Je maandelijkse menstruatiecyclus duurt tussen de 21 en 35 dagen, met als gemiddeld 28 dagen.

Wanneer begint je menstruatiecyclus?

Je menstruatiecyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en eindigt één dag voor je opnieuw menstrueert. Als je kort geleden voor het eerst ongesteld bent geworden zul je nog te maken hebben met een onregelmatige menstruatiecyclus. Dit kan tot wel drie jaar duren voordat dit regelmatig is.

Hoelang duurt je menstruatie?

Gemiddeld duurt je menstruatie vijf dagen per maand, maar dit kan per persoon verschillen. Met een beetje mazzel hoor jij tot de groep die maar een paar dagen per maand ongesteld is. Helaas kan het ook anders zijn. Sommigen zijn namelijk langer dan zeven dagen per maand ongesteld.

Het is in ieder geval zo dat je in de eerste twee dagen het meeste bloed kwijt raakt, zo’n 80%. Hiervoor kun je de Ultra Long maandverband van Libresse voor gebruiken. De laatste dagen van je menstruatie kun je overstappen op een dun inlegkruisje, zoals de Libresse Regular inlegkruisjes.

Hoe ziet je menstruatiecyclus er uit?

Zodra je menstruatie voorbij is maken je eierstokken zich weer klaar om een eicel te rijpen. Elke menstruatiecyclus rijpt er één eicel gedurende ongeveer 14 dagen. Per persoon kan dit variëren tussen de 21 en 35 dagen. Ben je net voor het eerst ongesteld geworden? Dan kan het tussen de 21 en 45 dagen duren.

Nadat een eicel rijp is maakt je eierstok een eisprong, ook wel ovulatie genoemd. Dit duurt één tot twee dagen en vindt gemiddeld plaats rond de 14e dag van je cyclus. Tijdens de eisprong daalt een eicel via je eileider af naar je baarmoeder waar het bevrucht kan worden door een zaadcel. In deze periode ben je het meest vruchtbaar.

Vervolgens gaat je baarmoeder zich klaarmaken voor een eventuele bevruchte eicel. Hiervoor maakt je baarmoeder extra slijmvlies aan, waardoor je ook meer afscheiding kunt hebben. Dit duurt ongeveer 12 tot 14 dagen. Tijdens deze periode kun je last hebben van PMS.

Is je eicel niet bevrucht en ben je dus niet zwanger geworden dan wordt de eicel afgestoten door je baarmoeder. Je begint dan met menstrueren. Vlak voor en tijdens je menstruatie kun je last hebben van menstruatiepijn. Ben je wel zwanger geworden? Dan kun je nog wel innestelingsbloedingen, innestelingspijn of schijnmenstruaties krijgen.

Vanaf de eerste dag van je menstruatie begint de cyclus weer van voor af aan. Deze menstruatiecyclus herhaalt zich ongeveer 400 tot 450 keer tot je rond je 50e in de overgang komt en menstruaties helemaal stoppen.

Menstruatiecyclus berekenen

Wil je meer inzicht krijgen in het verloop van je menstruatiecyclus? Vooral als je zwanger wilt worden is het handig om te weten hoe je cyclus verloopt. Je kunt hiervoor ook alleen je ovulatie berekenen. Onthoud dat er in elke eisprong een cyclus is en dat je twee dagen voor en de dag van je eisprong het meest vruchtbaar bent. Je kunt ook onze menstruatie bereken tool om eenvoudig meer inzicht te krijgen in je menstruatiecyclus.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.