Wat zijn PMS symptomen

Het is heel normaal om je in de periode voor je menstruatie niet helemaal lekker te voelen. Maar PMS hoeft je niet in de weg te zitten.

Als je weet wat het is en hoe je ermee om kunt gaan, maakt dat al een hoop verschil in hoe hormonale veranderingen je leven beïnvloeden.

Dus wat is PMS nou precies? Premenstrueel syndroom, ook wel premenstruele spanning genoemd, wordt veroorzaakt door de hormonale veranderingen die zich voordoen tijdens je menstruatiecyclus. PMS staat voor een hele hoop symptomen en gevoelens die je kunt krijgen. Die kunnen mild zijn, maar in sommige gevallen zeer ernstig. Het zijn onder andere gevoelige borsten, een opgeblazen gevoel en vermoeidheid. Sommige vrouwen krijgen ook hoofdpijn, last van hun maag en slapeloosheid. Ook je emoties kunnen worden beïnvloed. Je kunt bijvoorbeeld chagrijnig, verdrietig en prikkelbaar worden of huilbuien krijgen.

Wist je dat?

50%
van de vrouwen zoekt medische hulp voor PMS [1]
7
aantal dagen dat PMS kan duren nadat je menstruatie begonnen is
80%
van de vrouwen heeft last van premenstruele symptomen [2]

Dat klinkt niet erg prettig, hè? Maar maak je geen zorgen. Schrijf in een dagboek op hoe je je in de aanloop naar je menstruatie voelt. Door terugkerende symptomen op te merken en er een patroon in te herkennen, ben je beter voorbereid en kun je er iets aan doen. