Een tampon verwijderen

Als je voor het eerst een tampon gebruikt, dan vind je het misschien eng om hem te verwijderen.

Maar maak je geen zorgen. Een tampon verwijderen is heel makkelijk als je het op de juiste manier doet. Je leert het snel genoeg. Trek voorzichtig maar stevig aan het touwtje en de tampon zou er zonder problemen uit moeten komen. Als je weerstand voelt bij het trekken en de tampon komt er niet makkelijk uit, dan moet je hem misschien langer laten zitten. Misschien is hij nog te droog. Je kunt je tampon het best ongeveer om de vier uur vervangen en je kunt je tampon maximaal acht uur veilig laten zitten.

Als je het touwtje niet kunt vinden, raak dan niet in paniek. Je kunt bij de tampon komen door in hurkhouding te gaan zitten en je duim en vinger te gebruiken om hem in je vagina te vinden en dan te verwijderen.

Denk goed na over waar je je tampon weggooit. Spoel je gebruikte tampon liever niet door het toilet. Dit kan een verstopping veroorzaken. Wikkel hem in plaats daarvan in toiletpapier en gooi hem in de afvalbak voor hygiëneproducten (die je in de meeste openbare toiletten vindt) of in de gewone afvalbak. Was daarna altijd je handen.

Een tampon verwijderen mag geen pijn doen. Als hij er al vier uur of meer in zit en het verwijderen van de tampon voelt onprettig, dan is je bloedverlies waarschijnlijk niet zwaar genoeg voor deze tampon. Dat betekent dat er niet genoeg lubricatie is tussen de tampon en je vaginawand, en daardoor ontstaat er wrijving als je aan het touwtje trekt. Doe wat kokosnootolie of olijfolie op je vingers om hem er makkelijker uit te krijgen. Of ga eerst plassen voordat je de tampon verwijdert, zodat je vaginaspieren zich ontspannen.

De beste manier om pijn en ongemak te voorkomen bij het verwijderen van tampons is te zorgen dat je het juiste absorptieniveau hebt voor jouw bloedverlies, en dat je alleen een tampon gebruikt als je ook echt ongesteld bent. Gebruik maandverband tot je echt ongesteld bent, en doe dat ook als je bloedverlies aan het einde van je menstruatie geleidelijk afneemt. Als je iets nodig hebt om je ondergoed voor en na je menstruatie te beschermen, doe dat dan niet met een tampon. Ze zijn niet geschikt voor dagelijks gebruik omdat ze veel te absorberend zijn. Gebruik in plaats daarvan een inlegkruisje voor deze tussendagen.

Als je pijn blijft houden bij het verwijderen van een tampon, ga dan naar je huisarts om te laten controleren of je een infectie of een vaginale afwijking hebt.

Veelgestelde vragen

Hoe verwijder ik een tampon?

Om een tampon te verwijderen trek je voorzichtig maar stevig aan het touwtje, en dan zou hij er makkelijk uit moeten komen. Als de tampon er al vier uur of langer in zit en het verwijderen van de tampon voelt onprettig, dan heb je misschien een kleinere nodig die beter bij jouw bloedverlies past.

Hoe gooi ik een tampon weg?

Wikkel de tampon na het verwijderen in toiletpapier en gooi hem in de gewone afvalbak of in de afvalbak voor hygiëneproducten. Spoel hem niet door het toilet; dit kan een verstopping veroorzaken. Was altijd je handen na het verwijderen van een tampon.

Wat moet ik doen als het verwijderen van een tampon pijn doet?

Een tampon verwijderen mag geen pijn doen. Als hij er al vier uur of meer in zit en het verwijderen van de tampon voelt onprettig, dan is je bloedverlies waarschijnlijk niet zwaar genoeg voor deze tampon. Gebruik het juiste absorptieniveau voor jouw bloedverlies, en gebruik alleen tampons als je ook echt ongesteld bent. Als je pijn blijft houden bij het verwijderen van een tampon, ga dan naar je huisarts om te laten controleren of je een infectie of een vaginale afwijking hebt.

Lees verder