Wat is ovulatie en wat zijn de symptomen

Heb je weleens van ovulatie (eisprong) gehoord, maar weet je niet wat het betekent? Maak je geen zorgen: het is gewoon onderdeel van je maandelijkse menstruatiecyclus.

Hormonale veranderingen zorgen er elke maand voor dat een van je eierstokken een rijpe eicel vrijgeeft, die naar een van je eileiders gaat. Als de eicel op zijn reis naar de baarmoeder een spermacel tegenkomt, kan hij bevrucht raken, en dan kun je zwanger worden. Maar als de eicel niet bevrucht wordt, verlaat hij je lichaam samen met wat bloed en het baarmoederslijmvlies, dat dikker is geworden om de baarmoeder voor te bereiden op een bevruchte eicel. Deze combinatie van bloed en slijmvlies is je menstruatie.

Diagram eierstokken

Het is niet altijd makkelijk om te weten te komen wanneer je je eisprong hebt, maar er is een aantal signalen. Ovulatiesymptomen zijn onder andere een continue pijn in de onderbuik, ook wel 'mittelschmerz' genoemd (Duits voor 'middelpijn'). Dit is meestal een milde pijn, dus als je erg veel pijn hebt, of de pijn houdt erg lang aan, dan is het misschien iets anders en moet je naar de dokter gaan. Je kunt tijdens de ovulatie ook een zeurende pijn hebben in je rug of je lichaamstemperatuur kan ineens dalen. Je kunt een glibberige afscheiding krijgen die lijkt op rauw eiwit of je merkt dat je borsten zachter worden. Ook kun je gevoeliger worden voor smaken en geuren.

Wanneer ovuleren vrouwen? Dat hangt af van de vrouw. De ovulatie kan plaatsvinden tussen de elfde en eenentwintigste dag van je cyclus. Op dat moment is je lichaam het vruchtbaarst (mogelijkheid om zwanger te worden). Post-ovulatiesymptomen, ook wel de 'luteale fase' genoemd, is het moment waarop je afscheiding minder glibberig, maar romiger wordt. Als je niet zwanger bent, komt je menstruatie ongeveer 14 dagen na je ovulatie.

Lees verder