
Wanneer beginnen met tampons?
Van maandverband naar tampons
Denk je erover om over te stappen van maandverband naar tampons, maar weet je niet zeker of het iets voor jou is? Dan heb je geluk. Wij hebben alle antwoorden die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen.
Voor het eerst tampons gebruiken
Er zijn twee soorten tampons die je kunt gebruiken. Je hebt tampons die je met je vinger inbrengt en tampons die een inbrenghuls hebben om je zo te helpen de tampon in te brengen. Welke tampon je ook kiest, als je eenmaal een tampon draagt vergeet je bijna dat hij er zit. Ook kun je niet zien dat je ongesteld bent, want het bloed wordt direct geabsorbeerd voordat het je lichaam verlaat.
Is discretie belangrijk jou? Dan geef je misschien de voorkeur aan een tampon zonder inbrenghuls. Deze zijn klein en kun je gemakkelijk in je broekzak steken voordat je naar het toilet gaat. Daarnaast is de verpakking zo klein en compact dat deze tampons nauwelijks ruimte innemen in je tas.
Tampons zijn echter niet voor iedereen geschikt. Sommige vinden het lastig om tampons in te brengen en geven daardoor de voorkeur aan maandverband. Het is ook niet aan te raden om ze ‘s nachts te gebruiken (tenzij je een wekker zet), omdat het langer dan acht uur dragen van dezelfde tampons kan leiden tot een infectie (Toxic Shock Syndrome).

Sporten en tampons
Tampons zijn heel praktisch als je actief bent of aan sport doet. Als je eenmaal een tampon draagt blijft het namelijk zitten, ongeacht hoeveel je beweegt. Ook kan het gebruiken van maandverband terwijl je nauwsluitende sportkleding draagt ongemakkelijk aanvoelen voor sommige. Met een tampon heb je hier geen last van. Daarnaast zijn tampons ook ideaal als je gaat zwemmen, want je hoeft niet bang te zijn dat je in je badpak lekt.
Het is een heel persoonlijke keuze om van maandverband over te stappen naar tampons. Probeer het eens uit om te zien of deze vorm van bescherming geschikt is voor jou.
Wil je meer weten over tampons? Lees dan onze artikelen “Hoe verwijder je een tampon?” en “Waar moet je op letten als je een tampon gebruikt?”
Medische Disclaimer
De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.