
Menstruatiekalenders en wat je eraan hebt
Als je weet waar je zit in je menstruatiecyclus en wanneer je weer ongesteld wordt, dan heb je meer controle over je leven.
Zou het niet geweldig zijn als er een makkelijke en effectieve manier was om je cyclus bij te houden, een menstruatiecalculator bijvoorbeeld?
Goed nieuws: die bestaat.

Wanneer word ik ongesteld?
Bereken met onze tool de verschillende fases van je menstruatiecyclus
Met onze menstruatietool heb je controle over je menstruaties in plaats van dat je menstruaties jouw leven bepalen. Door te weten wat de voor- en nadelen van je menstruatiecyclus zijn en wanneer ze gebeuren, kun je beter omgaan met de veranderingen in je lichaam en de stemmingswisselingen tijdens je cyclus. Dat betekent dat je je erop kunt voorbereiden. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over wanneer je ongesteld wordt, want je hebt een menstruatiekalender tot je beschikking die je steeds vertelt wat je kunt verwachten.
Door je menstruatiekalender vaak te gebruiken, kun je patronen in je cyclus ontdekken. Zo weet je wanneer je maandverband moet inslaan en ben je op het juiste moment goed voorbereid. Deze menstruatiekalender voorspelt ook het moment waarop je ongesteld wordt en hoelang je menstruatie duurt. Dat is ontzettend handige informatie. Het helpt je niet alleen om de veranderingen in je lichaam en je stemmingswisselingen te begrijpen, maar het vertelt je ook wanneer je ze kunt verwachten. Daarnaast helpt het je om veranderingen in je cyclus op te merken, zodat je op tijd naar de dokter kunt gaan.
Als je last hebt van PMS, laat de menstruatiekalender je weten wanneer je de symptomen kunt verwachten en dat je stress in die periode beter kunt vermijden. Als je meestal veel bloedverlies hebt aan het begin van je menstruatie, dan weet je op welke dagen van de maand je genoeg Libresse maandverband mee moet nemen als je de deur uit gaat.
Een ander voordeel van een menstruatiekalender is dat deze precies bijhoudt wat er in je lichaam gebeurt: zo kun je bijvoorbeeld je basale lichaamstemperatuur en het baarmoederslijm (afscheiding) in kaart brengen om precies te voorspellen wanneer je ovuleert. Dat is nuttige informatie als je graag wilt weten wanneer je op je vruchtbaarst bent.
Een ander groot voordeel van de menstruatiekalender is dat hij heel eenvoudig in gebruik is. Je voert gewoon elke maand de start- en einddatum van je menstruatie in. En dan: ping! Je krijgt vlak voordat je ongesteld wordt een melding wanneer dat precies gebeurt. Zo hoef je niet steeds je agenda in de gaten te houden. Je kunt gewoon je leven blijven leiden, want de menstruatietool denkt en controleert voor je.
Ik kan me niet voorstellen hoe vrouwen het ooit zonder menstruatiekalender moesten doen. De meldingen geven me een bepaalde controle over mijn menstruaties, in plaats van dat de menstruaties mijn leven bepalen.
Hoewel menstruatiekalenders pas in 2012 zijn gelanceerd, zijn ze nu al heel populair. Dat is omdat meisjes en vrouwen meer controle willen hebben over hun maandelijkse cyclus en hun leven, en hun lichaam en gezondheid beter willen begrijpen. Het betekent ook dat meisjes zich niet meer schamen voor hun menstruatiecyclus. Alle meisjes en vrouwen worden immers ongesteld, en het is goed om de feiten te kennen en niet bang te zijn om erover te praten.