Is mijn vagina gezond

Wanneer je er langer bij stil staat, zijn vagina's best cool.

Ze reinigen zichzelf, ze kunnen zo ver uitrekken dat het hoofd van een baby erdoorheen past en ze zijn super sterk: het record van gewichtheffen staat momenteel op 30 pond! Aangezien de vagina zo'n bijzonder onderdeel is van ons lichaam, is het van belang om haar in topconditie te houden en goed naar de signalen te kijken die ze afgeeft.

Heldere of witte vloeistof zonder sterke geur

Maak je geen zorgen! Dit is volkomen normaal en onderdeel van het zelfreinigingsritueel van de vagina. Het vocht komt uit de klieren bij de opening van de vagina, de baarmoederhals of is afkomstig van de vaginawand. De hoeveelheid en de textuur van de vloeistof varieert met je maandelijkse cyclus. Vind je rauw eiwit er vies uitzien? Dat is hoe je afscheiding eruit zou moeten zien wanneer je ovuleert.

Waterige of dikke witte afscheiding met intense jeuk

Dit zou kunnen betekenen dat je schimmel hebt. Het komt erg vaak voor - ongeveer drie van de vier vrouwen krijgen het op een bepaald punt in hun leven. Het wordt veroorzaakt door een overmatige groei van microscopische gist (opgebouwd uit verschillende soorten schimmels - maar niet het soort dat je op je feestje zou willen). Het is niet seksueel overdraagbaar en kan worden verholpen met antischimmelmiddel van de apotheek.

Witte of grijsachtige afscheiding met visgeur

Dit kan een onschuldige infectie zijn die bacteriele vaginosis wordt genoemd, oftewel BV. De normale bacterien uit de vagina zijn uit balans. Het komt vaak voor en is niet seksueel overdraagbaar. Wanneer de dokter je antibiotica voorschrijft, is het zo vertrokken.

Groene, gele of schuimachtige afscheiding

Heb je het gevoel dat je vagina de laatste tijd een beetje naar vis ruikt? Als het daarnaast pijnlijk is, jeukt of opgezwollen is en zeer doet wanneer je moet plassen, kan het zijn dat je een seksueel overdraagbare infectie hebt (SOA), genaamd trichomoniasis. Het wordt veroorzaakt door een kleine parasiet en je kunt er vanaf komen met antibiotica; raadpleeg hiervoor je dokter.

Abnormale afscheiding met bloed

Raadpleeg zo snel mogelijk de dokter wanneer je pijn hebt in je bekken bij het plassen of wanneer je bloedt na seks of tussen de menstruatieperiodes door. Dit kunnen symptomen zijn van chlamydia of gonorrhoeae. Gonorrhoeae kan ook je afscheiding groen maken - alienstijl! Beide SOA's zijn gemakkelijk te behandelen met antibiotica. Wanneer ze niet worden behandeld kunnen ze serieuze problemen veroorzaken.

Blaren en abnormale afscheiding

Pijnlijke zweren rondom de vagina kunnen een signaal zijn van genitale herpes. Dit wordt veroorzaakt door een seksueel overdraagbaar virus. Raadpleeg je dokter zo snel als mogelijk wanneer je denkt dat je dit hebt. De dokter kan je een antiviraal medicijn toedienen om de symptomen onder controle te krijgen, maar bij veel mensen is dit een terugkerend fenomeen.

Hou je vagina gezond

  • Je algemene gezondheid is afhankelijk van de gezondheid van je vagina. Eet je groenten en zorg ervoor dat je de kleine dame daar beneden tevreden houdt.
  • Een gezonde vainga is goed in het reinigen van zichzelf, waardoor je je vagina niet inwendig hoeft te wassen - dat kan alleen maar tot meer problemen leiden, waardoor je het risico groter maakt dat je bijvoorbeeld schimmel of BV oploopt. Er bestaan intieme zepen speciaal ontwikkeld voor de intieme zone, dus gebruik alleen die daarvoor.
  • Katoenen ondergoed is het best om te dragen voor je vagina - het is ademend en absorbeert vocht beter dan andere materialen.
  • Veeg van voor naar achter bij toiletgebruik om infecties te voorkomen en ga na de seks naar het toilet.

Als je liever geen strepen wilt in je ondergoed aan het einde van de dag, dan is er een groot aanbod van inlegkruisjes dat je favoriete ondergoed beschermt. Ontdek hierover meer op onze website.