Wat is menstruatie

De kans is groot dat je veranderingen in je lichaam begint te voelen.

Deze veranderingen maken deel uit van een nieuw hoofdstuk in je leven, namelijk de puberteit. Een van de grootste verandering die je in deze periode zult meemaken is je eerste menstruatie. Laten we eens kijken wat menstruatie is en wat je kunt verwachten.

Puberteit heeft alles te maken met opgroeien en is een belangrijk deel van je leven. Het brengt vele nieuwe ervaringen met zich mee, waaronder je eerste menstruatie. Ook zal je veranderingen merken in hoe je je voelt en hoe je lichaam eruit ziet en werkt. Maak je hier geen zorgen over, je staat er niet alleen voor. Menstruatie is een volkomen natuurlijk proces en iets dat velen van ons op een bepaald moment zullen meemaken. Na een paar maanden is het zelfs heel normaal om te menstrueren. Tot het zo ver is kun je door meer te weten te komen over wat het betekent, je geruststellen en voorbereiden op wat er komen gaat.

Wat is menstruatie?

Wanneer je begint te puberen komt je menstruatiecyclus op gang. Dat betekent dat om de paar weken je baarmoederslijmvlies (dit zit onder je buik) dikker wordt met weefsel en dat je eierstokken een eitje, ofwel eicel, gaan los laten. Vanaf dat moment kunnen er twee dingen gebeuren. Als een zaadcel het eitje bevrucht, meestal door onbeschermde seks, blijft het weefsel in je baarmoeder om een thuis te bieden aan een baby. Als de eicel niet wordt bevrucht komt het extra weefsel dat niet nodig is via de vagina vrij, samen met slijm en andere vaginale vloeistoffen. Dit is in feite het proces van menstruatie of wat algemeen bekend staat als ongesteld worden.

Waarom word ik ongesteld?

Je menstruatie is een manier van Moeder Natuur om je te laten weten dat je lichaam groot genoeg is om baby’s te krijgen. Dat betekent niet dat je meteen of ooit een ouder moet worden. Waarschijnlijk heb je nu nog plannen om te studeren, te reizen of verschillende avonturen te beleven voordat je wellicht besluit om nieuwe leden aan je gezin toe te voegen. Veel mensen krijgen pas op een latere leeftijd kinderen en andere kiezen ervoor om kinderloos te blijven. Er zijn veel opties en het is geen beslissing die je nu al hoeft te nemen. Je menstruatie betekent alleen dat je kinderen kunt krijgen als je dit zou willen.

Wat is de gemiddelde leeftijd waarop je menstruatie begint?

De meeste meisjes krijgen symptomen van hun eerste menstruatie wanneer ze tussen de 10 en 16 jaar oud zijn empty[1]. Het kan zijn dat jij daarvoor al je eerste menstruatie krijgt of misschien behoor je tot de groep die pas op latere leeftijd voor het ongesteld wordt. Er bestaat niet iets als “de juiste leeftijd”. Dus net zoals jouw eerste tand misschien sneller groeide dan bij je vrienden, broers of zussen, vroeg of laat zul je ongesteld worden wanneer jouw lichaam er klaar voor is.

Kun je eerder je eerste menstruatie krijgen?

Wachten op je eerste menstruatie kan frustrerend zijn, vooral als je het gevoel hebt dat je vriendinnen al ongesteld zijn geworden. Onthoud dat het geen wedstrijd of race naar de finish is! Iedereen doorloopt de puberteit anders en we kunnen ons lichaam niet dwingen in een proces dat natuurlijk gaat. Probeer voor nu vooral aardig en geduldig te zijn met jezelf.

Hoewel er geen manieren zijn om te garanderen dat je menstruatie sneller komt, kun je wel uitkijken naar de symptomen dat het eraan gaat komen om je op die manier voor te bereiden.

Symptomen van je eerste menstruatie

Sommige symptomen zijn gemakkelijker te herkennen dan de ander. Denk aan groeiende borsten, schaamhaar of wanneer je (bruine) afscheiding in je ondergoed hebt gezien. Het duurt dan niet lang meer voordat je voor het eerste ongesteld wordt.

Een andere symptoom is dat je last krijgt van het premenstrueel syndroom (PMS). Dit kan menstruatiepijn, stemmingswisselingen, een opgeblazen gevoel, rugpijn of huiduitslag veroorzaken. Hoewel dit misschien niet erg leuk klinkt, hoeft een menstruatie je er niet van te weerhouden om de deur uit te gaan en te doen wat je wilt.

Er zijn genoeg manieren om met menstruatiepijn en andere PMS-symptomen om te gaan, zoals gezond eten, regelmatig sporten en zelfs pijnstillers als je wat extra verlichting nodig hebt.

Hoe ziet je eerste menstruatie eruit?

Als sommige mensen aan hun eerste menstruatie denken, stellen ze zich misschien voor dat het bloed helderrood is - vergelijkbaar met wanneer je in je vinger prikt met een naald. Menstruatiebloed is echter meestal iets donkerder van kleur en meer dof, bruinachtig rood. Vooral je eerste menstruatie kan bruin van kleur zijn en ook niet lang duren. Het kan misschien een verrassing zijn en je kunt je afvragen: "Is dat het?" of "Was dat echt een menstruatie of iets anders?". Maar het is heel normaal!

Dus, als je een aantal van de bovenstaande symptomen hebt ervaren en ook wat bruine afscheiding in je ondergoed hebt gevonden, gefeliciteerd - dit is hoogstwaarschijnlijk je eerste menstruatie! Houd in gedachten dat je maandelijkse menstruatie zal veranderen in lengte, kleur en hoeveelheid naarmate je groter wordt, maar je hoeft er niet veel aan te doen - laat je lichaam gewoon zijn gang gaan.

Als je je een beetje angstig voelt voor je eerste menstruatie of als je gewoon nieuwsgierig bent naar menstruatie in het algemeen, kun je online onderzoek doen en vrienden, familie of zelfs leraren vragen naar hun eigen ervaringen om je gerust te stellen. Hoe meer je weet over je lichaam, hoe beter! Je eerste menstruatie is een grote mijlpaal, maar je hoeft je er geen zorgen over te maken of er stress van te krijgen - zie het als een natuurlijk teken van je volwassenwording.

Als je nog meer wilt leren, lees dan onze artikelen over hoeveel bloedverlies normaal is tijdens een menstruatie en hoe lang een menstruatie duurt.

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Bron:

[1]De Gynaecoloog

Lees verder