wanneer kun je weer tampons gebruiken na een bevalling

Na een bevalling moet je tenminste zes weken wachten voordat je weer een tampon kunt gebruiken, anders kun je een infectie krijgen.

De bloeding die je direct na de bevalling krijgt, heet lochia en daar heb je kraamverband voor nodig. Wacht tot je na ongeveer zes weken je postnatale onderzoek hebt gehad voordat je weer tampons gaat gebruiken, en doe dat alleen als de arts zegt dat het kan.

Wanneer je weer ongesteld wordt na een bevalling, is voor iedere vrouw anders en het ligt er ook aan of je borstvoeding geeft of niet. Het duurt langer als je borstvoeding geeft, omdat de hormonen die de melkproductie veroorzaken de progesteronspiegel en oestrogeenspiegel laag houden, en die brengen de ovulatie en de menstruatie op gang. Als je eindelijk weer ongesteld wordt, kan het heel lang duren voor je menstruaties weer regelmatig zijn. Dit duurt weer langer als je borstvoeding geeft.

Als je menstruaties weer normaal zijn, is het logisch dat je weer tampons wilt gaan gebruiken als je dat daarvoor ook gewend was. Na de bevalling heb je misschien grotere tampons nodig als je op een natuurlijke manier bent bevallen. Dat komt omdat je geboortekanaal breder is geworden, en dat houdt tenminste een paar maanden aan, en dan kan het moeilijk zijn om een tampon vast te houden. Als dat het geval is, probeer dan één maat groter dan je gewend was. Blijf tampons proberen tot je de juiste maat en het juiste absorptieniveau hebt gevonden dat bij jou past. Vergeet niet dat je je tampon ongeveer elke vier uur moet vervangen.

Vraag aan je arts welke oefeningen je kunt doen om je vaginaspieren sterker te maken.

Je hebt waarschijnlijk een tijdje extra bescherming nodig als je tampons gaat gebruiken na je bevalling. Gebruik dan naast een tampon ook maandverband of een inlegkruisje om je kleding te beschermen.

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding