Vakantiebenodigdheden

We weten het allemaal: Moeder Natuur kiest niet altijd de beste momenten uit.

Maar dat hoeft niet te betekenen dat je de menstruatie die net in een vakantie valt of tijdens een zwemwedstrijd komt, zonder meer moet accepteren. Een menstruatie stoppen, of in ieder geval uitstellen, is mogelijk. Als je eenmaal hebt uitgevonden hoe je je menstruaties af en toe kunt regelen, dan heb je wat meer controle over de situatie.

Hier zijn de feiten over hoe je een menstruatie kunt stoppen. Als je de combinatiepil gebruikt, kun je je menstruatie uitstellen door twee pilstrips achter elkaar door te slikken. Dus zonder stopweek [1]. Het is belangrijk om dit met je huisarts, gynaecoloog of praktijkverpleegkundige te bespreken voordat je hiermee begint. Zij kunnen je vertellen of het veilig voor je is en of het mogelijk is om je menstruatie uit te stellen met de pil die jij gebuikt.

Als je een andere anticonceptiepil gebruikt, kun je misschien overstappen naar de combinatiepil om je menstruatie te kunnen uitstellen [2]. Als je geen anticonceptiepil gebruikt, vraag dan aan je huisarts of er andere manieren zijn om je menstruatie uit te stellen. Als je geen andere gezondheidsproblemen hebt, kun je medicatie voorgeschreven krijgen (norethisteron) om ervoor te zorgen dat je menstruatie niet op een ongewenst moment komt.

Niemand heeft nog uitgevonden hoe je een menstruatie stopt als het bloeden al begonnen is. Maar als je je combinatiepil meteen gaat gebruiken op het moment dat het bloeden begint, dan zou dat je menstruatie korter en lichter moeten maken [3]. Het juiste gebruik van pijnstillers die verkrijgbaar zijn zonder recept vermindert de zwelling van de baarmoederwand, waardoor het bloeden en de pijn ook minder worden.

Er is ook een aantal natuurlijke manieren die je kunt proberen [4]. Dit is bijvoorbeeld regelmatig sporten, waardoor de baarmoederspieren zich ontspannen en het bloedverlies minder wordt. Daarnaast zweren veel vrouwen bij kruidenthee met valeriaan en kamille, en ook frambozenthee en brandnetelthee zouden het bloeden moeten verminderen. Neem altijd contact op met je huisarts voordat je deze kruidenmethodes gaat proberen.

We weten dat het prima is om je menstruatie af en toe uit te stellen, maar het is nog niet bewezen of het ook op de lange termijn veilig is. Neem dus geen risico met je gezondheid. Voor iets simpels als menstruatie is dat het niet waard.

Lees verder