Is afscheiding normaal? Absoluut. Vaginale afscheiding is niets om je druk over te maken. Het is zelfs goed.

Witte afscheiding is de manier van je lichaam om de boel schoon te houden. Het wordt op een natuurlijke manier aangemaakt in de baarmoederhals of de cervix, en de hoeveelheid varieert gedurende je menstruatiecyclus. De meeste vrouwen hebben vlak voor ze ongesteld worden veel afscheiding.

Weet je niet zeker of je afscheiding normaal is? Als het doorzichtig, wit of lichtgeel van kleur is en nagenoeg geurloos, dan hoef je je nergens zorgen over te maken. Als je het vervelend vindt dat je ondergoed nat wordt, of gewoon een hekel hebt aan dat natte gevoel, gebruik dan een inlegkruisje. Maar als de afscheiding sterker begint te ruiken dan normaal, als de kleur donkergeel of groen wordt, of als je een grote hoeveelheid afscheiding hebt, ga dan naar je huisarts. Dan heb je misschien een infectie.

Na verloop van tijd weet je wat voor jou normaal is en hoe je afscheiding gedurende je cyclus verandert. Dan kun je ook een abnormale afscheiding herkennen als die zich voordoet, en dan weet je wat je moet doen. En als je je er zorgen over maakt, ga dan naar je huisarts.

De vagina maakt zichzelf schoon, dus je hoeft haar niet van binnen te wassen. Het is zelfs een heel slecht idee. Een vaginale douche kan de natuurlijke balans van de bacteriën in je vagina verstoren en leiden tot nare vaginale infecties. Het gebruik van geparfumeerde zeep, badschuim en douchegel kan leiden tot abnormale vaginale afscheiding. Dus maak je vagina nooit schoon met iets wat sterk geparfumeerd is. Gebruik een milde zeep en warm water om je vagina schoon te maken en infecties te voorkomen.