1500x600_Bath-towel.png

Afscheiding is hartstikke natuurlijk, alle vrouwen produceren het. Toch kan je vaginale afscheiding soms afwijken van de normale witte of transparante kleur.

Je afscheiding kan namelijk ook groen, geel of bruin zijn. Mocht je afscheiding groen of geel zijn, dan kun je het beste contact opnemen met je dokter om te zien of er niets ernstigs aan de hand is.

Oorzaken van gele of groene afscheiding

Er is een aantal verschillende oorzaken waarom je afscheiding groen of geel kan zijn:
 
 • Een SOA
  Wanneer je afscheiding groen of geel is kan dit duiden op een seksueel overdraagbare aandoening. Vooral Gonorroe, chlamydia en trichomoniasis hebben een afwijkende kleur van vaginale afscheiding als symptoom. Bij chlamydia komt gele afscheiding vaak voor, bij gonorroe een dikke groene of gele afscheiding en bij trichomoniasis een geelgroene afscheiding. Daarnaast kunnen een onaangename geur en jeuk ook tekenen van een SOA zijn.
 • Een vaginale infectie
  Door het gebruik van antibiotica, een verminderde weerstand, gebruik van de pil of intiemsprays en wasmiddelen met zeep kan je vagina uit balans raken. Dit kan een vaginale infectie veroorzaken. Er zijn twee soorten infecties: schimmelinfectie en een bacteriële vaginose. Beide gaan gepaard met een afwijkende kleur van afscheiding, jeuk en pijn. 
 • Bekkenontsteking
  Een bekkenontsteking kan veroorzaakt worden door een SOA, maar ook door een bevalling of een ingreep in de baarmoeder zoals het plaatsen van een spiraaltje. Dit ontstaat wanneer bacteriën binnen dringen en zich verspreiden via het slijmvlies van de eileiders, eierstokken en de baarmoeder. Naast groene of gele afscheiding kan je bij een bekkenontsteking ook last hebben van koorts en pijn tijdens de seks.

Wat te doen bij groene of gele afscheiding?

Wanneer je denkt dat één van de bovenstaande oorzaken op jou van toepassing is dien je zo snel mogelijk een bezoek aan je dokter te brengen. Dit kan spannend zijn omdat je je misschien schaamt. Maar dit is niets om je voor te schamen. Vier op de vijf vrouwen heeft namelijk wel eens last van afwijkende afscheiding.
 
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om de volgende zaken te onthouden in het voorkomen van gele of groene afscheiding.
 • Draag katoenen ondergoed
 • Was je vagina niet met zeep
 • Veeg met toiletpapier altijd van voor naar achter
 • Slaap zonder onderbroek
 • Vrij veilig

Lees verder