Ben je niet ongesteld geworden deze maand, maar had je dat volgens de menstruatiecyclus wel al moeten zijn?

Maak je niet direct zorgen, het hoeft niet gelijk te betekenen dat je zwanger bent. Je menstruatie is de eerste paar jaar vaak nog onregelmatig omdat de eisprong niet regelmatig op gang is gekomen. Zodra de eisprong regelmatig plaats vindt zal je menstruatie volgen. 

Redenen uitblijven van menstruatie

Menstruatiecyclussen kunnen erg verschillen. Niet alleen van persoon tot persoon, maar ook van cyclus tot cyclus. Vooral in de eerste jaren dat je ongesteld bent, kan je menstruatie nog weleens uitblijven of onregelmatig zijn. Dit is heel gebruikelijk en geen reden tot paniek. Ben je nog helemaal niet ongesteld geworden, terwijl je vriendinnen of klasgenoten dat wel zijn? De meest meiden worden voor het eerst ongesteld tussen hun 11e en 15e levensjaar, maar iets eerder of iets later is ook heel normaal.

Mogelijke redenen voor te laat of helemaal niet ongesteld worden zonder dat je zwanger bent zijn:

 • Stress
  Stress kan een ware aanslag plegen om je lichaam. Mocht je ongesteldheid uitblijven, ga dan bij jezelf te raden hoe je geestelijk voelt. Zijn er zaken waar je gestrest van raakt op school, werk of thuis? Probeer er met iemand over te praten of neem contact op met de dokter.
 • Zware inspanningen
  Wanneer je extreem veel en intensief sport kan het voorkomen dat je niet meer ongesteld wordt.
 • Ziekte
  Langdurige ziekte, maar ook een ‘simpel’ griepje kunnen van invloed op je menstruatiecyclus zijn. Diabetes en problemen met je schildklier zijn twee bekende lichamelijk klachten die van invloed kunnen zijn.
 • Drastische gewichtsveranderingen
  Wanneer je in korte tijd veel bent afgevallen of aangekomen kan het zijn dat je daardoor niet meer ongesteld wordt. Met name bij meiden die aan Anorexia lijden blijkt dat hun ongesteldheid vaak uitblijft.
 • Niet gezond eten
  In samenhang met gewichtsveranderingen kan een ongezonde levensstijl ook een negatief effect hebben.
 • PCO syndroom
  Wanneer je aan het PolyCysteus Ovarium Syndroom lijdt zijn er een aantal hormonen niet in balans. Het gaat dan om progesteron, oestrogeen en testosteron. Symptomen van die syndroom zijn haargroei op verschillende plekken van je lichaam en een onregelmatige menstruatiecyclus.
 • De pil
  Wanneer je al enige tijd de pil slikt kan het gebeuren dat je menstruatie op een gegeven moment helemaal uitblijft. Ook wanneer je met de pil stopt kan het nog een tijdje duren voordat je menstruatiecyclus weer ‘normaal’ is. 

Zwanger?

Als je altijd regelmatig ongesteld was en je menstruatie blijft uit, moet je uitzoeken of je misschien wel zwanger bent. Als je nog nooit seks hebt gehad, dan kun je niet zwanger zijn. Je kunt alleen zwanger raken als je vagina in contact is geweest met sperma of voorvocht. Als je wel seksueel actief bent, en je bent overtijd (niet ongesteld geworden), dan kun je zwanger zijn. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met je huisarts. Deze kan onderzoeken wat er aan de hand is.

Niet ongesteld geworden wat nu?

Wanneer je menstruatie uitblijft, is het belangrijk om het lijstje met redenen na te gaan. Dus afgezien van wanneer je pas net ongesteld bent of wanneer je onveilige seks hebt gehad. Houd bijvoorbeeld een dagboek bij gedurende twee weken waarin je noteert hoe je je voelt, wat je hebt gegeten etc. Mocht je ongesteldheid lang uitblijven dan is het verstandig om langs de dokter te gaan.
 
Ben je zelf vaker te laat ongesteld en wil je weten hoe jouw menstruatiecyclus eruit ziet? Dan kan het handig zijn om gebruik te maken van een menstruatiekalender. Ga langs je huisarts voor een dergelijke agenda of probeer een van de vele apps die beschikbaar zijn voor iOS en Android.

Lees verder