Wat is menstruatie

Een van de grootste veranderingen die we in de puberteit meemaken is dat je ongesteld worden.

De puberteit heeft alles te maken met opgroeien en de kans is groot dat je voelt dat je lichaam een transformatie ondergaat. Dit belangrijke deel van je leven brengt veel nieuwe ervaringen met zich mee, zoals ongesteld worden. Ook zullen er veel veranderingen zijn in hoe jij je voelt en hoe je lichaam eruit ziet en werkt. Maar als jij je hier zorgen over maakt, vergeet dan niet dat je er niet alleen voor staat! Ongesteld worden is een volkomen natuurlijk proces en iets dat velen van ons op een bepaald moment meemaken.

Na een paar maanden zal het helemaal normaal zijn om ongesteld te worden. Maar tot die tijd kan het fijn zijn om meer te weten over wat menstruaties nu precies zijn, zodat jij je kunt voorbereiden op wat komen gaat!

Wat is menstruatie?

Als je in de puberteit komt, begint je menstruatiecyclus. Dit betekent dat om de paar weken het baarmoederslijmvlies (dat zich in je baarmoeder bevindt) dikker wordt met weefsel en dat je eierstokken een eicel loslaten. Vanaf dat moment kunnen er twee dingen gebeuren: Als een zaadcel de eicel bevrucht, meestal door onbeschermde seks, blijft het weefsel in je baarmoeder om een thuis te bieden aan een baby. Als de eicel niet bevrucht wordt dan komt dat extra weefsel dat niet nodig is vrij via je vagina, samen met slijm en andere vaginale vloeistoffen. Dit is in feite het proces van menstruatie, ofwel ongesteld worden.

Waarom wordt je ongesteld?

Ongesteld zijn is de manier van Moeder Natuur om je te laten dat je lichaam groot genoeg is om baby’s te krijgen. Dit betekent niet dat je meteen of überhaupt ooit een ouder moet worden. Waarschijnlijk heb je nog plannen om te studeren, te reizen of verschillende avonturen die nog wil beleven voordat je gaat settelen met eventuele kinderen. Veel mensen krijgen op latere leeftijd kinderen en andere besluiten om kinderloos te blijven. Hoewel er veel opties zijn, is het geen beslissing die je nu al hoeft te nemen.

Ongesteld worden betekent simpelweg dat als je ooit kinderen zou willen krijgen dat dit mogelijk is.

Wat is de gemiddelde leeftijd waarop je ongesteld wordt?

De meeste worden tussen hun 10e en 16e voor het eerst ongesteld [1], maar er is geen “juiste leeftijd” waarop je ongesteld wordt. Iedereen is namelijk anders. Dus net zoals jij je eerste tandje misschien eerder of later hebt gekregen dan je broertjes, zusjes of vriendjes, zul jij ongesteld worden wanneer jouw lichaam er klaar voor is.

Kun je sneller ongesteld worden?

Het kan frustrerend zijn om te wachten totdat je voor het eerst ongesteld wordt, vooral als je het gevoel hebt dat anderen al ongesteld zijn. Maar het is geen wedstrijd of race naar de finish! Iedereen gaat op anders door de puberteit en we kunnen ons lichaam niet dwingen om een proces in gang te zetten dat vanzelf gaat. Probeer dus lief en geduldig met jezelf te zijn.

En hoewel er geen manieren zijn om te garanderen dat je sneller ongesteld wordt, kun jij je wel voorbereiden op de grote dag door te letten op de signalen dat je menstruatie eraan komt.

Tekst gaat verder onder de video

Wat zijn de signalen en symptomen?

Sommige signalen en symptomen zijn vrij gemakkelijk te herkennen. Als bijvoorbeeld je borsten of schaamhaar zijn gegroeid of als je afscheiding in je ondergoed hebt gemerkt, dan zal het niet lang meer duren voordat je voor het eerst ongesteld wordt.

Een andere aanwijzing is als je het premenstrueel syndroom (PMS) ervaart. Dit veroorzaakt symptomen als menstruatiepijn, stemmingswisselingen, een opgeblazen gevoel, rugpijn en huiduitslag. En hoewel dit misschien niet heel leuk klinkt, hoeft ongesteld zijn je er niet van te weerhouden om naar buiten te gaan en te doen wat je wilt. Er zijn genoeg manieren om menstruatiepijn en andere PMS symptomen om te gaan, zoals gezond eten, regelmatig bewegen en zelfs pijnstillers van de drogisterij nemen als je wat extra verlichting nodig hebt.

Hoe ziet je eerste menstruatie eruit?

Veel van ons denken dat het bloed van hun eerste menstruatie helderrood zal zijn - vergelijkbaar met wanneer je in je vinger prikt met een naald. De kleur van menstruatiebloed is echter meestal iets donkerder en is meer dof, bruinachtig rood. Vooral als je voor het eerst ongesteld wordt kan het erg bruin van kleur zijn en ook niet lang duren. Dit kan een verrassing zijn en je kunt jezelf afvragen “Is dat het?” of “Was dacht echt een menstruatie of iets anders?”. Maar het is heel normaal!

Heb je een aantal van bovenstaande signalen en symptomen ervaren en ben je ook bruine vlekjes in je onderbroek tegengekomen? Gefeliciteerd! Dit is hoogstwaarschijnlijk je eerste menstruatie geweest. Houd er wel rekening mee dat je maandelijkse cyclus in lengte, kleur en hoeveelheid zal veranderen naarmate je ouder wordt. Je hoeft hier niet veel aan te doen, laat je lichaam gewoon zijn gang gaan.

Voel jij je een beetje angstig om voor het eerst ongesteld te worden of ben je gewoon nieuwsgierig naar menstruaties in het algemeen? Het kan helpen om online onderzoek te doen, maar ook om je vrienden, familie of zelfs leraren te vragen naar hun eigen ervaring om je zo gerust te stellen. Hoe meer je weet over je lichaam, hoe beter!

De eerste keer ongesteld zijn is een grote mijlpaal, maar je hoeft je er geen zorgen of stress over te maken. Zie het als een natuurlijk teken dat je volwassen wordt.

Lees verder

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bron:

[1] De Gynaecoloog