
Puberteit en zelfvertrouwen
We kunnen het niet anders zeggen: puberteit is lastig. Er zijn veel redenen waarom de puberteit lastig is, en die hebben niet allemaal te maken met je menstruatie.
Onzeker als puber
Onzeker zijn: we krijgen er allemaal van tijd tot tijd mee te maken. Misschien twijfel je soms over de vriendschap met je vriendinnen, vraag je je af of je menstruatie wel normaal is, of weet je niet zeker of je dat ene proefwerk wel hebt gehaald. Onzekerheid is persoonlijk en uit zich bij iedereen op een andere manier. Als je soms onzeker bent is dat dan ook helemaal niet gek. Zeker niet als je net aan het puberen bent.
Waardoor ontstaat onzekerheid?
In de puberteit zul je je vaker onzeker voelen dan in andere fases van je leven. Word je soms helemaal gek van dat onzeker zijn? Bedenk dan dat dit bij de puberteit komt en je je niet voor altijd zo zult voelen. Maar hoe komt het nu dat je vaker onzeker bent in de puberteit? In de puberteit vinden er niet alleen lichamelijke veranderingen plaats, maar gaat je lichaam ook voor het eerst hormonen aanmaken. Deze hormonen zorgen voor een hoop positieve veranderingen. Zo activeren je hormonen bijvoorbeeld je menstruatiecyclus waardoor je voor de eerste keer ongesteld zult worden. Helaas brengen hormonen ook nadelige gevolgen met zich mee. Zo kun je meer stemmingswisselingen ervaren en ben je vaker prikkelbaar of onzeker.
Maar niet alleen jouw eigen lichaam zorgt ervoor dat je je onzeker kunt voelen, ook factoren van buitenaf hebben invloed op je gemoedstoestand. Tegenwoordig worden we vaker dan ooit geconfronteerd met ‘perfecte plaatjes’ van buitenaf. Je ziet mooie foto’s op social media of ziet wat langskomen op tv. Hierdoor ga je misschien wel hele hoge eisen aan jezelf stellen. Natuurlijk is het goed om ambities te hebben, zoals minister-president willen worden of het helemaal willen gaan maken in de IT. Maar als het echte leven kilometers van je doelen af ligt, kan dit je juist ongelooflijk veel stress en een onzeker gevoel opleveren. Probeer nog niet zo ver vooruit te kijken. Kijk naar wat je nu kunt doen en stel geen onrealistische doelen.
Redenen waarom je je misschien onzeker voelt

Het is leuk om je leven via Snapchat, Instagram of Facebook met iedereen te delen, maar je kunt er ook ongelukkig van worden. Helemaal als je het slachtoffer wordt van trollen. Gebruik even geen sociale media en praat in plaats daarvan met echte mensen.

We zien overal onrealistische beelden van het 'perfecte' figuur, het zou dus kunnen dat je niet blij bent met je lichaam dat zich nu aan het ontwikkelen is. Vergeet niet dat iedereen zichzelf er in zijn tienerjaren een beetje gek uit vindt zien.

Begrijpen ze hoe je je voelt? Zijn ze trouw? Begrijpen ze het als je ergens geen zin in hebt? Als het antwoord op deze vragen nee is, dan is het niet zo gek dat je je rot voelt. Ga maar vast op zoek naar nieuwe vrienden.
Wat kun je doen tegen onzeker zijn?
Veel tieners voelen zich vaak onzeker. Het is natuurlijk ook een rare fase: je wordt voor het eerst ongesteld, je afscheiding ontwikkelt zich en je krijgt voor het eerst seksuele voorlichting. Iedereen is wel is onzeker, maar het is belangrijk dat je manieren vindt om je zelfbeeld op te krikken als je heel erg onzeker bent. Het onzeker zijn als tiener, moet je niet negeren. Als je merkt dat je vaak negatief over jezelf denkt, moet je actie ondernemen. Als je niets doet, kan het zijn dat je je steeds meer terugtrekt en geïsoleerd raakt. Dat kan ertoe leiden dat je je vrienden vergeet en je huiswerk verwaarloost.
Als je depressieve gevoelens hebt of heel erg onzeker bent, praat er dan over met iemand die je vertrouwt, zoals een oudere broer of zus, tante, familie vriend of vertrouwenspersoon op school. Door je problemen te delen, kun je ze beter relativeren en worden ze uiteindelijk minder belangrijk waardoor het onzeker zijn minder zal worden. En je leest toch vaak dat je lichaam door sporten en bewegen endorfine aanmaakt en dat je humeur daardoor verbetert? Dat is waar. Tijd om in beweging te komen dus! En houd altijd in gedachten dat jij niet je onzekerheid bent. Jij bent zelf de baas over je gedachten en je gevoelens bepalen dus niet wie jij bent. Het artikel 'Eerste hulp bij puberteit bij meisjes' kan je meer duidelijkheid geven over alle veranderingen.
Wist je dit?
Medische Disclaimer
De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.