Is je menstruatie normaal?
Vraag jij je weleens af of jouw menstruatie normaal is?
Je bent niet de enige. Veel vrouwen+ stellen zichzelf deze vraag, vooral omdat het wennen kan zijn om voor het eerst ongesteld te worden. Maar maak je geen zorgen, dit gaat snel weer over. Daarnaast, als het gaat om wanneer je menstruatie begint, hoe lang het duurt en de symptomen die je krijgt, is een ‘normale’ menstruatie een breed begrip.
Menstruatiecyclus
Een normale menstruatiecyclus duurt 28 dagen, maar kan variëren van 21 tot 35 dagen. Vooral in de puberteit kan je cyclus langer duren en kan het even duren voordat je een regelmatige menstruatie krijgt. Wanneer het regelmatig is geworden zul je ook merken dat er evenveel tijd tussen je menstruaties zit.
Menstruatiebloedingen
Je menstruatiebloedingen duren meestal tussen de twee en zeven dagen, met een gemiddelde van vijf dagen. Tijdens deze eerste twee dagen bloed je meestal het hevigst. Ook is meestal alleen tijdens deze dagen je menstruatiebloed rood. Op de lichtere dagen is het namelijk eerder roze, bruin of zwart. Dit is allemaal volkomen normaal.
Heb je een normale menstruatie? Dan verlies je ongeveer twee tot drie eetlepels bloed, ofwel 30 à 40 ml. Vergeet niet dat het altijd veel meer lijkt dan het in werkelijkheid is. Het kan ook voorkomen dat jij meer bloedt dan het gemiddelde. Je zult dan vaker je maandverband moeten vervangen of kiezen voor een maandverband met een hoger absorptievermogen. De Ultra Long maandverband of Ultra Goodnight maandverband met vleugels zijn enkele producten die je in dat geval kunt gebruiken.
Wist je dat?
PMS symptomen
Hormonale veranderingen voor je menstruatie kunnen ook lichamelijke en emotionele symptomen veroorzaken. Denk hierbij aan diarree, rugpijn, een opgeblazen gevoel, misselijkheid of grotere borsten. Je kunt je ook verdrietig, een beetje huilerig of prikkelbaar voelen. Dit zijn allemaal tekenen van wat bekend staat als het premenstrueel syndroom (PMS). Niet leuk, maar allemaal heel normaal.
Pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn, lichte lichaamsbeweging en een warmwaterkruik rond je buik leggen kunnen de pijn en het ongemak verlichten. Lekker onder je dekens wegkruipen is ook een aanrader. Onthoud dat de symptomen zoals een opgeblazen gevoel, stemmingswisselingen en prikkelbaarheid meestal verbeteren wanneer je menstruatie begint en volledig verdwijnen net nadat je menstruatie is afgelopen.
Heb je echt veel last van menstruatiepijn? Neem dan contact op met je huisarts. Het kan namelijk een symptoom zijn van endometriose.
Medische disclaimer
De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.
Bronnen:
[1] Quest[3] NSMBL