Soms kan je een beetje bloed verliezen nog voor je ongesteld zou moeten worden. Als je onbeschermde seks hebt gehad, dan kan dat wel eens innestelingsbloed zijn en ben je mogelijk zwanger.

Bij sommige (maar lang niet alle) zwangere vrouwen doet zich zo'n verrassing voor. Lees hieronder ons antwoord op de meest gestelde vragen over een innestelingsbloeding.

Wat is een innestelingsbloeding en wanneer kan je last krijgen van innestelingsbloed?

Een innestelingsbloeding is het gevolg van de bevruchte eicel die zich in de baarmoederwand vastzet. Als een eitje zich in de eileider bevindt, kan het bevrucht worden door een zaadje. Na bevruchting duurt het nog ongeveer vijf tot zeven dagen totdat het de baarmoeder bereikt. Eenmaal in de baarmoeder zal het bevruchte eitje zich proberen in te nestelen, zodat het daar verder kan groeien. (Zie de menstruatiecyclus ) Tijdens dit proces is het mogelijk dat er een bloedvaatje geraakt wordt, waardoor je een innestelingsbloeding krijgt. Een innestelingsbloeding komt dus niet altijd voor. Je kan zonder innestelingsbloeding ook zwanger zijn.

Wat zijn de symptomen van een innestelingsbloeding?

Naast het innestelingsbloed zelf, zijn er niet echt duidelijke symptomen waaraan je kunt afleiding dat je een innestelingsbloeding hebt gehad. Sommige vrouwen geven aan krampen in de buik te voelen bij een innestelingsbloeding. Na innesteling van het bevruchtte eitje komt het hormoon Humaan Choriongonadotrofine (HGC) vrij. Met het vrijkomen gaan dit hormoon gaan een flink aantal zwangerschapssymptomen gepaard, zoals stemmingswisselingen en misselijkheid. Mochten deze symptomen samen gaan met een bloeding dan zou er sprake kunnen zijn een innestelingsbloeding. Om het zeker te weten zal je een zwangerschapstest moeten doen, of naar de dokter gaan.

Innestelingsbloeding of menstruatie?

Het is moeilijk om het verschil te herkennen tussen innestelingsbloed en menstruatiebloed. Meestal is innestelingsbloed bruin van kleur en is de hoeveelheid van innestelingsbloed kleiner dan de hoeveelheid bloed die je verliest als je ongesteld bent. Je kunt innestelingsbloed echter ontdekken op de dag dat je ongesteld zou moeten worden, maar ook daarvoor. Het kan dus net zo goed een spotting of gewoon menstruatiebloed zijn. Je kunt voor zo’n lichte bloeding inlegkruisjes gebruiken.

Kan innestelingsbloed kwaad?

Innestelingsbloed is in principe niets om je zorgen over te maken. Het is onderdeel van het bevruchtingsproces en kan geen kwaad. Bloedingen tijdens de zwangerschap kunnen echter verschillende redenen hebben. Het kan innestelingsbloed zijn, bloedingen als gevolg van de toegenomen kwetsbaarheid en doorbloeding van de baarmoederwand, een ontsteking of bloedverlies door een miskraam. Als je je zorgen maakt en je hebt last van aanhoudende bloedingen tijdens de zwangerschap, neem dan contact op met je huisarts.

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding