duurzaamheid
duurzaamheid

Onze duurzaamheidsaanpak

Duurzaamheid is niet alleen een modewoord, maar het is belangrijk voor onze planeet. Het zo duurzaam mogelijk inrichten van processen wordt nog te vaak ten onrechte gezien als slechts een hype of trend. Duurzaamheid is namelijk veel meer dan dat. Het is een essentieel onderdeel als het aankomt op het voorbestaan van de aarde.
De opwarming van de aarde is een van de meest serieuze problemen van het moment. Daarom maakt Essity, het bedrijf dat de Libresse maandverband en inlegkruisjes maakt, zich hard voor het vinden van milieuvriendelijke oplossingen en het maken van veilige producten. We streven ernaar om het welzijn van vrouwen te verbeteren en dit lukt niet als we een puinhoop maken van de aarde.
Bij Libresse zijn we er dan ook trots op dat we onze producten op een duurzame manier produceren en ontwikkelen. We hebben ons als bedrijf altijd ingezet voor de bescherming van onze planeet en haar natuurlijke hulpbronnen. We weten dat we nog een lange weg te gaan hebben en daarom delen we graag onze bevindingen en actiepunten met je. Volg onze reis richting duurzaamheid.

CO₂ reductie

Wanneer we het hebben over de ecologische voetafdruk, verwijzen we naar de totale hoeveelheid broeikasgassen – zoals kooldioxide (CO₂) en methaan (CH₄) – die vrijkomen in de atmosfeer bij het produceren, verbruiken en afvoeren van een product. Een hoog CO₂ niveau in de atmosfeer draagt bij aan de opwarming van de aarde. Door onze CO₂ uitstoot te verminderen verkleinen we dan ook onze impact op het klimaat.
De vermindering van onze CO₂ uitstoot berekenen we met behulp van het zogenaamde Life Cycle Assessment (LCA). Dit assessment focust zich op de totale impact van een product op het milieu en neemt hierbij alle product fases in overweging: van de productie van grondstoffen tot en met het productgebruik, afvalverwerking en transport.
De CO₂ reductie claim op onze verpakkingen geldt voor al ons ultra maandverband en onze absorberende inlegkruisjes. Het aanbrengen van wijzigingen in onze producten, verpakkingen en productieproces, heeft geresulteerd in een gemiddelde CO₂ reductie van 6%. De LCA score van deze reductie is gebaseerd op de ISO-normen 14040 serie. Deze focussen zich op productcategorie regels. De LCA score is geverifieerd door een externe derde partij.
In ons productieproces zijn we begonnen met het gebruiken van 100% hernieuwbare elektriciteit (afkomstig uit zon, water, wind en biomassa). Hernieuwbare elektriciteit is beter voor het milieu dan fossiele energiebronnen zoals olie, aardgas en steenkool. Zo heeft elektriciteit uit hernieuwbare bronnen een lagere CO₂ voetafdruk in vergelijking tot elektriciteit uit fossiele brandstoffen. Het gebruik van hernieuwbare elektriciteit wordt streng gereguleerd en gecontroleerd.
Hernieuwbare elektriciteit wordt verkregen via certificaten. Essity heeft dan ook certificaten gekocht om voor 100% gebruik te kunnen maken van hernieuwbare elektriciteit bij het produceren van producten in onze eigen fabrieken.

Productinnovatie

We zijn constant op zoek naar nieuwe slimme manieren om onze producten beter te maken voor het milieu. Dit doen we door materiaal slim in te kopen en door buiten de gebaande paden te denken als het gaat om het ontwikkelen van nieuwe producten.
Duurzaamheid begint bij verantwoorde inkoop. Daarom zijn we altijd alert op slimme ontwerpen en materialen om onze impact op het milieu te verminderen. Zo gebruiken onze pulpleveranciers houtvezels die afkomstig zijn uit zorgvuldig beheerde hulpbronnen voor het produceren van ons Ultra Maandverband en absorberende inlegkruisjes. Ook hebben we minder plastic verwerkt in ons Ultra Maandverband. We vinden het belangrijk om ons steentje bij te dragen aan een betere wereld en zullen hier dan ook in elke stap van onze duurzaamheidsreis naar blijven streven.

Packaging

Naast de inhoud van onze producten vinden we de manier waarop onze producten worden verpakt en de wereld in worden gestuurd belangrijk. Zo werken we aan het reduceren van verpakkingsmateriaal en zorgen we ervoor dat waar dit niet kan, we het verschil maken met duurzamere keuzes. Hieronder lees je hier meer over:

1. Het reduceren van verpakkingsmateriaal

Door onze producten dunner te maken, hebben we minder materialen en minder verpakking nodig. Dit zorgt uiteindelijk voor minder afval. Door op deze manier te werk te gaan, hebben we sinds 2008 14% minder verpakkingsmateriaal gebruikt voor ons dunne maandverband. Naast dat dunner maandverband goed is voor het milieu, is maandverband ook comfortabeler en praktischer. Een win-win situatie dus!


2. Duurzamere verpakkingen

Voor een groot deel van ons assortiment hebben we de overstap gemaakt naar verpakkingen die gemaakt zijn van materialen die afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen.


Ultra Maandverband

  1. Minstens 50% van de buitenkant van ons Ultra Maandverband is gemaakt van plastic dat afkomstig is uit hernieuwbare bronnen waar duurzaam gekweekt suikerriet in is verwerkt. Daarbij zijn ook onze Ultra Maandverband verpakkingen recyclebaar. De hernieuwbare verpakkingen zijn geverifieerd volgens EN 16604.2015 or ASTM D6866.
  2. Op ons Ultra maandverband wordt met de tekst ‘recyclebare verpakking’ geclaimd dat de verpakking van dit maandverband (hiertoe behoren de wikkels waarin het maandverband zit niet) recyclebaar is. Deze claim is gebaseerd op de ISO 14021 (zelfverklaarde milieuclaims), ISO 18604 (verpakking en milieu) en de RecyClass vereisten.

Absorberende inlegkruisjes

  1. De papieren verpakking van onze inlegkruisjes is gemaakt van hernieuwbare vezels en is daarom recyclebaar.
  2. De beoordeling van de claim ‘recyclebare verpakking’ is gebaseerd op ISO 14021 (zelfverklaarde milieuclaims), ISO 18604 (verpakking en milieu) en recyclebaarheidsrichtlijnen van het CPI en CEPI*.

*De daadwerkelijke recycling van het materiaal hangt af van wat voor soort recycling systeem er in jouw stad aanwezig is. Je kunt de beschikbaarheid van recycling systemen bij jou in de buurt op de website van jouw gemeente lezen.