innestelingsbloeding

Soms kun je een beetje bloed verliezen nog voor je ongesteld zou moeten worden. Als je seks hebt gehad, dan kan dat wel eens innestelingsbloed zijn en ben je mogelijk zwanger.

Bij sommige (maar lang niet alle) zwangere vrouwen doet zich zo'n verrassing voor. Lees hieronder ons antwoord op de meest gestelde vragen over een innestelingsbloeding.

Wat is een innestelingsbloeding en wanneer kan je last krijgen van innestelingsbloed?

Een innestelingsbloeding is het gevolg van de bevruchte eicel die zich in de baarmoederwand vastzet. Als een eitje zich in de eileider bevindt, kan het bevrucht worden door een zaadje. Na bevruchting duurt het nog ongeveer vijf tot zeven dagen totdat het de baarmoeder bereikt. Eenmaal in de baarmoeder zal het bevruchte eitje zich proberen in te nestelen, zodat het daar verder kan groeien. Tijdens dit proces is het mogelijk dat er een bloedvaatje geraakt wordt, waardoor je een innestelingsbloeding krijgt. Het hebben van een innestelingsbloeding kan dus een van de eerste zwangerschapssymptomen zijn maar ook zonder innestelingsbloeding kun je zwanger zijn.

Wanneer vindt een innestelingsbloeding plaats?

Het plaatsvinden van een innestelingsbloeding kun je op verschillende manieren berekenen: 

  • Als je nog weet wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden, kun je ervan uitgaan dat de innestelingsbloeding tussen vijf en twaalf dagen hierna zal gebeuren. 
  • Als je weet wanneer je ovulatie plaatsvindt, kun je ervan uitgaan dat de innestelingsbloeding ongeveer acht of negen dagen hierna zal gebeuren. Om je eisprong te berekenen kun je gebruik maken van een menstruatiekalender
  • In een gewone menstruatiecyclus kun je normaal gesproken vijf dagen voor je menstruatie te maken kunt krijgen met een innestelingsbloeding.

Hoe lang duurt een innestelingsbloeding?

Meestal duren innestelingsbloedingen een paar uur tot een paar dagen. Daarbij duren innestelingsbloedingen vaak korter dan een normale menstruatie.

Wat zijn innesteling symptomen?

Naast het innestelingsbloed zelf, zijn er een paar symptomen waar je mogelijk aan kunt afleiden dat je een innestelingsbloeding hebt gehad. Sommige vrouwen geven aan krampen in de buik, vergelijkbaar met menstruatiepijnen, te hebben bij een innestelingsbloeding. Na innesteling van het bevruchtte eitje komt het hormoon Humaan Choriongonadotrofine (HGC) vrij. Met het vrijkomen van dit hormoon gaan een flink aantal zwangerschapssymptomen gepaard, zoals stemmingswisselingen en misselijkheid. Als deze symptomen samen gaan met een bloeding dan zou er mogelijk sprake kunnen zijn van een innestelingsbloeding. Om zeker te weten of je een innestelingsbloeding hebt gehad en of je dus zwanger bent zul je een zwangerschapstest moeten doen, of naar de dokter moeten gaan.

Innestelingsbloeding of menstruatie?

Het is moeilijk om het verschil te herkennen tussen innestelingsbloed en menstruatiebloed. Meestal is innestelingsbloed bruin van kleur, en vergelijkbaar met bruine afscheiding, en is de hoeveelheid innestelingsbloed kleiner dan de hoeveelheid bloed die je verliest als je ongesteld bent. Een innestelingsbloeding voelt dus niet hetzelfde als wanneer je veel of heftig ongesteld bent. Innestelingsbloed kan ook net zo goed een spotting, gewoon menstruatiebloed of een doorbraakbloeding zijn. Voor licht innestelingsbloed of ander vagina vocht kun je inlegkruisjes gebruiken.

Kan innestelingsbloed kwaad?

Innestelingsbloed is in principe niets om je zorgen over te maken. Het is onderdeel van het bevruchtingsproces en kan geen kwaad. Bloedingen tijdens de zwangerschap kunnen echter verschillende redenen hebben. Het kunnen innestelingsbloedingen zijn, bloedingen als gevolg van de toegenomen kwetsbaarheid en doorbloeding van de baarmoederwand zijn, of een ontsteking of bloedverlies door een miskraam zijn. Als je je zorgen maakt en je hebt last van aanhoudende bloedingen tijdens de zwangerschap, neem dan contact op met je huisarts.

Lees verder

Waar te koop

Kruidvat afbeeldingJumbo AfbeeldingAlbert Heijn AfbeeldingEtos Afbeelding
plus afbeeldingHoogvliet AfbeeldingDekamarkt Afbeeldingdirk Afbeelding