Woman waiting for examination before vaginal surgery

Veel vrouwen+ kiezen om medische of cosmetische redenen ervoor om operaties te ondergaan die hun V-zones veranderen.

Wat de reden ook is, als je meer te weten wilt komen over wat deze operaties inhouden lees dan verder.

Het veranderen van de manier waarop ons lichaam, en met name onze intieme delen, eruit zien en voelen is voor veel mensen toegankelijker geworden. Ze kunnen overwegen om hun V-Zone (de vagina, vulva en V-vormige voorkant die je kunt zien) te opereren om medische redenen. Dit zijn redenen waar de operatie noodzakelijk is vanwege gezondheidscomplicaties. Een andere reden kan cosmetisch zijn. Dit is wanneer de operatie niet medisch noodzakelijk is maar gericht is op fysieke verschijning te ‘verbeteren’.

Het belangrijk is dat we inspraak hebben over ons eigen lichaam, zelfs als dat betekent dat we een operatie moeten ondergaan. Het zijn beslissingen die we moeten nemen omdat die het beste bij ons past en niet op basis van anderen. Voordat je de keuze maakt om je V-Zone permanent te gaan veranderen is het is belangrijk om te beseffen dat onze V-Zones allemaal geweldig en unieke zijn.

Als je meer begrijpt over wat schaamlipcorrectie en vaginaverstrakking inhoudt, kun je een weloverwogen beslissing nemen.

Schaamlipcorrectie

Een schaamlipcorrectie of labiacorrectie is een ingreep waarbij de twee huidflappen die aan weerszijden van je vaginale opening zitten, de kleine schaamlippen, verkleind worden. [1] Deze huidplooien kunnen uitsteken, naar beneden hangen of in sommige gevallen worden weggestopt in de grotere buitenste lippen van de vulva (ook grote schaamlippen genoemd). Dus, wat is normaal? Nou, allemaal! Er is geen enkele ‘normale’ schaamlip, ze zijn er in alle soorten, maten en kleuren - net als de rest van je lichaam. Toch kiezen sommige mensen er voor om hun schaamlippen te veranderen met een schaamlipcorrectie.

Waarom krijgen mensen schaamlippenoperaties?

Om ongemak te verminderen

Sommige vrouwen+ merken dat hun schaamlippen ongemak of zelfs pijn veroorzaken. Een grotere binnenste schaamlip van 4 cm kan voor veel ongemak zorgen. De meest voorkomende klachten zijn ongemak bij het fietsen, lopen, sporten, zitten en pijn, irritatie en/of problemen bij het vrijen. [1] Een schaamlipcorrectie kan een optie zijn als dit ongemak je verhindert om je dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Om zelfverzekerder te worden

Nee, er zijn geen ‘perfecte’ of ‘juiste’ schaamlippen, maar dat weerhoudt sommige mensen er niet van om hun uiterlijk te veranderen. Net zoals mensen kiezen voor een liposuctie of het groter of kleiner laten maken van hun borsten. Een operatie geeft hen meer zelfvertrouwen en heeft een enorme impact op hun leven. Het is echter nog steeds een zeer grote beslissing, dus als dit keuze is waar je naar toe neigt, probeer dan eens na te denken over waarom je het echt wilt doen. Het is belangrijk dat je je niet gedwongen voelt om er op een bepaalde manier uit te zien. Een negatief zelfbeeld of je negatief naar je lichaam kijken kan worden veroorzaakt door wat andere mensen zeggen of wat je ziet op het internet. Aan het einde van de dag moet, hoe een deel van je lichaam eruit ziet, een eigen persoonlijke beslissing zijn. Onthoud dat alle lichamen mooi zijn en dit geldt ook voor onze vulva's.

