
Praten over seks
Wellicht heb je al seksuele voorlichting gehad op school, de ‘wie heeft het al gedaan?’ gesprekken met je vrienden en het ongemakkelijke gesprek met je ouders over voorbehoedsmiddelen (bedankt he, pap en mam). Maar of je nu al seks hebt gehad of niet, je weet dat het meer is dan alleen bloemetjes en bijtjes.
Seks praat
Vanaf de puberteit worden de meeste meiden zich bewuster van hun lichaam. Je lichaam ondergaat namelijk allemaal lichaamelijke veranderingen. Zo gaan je borsten groeien en ontwikkel je hormonen. Misschien denk je al wel ‘ik wil seks’ maar het kan ook zo zijn dat het van jou nog even niet hoeft. Wat je ook denkt of voelt, weet dat het normaal is en dat deze gevoelens zich bij iedereen op een andere manier ontwikkelen. Omdat er toch nog een bepaald taboe heerst over het onderwerp, voelen Seks gesprekken soms wat ongemakkelijk aan. Iedereen zal dit wel herkennen. Vind je het toch heel lastig om erover te praten? Geef het dan aan. Door te praten over seks met je partner kan je erachter komen wat de ander fijn en prettig vindt. Je kunt het ook wat spannender maken door te praten tijdens seks. Geef elkaar bijvoorbeeld eens wat subtiele hints
Waarom ben ik geil?
Zoals we net al zeiden, onderga je veel veranderingen in de puberteit. De kans is niet alleen groot dat je meer stemmingswisselingen zult hebben, of dat je ongesteld wordt, maar ook dat je meer gaat nadenken over seks. Je bent misschien al eens verliefd geweest en hebt ervaren dat wanneer je een leuk persoon ziet de vlinders in je buik je een heerlijk gevoel kunnen geven. Dan is er ook nog een veel dieper liggend gevoel van lust en verlangen dat je kan krijgen wanneer je erover fantaseert om dichter bij een persoon te komen. Het praten over seks met je partner kan ervoor zorgen dat je geil wordt. Het betekent simpelweg dat je zin hebt in seks. Je hebt nu seks gesprekken gehad, en denkt ‘ik wil seks’. Wat is nu de volgende stap?
Is mijn vagina normaal?
De volgende stap is om vertrouwd te raken met je vagina. Net zoals dat er ontelbaar veel benamingen voor de vagina zijn, zoals vajayjay, poes, poenani en mossel, kan zij er op ontelbaar veel manieren uitzien. De helft van de wereldbevolking heeft er een en het is het meest intieme onderdeel van het vrouwelijk lichaam. Toch zijn er nog veel vrouwen die hier onzeker over zijn en er vaak bij stil staan of hun vagina wel ‘normaal’ is. Zeker in de puberteit, wanneer veel meiden al wat onzeker zijn over hun lichaam, kan het onzekerheid oproepen. Het is dan ook belangrijk om vertrouwd te raken met je vagina voordat je seks gaat hebben.
Er zijn veel verschillende redenen waarom de vagina belangrijk is (seks, genot en bevallen zijn de vanzelfsprekende redenen). Daarom is het nog eens extra van belang om vertrouwd te raken met je vagina. Ontdek hoe ze eruit ziet, ruikt en voelt.
Zodra je vertrouwd bent geraakt met je vagina ben je ook in staat om te vertellen wanneer er iets veranderd. Tijdens je eerste menstruatie zul je misschien merken dat de geur van je vagina anders is dan normaal. Een stinkende afscheiding komt veel voor tijdens het menstrueren dus je hoeft je hier niet gelijk zorgen over te maken. De meeste afscheiding is wit, maar wanneer je afscheiding geel of groen kleurt of bruin wordt, kan het raadzaam zijn om even langs te gaan bij de huisarts. Onthoud dat jij je niet hoeft te schamen voor je klachten. Huisartsen onderzoeken iedere dag lichamen met de meest uiteenlopende klachten, dus zij zullen echt niet raar opkijken van jouw problemen.
Is masturberen normaal?
