Menstruatiekalender

Menstruatiekalenders en wat je eraan hebt

Als je weet waar je zit in je menstruatiecyclus en wanneer je weer ongesteld wordt, dan heb je meer controle over je leven.

Zou het niet geweldig zijn als er een makkelijke en effectieve manier was om je cyclus bij te houden, een menstruatiecalculator bijvoorbeeld?

Goed nieuws: die bestaat.

Met een online menstruatieapp heb je controle over je menstruaties in plaats van dat je menstruaties jouw leven bepalen. Door te weten wat de voor- en nadelen van je menstruatiecyclus zijn en wanneer ze gebeuren, kun je beter omgaan met de veranderingen in je lichaam en de stemmingswisselingen tijdens je cyclus. Dat betekent dat je je erop kunt voorbereiden. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over wanneer je ongesteld wordt, want je hebt een menstruatiekalender tot je beschikking die je steeds vertelt wat je kunt verwachten.

Door je menstruatiekalender vaak te gebruiken, kun je patronen in je cyclus ontdekken. Zo weet je wanneer je maandverband moet inslaan en ben je op het juiste moment goed voorbereid. Deze menstruatiekalender voorspelt ook het moment waarop je ongesteld wordt en hoelang je menstruatie duurt. Dat is ontzettend handige informatie. Het helpt je niet alleen om de veranderingen in je lichaam en je stemmingswisselingen te begrijpen, maar het vertelt je ook wanneer je ze kunt verwachten. Daarnaast helpt het je om veranderingen in je cyclus op te merken, zodat je op tijd naar de dokter kunt gaan.

Als je last hebt van PMS, laat de menstruatiekalender je weten wanneer je de symptomen kunt verwachten en dat je stress in die periode beter kunt vermijden. Als je meestal veel bloedverlies hebt aan het begin van je menstruatie, dan weet je op welke dagen van de maand je genoeg Libresse maandverband mee moet nemen als je de deur uit gaat.

Een ander voordeel van een menstruatiekalender is dat deze precies bijhoudt wat er in je lichaam gebeurt: zo kun je bijvoorbeeld je basale lichaamstemperatuur en het baarmoederslijm (afscheiding) in kaart brengen om precies te voorspellen wanneer je ovuleert. Dat is nuttige informatie als je graag wilt weten wanneer je op je vruchtbaarst bent.

Een ander groot voordeel van de menstruatiekalender is dat hij heel eenvoudig in gebruik is. Je voert gewoon elke maand de start- en einddatum van je menstruatie in. En dan: ping! Je krijgt vlak voordat je ongesteld wordt een melding wanneer dat precies gebeurt. Zo hoef je niet steeds je agenda in de gaten te houden. Je kunt gewoon je leven blijven leiden, want de app denkt en controleert voor je.

Ik kan me niet voorstellen hoe vrouwen het ooit zonder menstruatiekalender moesten doen. De meldingen geven me een bepaalde controle over mijn menstruaties, in plaats van dat de menstruaties mijn leven bepalen.

Hoewel menstruatiekalenders pas in 2012 zijn gelanceerd, zijn ze nu al heel populair. Dat is omdat meisjes en vrouwen meer controle willen hebben over hun maandelijkse cyclus en hun leven, en hun lichaam en gezondheid beter willen begrijpen. Het betekent ook dat meisjes zich niet meer schamen voor hun menstruatiecyclus. Alle meisjes en vrouwen worden immers ongesteld, en het is goed om de feiten te kennen en niet bang te zijn om erover te praten.

"Ik vind het fijn om een menstruatiekalender te gebruiken, want nu weet ik precies waar ik zit in mijn cyclus en hoef ik me geen zorgen meer te maken dat ik ineens ongesteld word", zegt Emily, zestien jaar. "Al mijn vriendinnen gebruiken hem net zoals ze andere apps gebruiken. Je weet waar je aan toe bent en het kost je minder tijd. Die van mij stuurt me een melding vlak voordat ik ongesteld word en ook wanneer ik in mijn premenstruele fase zit, dus kan ik mijn activiteiten plannen op basis van de tijd van de maand waar ik in zit."

Welk type menstruatiekalender je kiest, hangt af van je cyclus, je levensstijl en hoe je hem wilt gaan gebruiken. Naast basiskalenders heb je ook menstruatiekalenders waarin je symptomen kunt bijhouden door symptomen in te voeren en te voorspellen, zoals pijn en kramp en gevoelige borsten, en je kunt ook aangeven wanneer je een melding wilt krijgen. Bij sommige menstruatiekalenders kun je kenmerken van je bloeding invoeren, zoals hevig bloeden, verandering in kleur en spotting. Dat is handig om te weten wat voor jou normaal is, en om te voorspellen welk moment in je cyclus eraan zit te komen, en het geeft ook aan als er iets is veranderd waarmee je misschien naar je huisarts moet. Een kalender geeft je waardevolle informatie, die je misschien goed kunt gebruiken bij een eventueel doktersbezoek.

Andere kalenders kunnen tot drie cyclussen vooruit voorspellen, zodat je daar alvast rekening mee kunt houden. Dat is handig als je een vakantie aan het plannen bent of uit wilt gaan met vrienden. Er zijn ook kalenderapps waar je informatie in een grafiek kunt invoeren, die je vervolgens kunt printen en mee kunt nemen naar de dokter als je een gynaecologisch onderzoek moet ondergaan. Met een menstruatiekalender kun je bijhouden wanneer je op je vruchtbaarst bent, wat natuurlijk handig is als je zwanger wilt worden of dat juist wilt voorkomen. En er zijn ook kalenders met een community-functie, waarmee je updates en zorgen met andere gebruikers kunt delen, zodat je er niet alleen voor staat.

Als je een menstruatiekalender goed gebruikt en regelmatig updatet, dan is het een betrouwbare manier om je menstruatie bij te houden en de momenten en de lengte van je menstruatiecyclus uit te rekenen. "Ik kan me niet voorstellen hoe vrouwen het ooit zonder menstruatiekalender moesten doen", zegt Emily. "De meldingen geven me een bepaalde controle over mijn menstruaties, in plaats van dat de menstruaties mijn leven bepalen."

Gerelateerde artikelen