Vaginaverstrakking

Vaginaverstrakking of ook wel vaginavernauwing, is een procedure die ontworpen is om zowel je vaginale kanaal als de opening naar de vagina strakker te maken. Dit gebeurd door de gescheiden spieren bij elkaar te brengen. [2] Kortom, het is bedoeld om je algehele bekkenbodemspieren te versterken - de spieren die je baarmoeder, blaas en darmen ondersteunen.

Waarom krijgen mensen een vaginaverstrakking?

Om medische redenen

Veroudering en een bevalling kunnen ervoor zorgen dat je bekkenbodemspieren overstrekken en hun elasticiteit verliezen. De bekkenbodemspieren zijn ook je vaginale spieren, dus als de bekkenbodem overbelast is, geldt dat ook voor je vagina. Dit betekent dat het moeilijker kan worden om een tampon op zijn plaats te houden of om hem vast te houden als je moet plassen. Het kan ook je seksueel genot beïnvloeden.

Voor sommige mensen is dit niet erg, ze omarmen het als een natuurlijk onderdeel van ouder worden of moeder worden. Anderen hebben er misschien meer moeite mee om ermee om te gaan. Dit is wanneer vaginaverstrakking een optie wordt - maar onthoud dat het kan. Het betekent niet dat het moet. Het is uiteindelijk een persoonlijke keuze. Het is ook belangrijk om te beseffen dat dit type behandeling niet 100% het gewenste resultaat garandeert. Blijf dus lezen om meer te weten te komen over het alternatief.

Om cosmetische redenen

Hoewel er niets mis is met het hebben van minder elastische vaginale spieren, kan het gevoel dat ze ‘wijder’ zijn er soms voor zorgen dat we ons minder zelfverzekerd voelen. Dit kan ertoe leiden dat sommige vrouwen+ vaginaverstrakking overwegen met als doel de manier waarop ze over zichzelf denken te verbeteren. Een cosmetische ingreep is een van de manieren om meer zelfvertrouwen te krijgen over hoe je vagina aanvoelt, maar je kunt de spieren ook trainen.

Vaginaverstrakking zonder operatie

Je vaginale spieren (net als elke andere spier in je lichaam), kunnen worden opgebouwd en versterkt door ze te oefenen. Bekkenbodemoefeningen zijn een goede manier om kracht, controle en elasticiteit te verbeteren.

Hoewel ze vaak worden aanbevolen voor mensen met urineverlies, kan iedereen van de voordelen van bekkenspiertraining profiteren, waaronder sterkere orgasmes.

Je hebt niet echt apparatuur nodig om met deze oefeningen te beginnen. Het draait allemaal om het knijpen van de bekkenspieren (alsof je je plas probeert op te houden). Je kunt oefenen om ze vast te houden en los te laten als een manier om hun kracht op te bouwen.

Hoe je van je V-Zone kunt houden

Uiteindelijk moet de beslissing om een ​​deel van je lichaam te veranderen alleen door jou en voor jou worden genomen. De behoefte voelen om te veranderen vanwege hoe anderen je laten voelen, maakt je niet per se gelukkiger.

Alle lichamen zijn prachtig uniek en dat maakt ons speciaal - het is belangrijk om dit te herkennen en te waarderen voordat er maatregelen worden genomen. Als je je onzeker voelt over hoe je V-Zone eruit ziet, doe dan eens onderzoek naar diverse vulva’s of deel je gevoelens. Door er met je partner of vrienden over te praten, zal je er achter komen dat je niet de enige bent en je realiseren dat het normaal is om je soms zo te voelen.

Je lichaam beter begrijpen kan ook heel krachtig zijn. Als je meer wilt weten, bekijk dan onze artikelen over verschillende borsten en tepels en hoe je vagina kan veranderen na de bevalling.

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron, en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.

[Bronnen]

[1] https://www.ghz.nl/behandelingen-en-onderzoeken/schaamlipcorrectie-labiacorrectie/

[2] https://www.kliniekveldhoven.nl/schaamlipcorrectie/vaginaverstrakking-ook-wel-vaginavernauwing/

Lees verder