De hoeveelheid bloedverlies tijdens een menstruatie is bij elke vrouw anders, net als de meeste onderdelen van je maandelijkse cyclus.

Je verliest gemiddeld twee tot drie eetlepels bloed tijdens je hele menstruatie. Maar vergeet niet dat het meer lijkt dan het is. Dus wat er uitziet als een behoorlijk grote hoeveelheid bloedverlies, kan volstrekt normaal zijn. En vergeet ook niet dat als je net bent begonnen met menstrueren, het een tijdje kan duren voordat je menstruaties regelmatig worden.

Een menstruatie is hevig als er genoeg bloed is om een maandverband elk uur te doorweken, en dat enkele uren achter elkaar. Andere symptomen van een hevige menstruatie zijn grote bloedproppen in het afgescheiden bloed of bloed op je kleding of beddengoed.

Te veel stress, het volgen van een dieet, hormonen, anticonceptiemethoden en genetische factoren kunnen de hoeveelheid bloedverlies beïnvloeden. En of je pas bent bevallen of niet. Als je bang bent dat je abnormale menstruaties hebt, ga dan naar je huisarts of de schooldokter.