geeft, van invloed zijn op wanneer je eerste menstruatie na de bevalling plaatsvindt. Wanneer je borstvoeding geeft, duurt het meestal langer voordat je weer ongesteld wordt. Dit komt doordat de hormonen die de melkproductie veroorzaken de progesteronspiegel en oestrogeenspiegel laag houden. Deze spiegels brengen de ovulatie en menstruatie op gang. Wanneer je flesvoeding geeft, ben je vaak binnen twee maanden weer voor het eerst ongesteld. Als je eindelijk weer ongesteld wordt, is het normaal dat je menstruaties in het begin nog erg onregelmatig zullen zijn. Deze onregelmatige menstruaties houden langer aan wanneer je borstvoeding geeft.

Wanneer tampons na bevalling?

Als je menstruaties weer normaal zijn, is het logisch dat je weer tampons wilt gaan gebruiken als je dat daarvoor ook gewend was. Het is belangrijk om te wachten totdat je menstruatiecyclus zich weer heeft hersteld en je weer normaal ongesteld bent na je bevalling om infecties te voorkomen. Bij de eerste menstruaties na de bevalling heb je misschien grotere tampons nodig als je op een natuurlijke manier bent bevallen. Dat komt doordat je geboortekanaal breder is geworden. Dit kan een paar maanden aanhouden, en dan kan het moeilijk zijn om een tampon vast te houden. Om erachter te komen welke tampon precies goed is, is het aan te raden om verschillende tampons te blijven proberen totdat je de juiste maat en het juiste absorptieniveau hebt gevonden die bij jou passen. Meestal is één maat groter dan dat je gewend was, goed. Als je de tampon hebt ingebracht, vergeet dan niet dat je je tampon ongeveer elke vier uur moet vervangen.

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding