wanneer beginnen met tampons

Denk je eraan om van maandverband over te stappen naar tampons, maar weet je niet zeker of dat wel bij jou past?

Dan kunnen wij je helpen. Wij kunnen je alles vertellen wat je wilt weten om een weloverwogen keuze te maken.

Er zijn twee soorten tampons. De ene tampon breng je in met je vinger, de andere heeft een inbrenghuls om je te helpen bij het inbrengen. Welke je ook kiest, als de tampon eenmaal zit, dan voel je hem bijna niet meer. Je ziet ook niet dat je aan het menstrueren bent, want het bloed wordt in je lichaam geabsorbeerd.

Als je liever discreet omgaat met je tampons, dan kun je het beste voor tampons zonder inbrenghuls kiezen. Die zijn namelijk zo klein, dat je ze makkelijk in je zak kunt stoppen. De verpakking is klein en compact zodat hij maar heel weinig ruimte inneemt in je tas.

Met tampons beginnen

Tampons zijn heel handig als je actief bent of tijdens het sporten: als je er eentje in hebt, blijft hij op zijn plek zitten. Hoeveel je ook beweegt. Je draagt misschien liever geen strakke sportkleding als je maandverband gebruikt, maar met tampons heb je daar geen last van. Je kunt ze ook goed gebruiken als je gaat zwemmen, want dan hoef je niet bang te zijn voor doorlekken in je badpak.

Maar tampons zijn niet voor iedereen geschikt. Sommige vrouwen hebben moeite met het inbrengen. En je kunt ze beter niet ’s nachts gebruiken (of je moet al een wekker zetten), want als je dezelfde tampon langer dan acht uur in hebt, kun je een infectie oplopen. De keuze is heel persoonlijk. Probeer ze eens uit als je wilt weten of deze vorm van bescherming iets voor jou is.

Lees verder