Zodra je vertrouwd bent met je vagina en het praten over seks steeds makkelijker gaat, kan je behoefte krijgen aan masturberen. Masturberen is het stimuleren van je eigen geslachtsdelen om uiteindelijk een bepaalde opwinding te bereiken. Als je dit eenmaal wat vaker gedaan hebt kan het ook fijn zijn om samen masturberen met je partner uit te proberen. Ondanks dat masturberen de normaalste zaak van de wereld is en bijna iedereen het doet, bespreken vrouwen dit toch nog minder vaak met elkaar dan mannen. Net zoals het praten over seks, is ook het praten over masturberen heel normaal. Dat vrouwen er nog minder vaak over praten heeft onder meer te maken met taboes en het ouderwetse idee dat vrouwen een minder sterke seksdrift hebben dan mannen.
Masturberen is een goede manier om je lichaam te leren kennen. Ontdek wat jij lekker vindt, zodat jij je de bevrediging kunt geven die je zoekt. Ontdekken wat jij lekker vindt, zal bovendien voor zorgen dat je seksuele ervaringen met andere personen zal verbeteren.
Het vrouwelijk orgasme
Het uiteindelijke hoogtepunt van een orgasme is voor velen het bereiken van een orgasme. Dit is een gevoel van ontlading dat je ervaart als je geslachtsdeel gestimuleerd wordt. Iedereen kan een orgasme krijgen. Het vrouwelijk orgasme, is echter minder vanzelfsprekend dan een mannelijk orgasme. Waar mannen vaak een hoogtepunt bereiken door seksuele penetratie, is dit voor vrouwen lastiger. Het vrouwelijk orgasme vereist vaak meer tijd en geduld. Maak je dan ook niet druk als je nog geen orgasme hebt kunnen ervaren. Het belangrijkste is dat je plezier en genot ervaart met wat je doet op seksueel gebied. Ontdekken hoe je klaar kunt komen vereist oefening en geduld.
Zie het ontdekken van je lichaam en wat je lekker vindt als het leren spelen van een instrument. Een perfecte uitvoering van een muzikaal stuk zonder oefening is haast onmogelijk.En voel je nooit onder druk gezet om klaar te komen. Als je met iemand bent en hoef je je ook niet verplicht te voelen om een orgasme te geven.

Wat is de juiste leeftijd om ontmaagd te worden?
Wanneer je voor het eerst een orgasme hebt beleefd door masturbatie, en misschien wel samen bent met iemand, kan je behoefte hebben aan een volgende stap. Je eerste keer geslachtsgemeenschap. Ook wel de ontmaagding genoemd. Voor iedereen is een eerste keer anders. Of het nu gaat om je eerste ongesteldheid, eerste menstruatie na een bevalling of ontmaagding. Op de vraag ‘Wat is de juiste leeftijd om ontmaagd te worden?’ bestaat dan ook geen vaststaand antwoord. Het enige juiste antwoord dat we kunnen geven is: wanneer je er klaar voor bent. De juiste leeftijd is voor iedereen anders. Wanneer je voor het eerst seks hebt (en nog belangrijker, met wie) hangt volledig af van hoe jij je voelt. Laat je eerste keer seks niet beïnvloeden door vrienden die al wel seks hebben gehad. Het laatste dat je wilt is dat je overhaast iets doet waar je later spijt van krijgt.
Vraag jezelf daarom altijd af: wil ik dit of niet? Voelt het goed met deze persoon? Respecteert hij of zij mij? En ben ik klaar voor iets intiems? Als je moeite hebt om deze vragen te beantwoorden dan ben je waarschijnlijk nog niet klaar om seks te hebben.
Er is nog veel om te ontdekken in de slaapkamer, zoals orale seks. Zie geslachtsgemeenschap dus niet als het belangrijkste onderdeel. En onthoud altijd, ook met orale seks zijn soa’s overdraagbaar, gebruik dus altijd een voorbehoedsmiddel.
Veilige seks
Dit brengt ons op het volgende punt: veilig vrijen is belangrijk. Ze zeggen immers niet voor niets dat de beste seks altijd veilige seks is. Voordat je seks gaat het hebben moet je natuurlijk bij jezelf nagaan of jij je er goed bij voelt. Bedenk ook goed op wat voor manier jij jezelf beschermt om soa's of een ongewenste zwangerschap kunt voorkomen. Zo kan je partner bijvoorbeeld een condoom omdoen. Een eerste keer een condoom omdoen zal, net als een eerste keer een tampon indoen, niet gelijk van een leien dakje gaan. Neem hier dan ook rustig de tijd voor en weet dat het niet gek is als het niet in een keer lukt.
