Als je in de puberteit zit, heb je waarschijnlijk al wel wat veranderingen in je lichaam opgemerkt. Bijvoorbeeld het krijgen van borsten en heupen.

Er gebeurt ook heel veel in je V-zone. Dit is het gebied dat net onder je navel begint tot het gedeelte tussen je dijen, dat ongeveer de vorm van een V heeft.

Er kan daar nu al wat schaamhaar zitten: haar dat dikker en ruwer is dan het haar op andere plekken van je lichaam. En je hebt misschien een kleine hoeveelheid vaginale afscheiding gehad, een doorschijnende, crèmige vloeistof die je een klein beetje ruikt. Maak je geen zorgen. Dit is allemaal normaal en het is iets wat elk meisje krijgt. Deze veranderingen vind je misschien maar vreemd, maar er zijn goede redenen voor. Schaamhaar vermindert wrijving, zodat je intieme huid niet geïrriteerd raakt, en afscheiding is de manier van je lichaam om je baarmoeder schoon te houden en je vagina vochtig, waardoor je minder kans hebt op infectie.

Iets anders wat je natuurlijk kunt verwachten, is ongesteld worden. Eerste menstruaties zijn vaak licht met maar weinig bloed, dat ook wel 'spotting' heet. Of het kan heel donker, bijna bruin van kleur zijn. Je eerste menstruaties verlopen nog erg onregelmatig, dus je hebt niet meteen een voorspelbare menstruatiecyclus. Dit is ook niets om je zorgen over te maken. Je menstruaties zullen uiteindelijk een patroon vinden en regelmatig worden.

Het hebben van schaamhaar en afscheiding betekent dat je V-zone sterker ruikt dan vroeger, omdat zweet en bacteriën zich makkelijk ophopen op zo'n warme en vochtige plek. Daarom is goede hygiëne belangrijk. Douche elke dag en draag elke dag schone kleding en 'ademend' katoenen ondergoed, zodat je altijd fris ruikt en je prettig voelt. En als je ongesteld bent, vervang je maandverband of tampons dan regelmatig.

De vagina maakt zichzelf schoon, dus je hoeft hem niet vanbinnen te wassen (dat noemen ze een 'vaginale douche'). Dit kan zelfs leiden tot infecties zoals candida en bacteriële vaginose, dus je kunt het beter niet doen. Je merkt waarschijnlijk dat als je geparfumeerde zeep, douchegel of badschuim gebruikt, je vagina pijn gaat doen. Gebruik dus liever ongeparfumeerde zeep of wasgel.

Hou je schaamhaar bij of wax het om je V-zone schoon te houden en de opbouw van zweet en bacteriën te beperken. Draag elke dag een inlegkruisje, zoals Libresse DailyFresh inlegkruisjes, om jezelf schoon te houden en je ondergoed te beschermen.