bevalling

Moeder worden is een bijzondere ervaring, maar bevallen kan ook stressvol en beangstigend zijn. Wees aardig voor jezelf en je postpartum lichaam.

Lichamelijke veranderingen voorafgaande aan de bevalling

De voor de hand liggende veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap zijn moeilijk te missen. Maar naast de typische zwangerschapssymtpomen, gebeurt ook veel achter de schermen. Vanaf het moment dat je zwanger wordt, beginnen je baarmoeder, vagina en vulva zich voor te bereiden op de bevalling.

Veel vrouwen merken dat hun schaamlippen tijdens de zwangerschap van kleur en maat veranderen. Anderen ervaren veranderingen in de grootte van hun vagina. Ook kan je vagina wat geïrriteerd gaan aanvoelen. Het verwijderen van schaamhaar is misschien wat lastig als je buik in de weg zit, maar het is wel belangrijk om je v-zone dagelijks goed te blijven verzorgen, zeker als je vagina wat geïrriteerd aanvoelt.

Bij een vaginale bevalling kunnen er ook andere veranderingen zijn. Vrouwenlichamen zijn ontworpen voor de geboorte en de vagina is gebouwd om uit te rekken, maar een beetje uitscheuren tijdens de bevalling is nog steeds gewoon. Zoals een moeder via ons #baarmoederverhalen project deelde: “Het is als een vredige tuin vol prachtige bloemen, die plotseling voor altijd verandert”. Als je een ruptuur hebt - of een episiotomie (wanneer er wordt ingeknipt om de schade van het ongecontroleerd inscheuren te beperken) – heb je mogelijk hechtingen nodig. Hierdoor kan je vulva er anders uit gaan zien en de ervaring tijdens het hebben van seks kan veranderen.

Pijn of droogheid komt vaak voor, maar gelukkig verbetert dit na verloop van tijd door het gebruiken van een glijmiddel, crème of gel. Veel vrouwen ervaren ook een verzwakking van hun bekkenbodem, wat van invloed kan zijn op de continentie. In feite verdubbelt of verdrievoudigt de vaginale bevalling de kans op stressincontinentie.

Vrouw met pasgeboren baby

Voorbereiding op de bevalling

Moeder worden is een bijzondere ervaring, vol spanning en geluk. Maar het kan ook stressvol en beangstigend zijn, vooral als jij degene bent die de baby draagt, en vooral in deze tijden van corona. Je lichaam verandert en je emoties gaan van laag naar hoog. We zitten middenin een wereldwijde pandemie en je gaat binnenkort bevallen. Het is begrijpelijk dat dit eng kan zijn. Gelukkig ben jij niet de enige. Iedereen die door zwangerschap en een bevalling gaat, zal veel van dezelfde veranderingen en emoties ervaren.

Zelfs met de sociale afstandsmaatregelen en de bijbehorende uitdagingen, kun je nog steeds een volledig positieve geboorte-ervaring hebben. Je hebt toch zelf de controle over de keuzes die je maakt. Je kunt al een groot stuk onzekerheid en angst wegnemen door een goede voorbereiding op de bevalling. Hieronder geven we je wat tips voor een goede voorbereiding:

  • Stel vragen aan je verloskundige. Er bestaan geen stomme vragen. Vooral als dit je eerste zwangerschap is, is het normaal dat je vol zit met vragen. Schroom niet en stel de verloskundige beter een vraag te veel dan te weinig. Bedenk alvast waar je zou willen bevallen. Kies je liever voor thuis of ga je voor het ziekenhuis?
  • Maak een checklist. Sommige dingen zijn onmisbaar tijdens een bevalling. Denk bijvoorbeeld aan washandjes om jezelf en je pasgeboren baby fris te houden of aan een extra t-shirt die je kunt aantrekken tijdens of na de bevalling. Online zijn er talloze checklists te vinden waarin precies staat beschreven wat je nodig hebt.
  • Bezoek een bevallingscursus of voorlichtingsavond in een geboortecentrum. Hier kunnen ze je bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen aanleren die je goed kunt gebruiken tijdens de bevalling.
  • Neem een doula in overweging. Een doula kun je zien als je vertrouwenspersoon die je kan helpen met al je niet-medische vragen voor, tijdens en na je zwangerschap. Een doula kan je bijvoorbeeld helpen met ademhalingsoefeningen tijdens de bevalling of je moed en kracht inspreken als je er even doorheen zit.

De bevalling zelf

Door hormonen gebeurt het in de laatste maanden van je zwangerschap steeds vaker dat je baarmoeder samentrekt. Deze samentrekkingen kunnen zich uiten in harde buiken. Deze harde buiken zijn vaak geen weeën. Pas wanneer je last krijgt van voorweeën begint het echte werk. Het doel van deze weeën is om je baarmoedermond soepeler te maken. Als de weeën elkaar steeds vaker opvolgen, is het goed om contact op te nemen met je verloskundige zodat zij kan kijken of de bevalling echt begonnen is. Een bevalling kan zich soms ook aankondigen doordat je vliezen breken. Gedurende de bevalling is de verloskundige er voor je en hoef je niet bang te zijn dat je het allemaal alleen moet doen. Van het samen doen van ademhalingsoefeningen tot aan het moment van persen: het zijn bijzondere momenten waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken. Het is even doorzetten maar wanneer de navelstreng is doorgeknipt en je pasgeboren baby in je armen ligt, laat je alle bevalling perikelen achter je.

Wees lief voor je postpartum lichaam na de bevalling

De samenleving legt veel druk op vrouwen om ‘terug te veren' na de bevalling. Een vrouw vertelde ons: "Ik was omringd door dieetadviezen en trainingstips, het voelde alsof ik al deze verwachtingen voor mijn lichaam had". Maar, zoals elke nieuwe moeder je zult vertellen, 'terugveren' is een belachelijke verwachting. Je lichaam heeft ongelooflijk goed werk verricht bij het dragen en baren van je baby, en nu heeft het tijd nodig om te herstellen.

Na mijn zwangerschap had ik een uitgezakte buik - iemand vroeg me zelfs of ik zwanger was, wat mij van streek maakte.

Na verloop van tijd zal je lichaam herstellen en weer veranderen. Niet precies zoals het was voor de baby, maar naar een nieuw normaal voor jou. Dit kan betekenen dat je vulva er anders uitziet. Of je vagina voelt anders of geïrriteerd aan. Ook kun je na de bevalling last hebben van postnatale afscheiding. Om je ondergoed hiertegen te beschermen kun je beter nog even geen tampons gebruiken maar kies je liever voor zachte inlegkruisjes. Deze helpen tevens om andere postnatale symptomen zoals een stinkende afscheiding of bruine afscheiding, te verminderen. Al deze veranderingen maken deel uit van de bevalling. Dit kan ook veranderen wie je bent en hoe je de wereld ziet.

Hoewel je misschien onder druk staat om er na de bevalling op een bepaalde manier uit te zien of te gedragen, is het goed om te onthouden dan dat je een baby hebt gemaakt. Dit is jouw tijd om voor jezelf te zorgen en je lichaam te koesteren, waarbij je alle veranderingen omarmt die het resultaat zijn van de pasgeboren baby die je op de wereld hebt gezet.

Zoals een moeder ons vertelde: “Moeder zijn is iets moois, we moeten onze striae niet beschouwen als iets wat we er aan 'overhouden ', maar iets wat we hebben verdiend. “

We hadden het niet beter kunnen zeggen!

Als jij bent bevallen en graag je verhaal en gevoelens wilt delen, doe dit dan met de hashtag #baarmoederverhalen.

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron, en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Lees verder