Wat het ook is dat je wilt proberen, zorg ervoor dat je er open over kunt praten met degene met wie je seks hebt of gaat hebben. Met praten over seks is er geen goed of fout, maar als je er niet open kunt praten over seks of over anticonceptie- en voorbehoedsmiddelen dan is je sekspartner waarschijnlijk niet de juiste persoon.
In het geval je specifieke vragen hebt over seks en voorbehoedsmiddelen kan je altijd terecht bij instanties en klinieken die hierin gespecialiseerd zijn, zoals je huisarts of het GGD. Tevens praat je anoniem over seks bij deze instanties. Ook kan je natuurlijk altijd terecht bij je ouders, een tante, je zus of een meer ervaren vriend of vriendin.

Praten over seks: het belang van instemming
Naast dat veilig vrijen belangrijk is, is het nog belangrijker dat je seks hebt omdat je er zelf zin in hebt. Zowel jij als je partner moeten er mee instemmen om seks met elkaar te hebben. Als je, om welke reden dan ook, geen zin hebt in seks moet je dan ook nee kunnen zeggen. Met elkaar hierover praten, en praten over seks in zijn algemeenheid, is dan ook belangrijk om aan elkaar kenbaar te maken waar je wel of geen zin in hebt. Daarbij is ‘Nee’ zeggen is geen belediging. ‘Nee’ als antwoord bestaat om in het leven de juiste keuzes te kunnen maken.
Als het aankomt op seks (of alle andere zaken in het leven) kan een ‘nee’ uitspreken of ontvangen een stuk moeilijker zijn. Maar een ‘nee’ moet altijd worden gerespecteerd. Het maakt niet uit of het eerst een ‘ja’ was en nu opeens een ‘nee’. Nee betekent nee.
Je hebt er misschien wat aan om te oefenen met ‘nee’ zeggen. Zeg eens vaak ‘nee’ tegen jezelf in de spiegel, zodat wanneer het erop aankomt je het weet te zeggen.
En als iemand ‘nee’ zegt tegen jou, neem het niet te zwaar op (ook al kan het soms aanvoelen als een klap in het gezicht). Iedereen moet het vertrouwen hebben om ‘nee’ te zeggen. ‘Nee’ kan betekenen dat de persoon met wie je bent niet klaar is voor waar jij wel klaar voor bent. Je moet het niet zien als een afwijzing.
Intimiteit vereist oefening
Zoals we net beschreven, is het soms niet gemakkelijk, maar wel heel belangrijk, om nee te kunnen zeggen tegen seks. Als je wel beiden zin hebt in seks en er klaar voor bent, kan zich het volgende probleem voordoen. Het intiem zijn met een ander persoon kan af en toe ook moeilijk zijn. Het maakt niet uit hoe lang je iemand kent, intiem zijn met een ander persoon kan lastig zijn. Niet alleen uitkleden is ongemakkelijk, ook eten of sporten in het bijzijn van iemand die je leuk vindt kan je een onrustig gevoel bezorgen. Het kan ook net voorkomen dat je ongesteld bent wanneer je seks wilt gaan hebben.
Alleen door jezelf te zijn bouw je de meest betekenisvolle relaties op met andere mensen. Om meer zelfverzekerd te zijn en over te komen kan het helpen om met iemand die leuk vindt eens te gaan dansen, naast diegene te zitten of gewoon op te bellen om te praten. Je zult er verbaasd van zijn hoeveel zelfvertrouwen je hebt als je de eerste stap zet.

Volgens mij val ik op meisjes
Het kan een verwarrende periode zijn om erachter te komen op welk geslacht je nou valt. Soms weet je het 100% zeker maar soms ook niet. Het goede nieuws is dat niemand verwacht dat je een voorkeur uitspreekt en daar de rest van je leven bij te blijven. Omdat er tijdens de puberteit zoveel met je lichaam gebeurt kan je voorkeur ook heen en weer veranderen.
Net zoals dat praten over seks helpt om erachter te komen wat jij en je partner fijn vinden, kan het praten over je gevoelens helpen om erachter te komen wie je bent en op welk geslacht je valt. Des te vaker je dit doet des te beter je erin wordt om eerlijk te zijn tegenover jezelf in plaats van anderen een plezier te doen. Lees meer tips en advies over het uiten van je gevoelen.
Medische Disclaimer
De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.