wat is een menstruatiecyclus

Als je menstruatie begonnen is, kan het je erg helpen om te weten wat er in je lichaam gebeurt en waarom.

Laten we dus eens naar de feiten kijken. Eens in de maand word je ongesteld, of menstrueer je. De meeste meisjes worden tussen hun elfde of veertiende levensjaar voor het eerst ongesteld, maar bij sommige meisjes gebeurt het al als ze acht of negen zijn en sommige meisjes worden pas voor het eerst ongesteld als ze vijftien of zestien zijn. Ongesteld worden is de manier van je lichaam om te zeggen dat het volwassen genoeg is om zwanger te worden. Maak je geen zorgen, dat betekent niet dat je zwanger wilt of moet worden, alleen dat het nu mogelijk is.

Je menstruatie is onderdeel van je maandelijkse menstruatiecyclus die tussen de 21 en 35 dagen duurt, met 28 dagen als gemiddelde. Als je voor het eerst ongesteld bent geworden, kan het een tijdje duren voor je menstruaties een patroon hebben gevonden. In het begin variëren je menstruaties in lengte, en duurt het lang of juist kort tot je volgende menstruatie.

2.2.1_1230x615_Uterine-cycle_Secondary-NL.png

Dus wat is de menstruatiecyclus? Eerst ontwikkelt je baarmoeder slijmvlies, het endometrium, als voorbereiding op de aankomst van een bevruchte eicel. Dan vindt er een ovulatie (eisprong) plaats, waarbij een van je eierstokken een eicel vrijgeeft, die dan via een van je eileiders naar je baarmoeder gaat. Dat duurt een paar dagen. Als de eicel op zijn reis naar de baarmoeder een spermacel tegenkomt, kan hij bevrucht raken, en dan kun je zwanger worden. Maar als de eicel niet bevrucht wordt, wordt hij door je lichaam afgestoten samen met wat bloed en het baarmoederslijmvlies, en dat is je menstruatie. Het bloeden begint ongeveer veertien dagen na de ovulatie, en duurt gemiddeld drie tot vijf dagen, waarbij je de eerste twee dagen het meeste bloedverlies hebt.

En dan begint de cyclus weer van voren af aan. De cyclus herhaalt zich ongeveer 400 tot 450 keer (echt waar) tot je rond je 50e levensjaar in de overgang komt en je menstruaties helemaal stoppen.

Een paar dagen en weken voordat je ongesteld wordt, kun je last hebben van emotionele en lichamelijke veranderingen. Dit heet PMS of premenstrueel syndroom (om de officiële naam maar eens te noemen). Je kunt een opgeblazen gevoel hebben en misselijk zijn, je borsten kunnen groter worden en je kunt diarree krijgen. Je kunt je ook verdrietig voelen of prikkelbaar zijn, of huilbuien krijgen. Dat is allemaal normaal. Niet leuk, maar wel normaal.

Vlak voordat je ongesteld wordt en ook tijdens de menstruatie kun je lichte buikpijn krijgen. Dit heet menstruatiepijn en wordt vooral veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder om het slijmvlies uit de baarmoeder te krijgen. Ook dit is volkomen normaal. Maar als je veel pijn hebt of als de pijn lang aanhoudt, ga dan naar je huisarts.

Ongesteld zijn kan dus een hele uitdaging zijn. Verwen jezelf maar eens lekker (neem bijvoorbeeld een ijsje) en maak je niet te veel zorgen: die krampen, pijn en dat slechte humeur zijn zo weer voorbij.

Wist je dat?

11-15
leeftijd waarop de meeste meisjes voor het eerst ongesteld worden
400-450
gemiddeld aantal menstruaties in een heel leven
50
gemiddelde leeftijd waarop de menstruatiecyclus stopt

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Delen Tweet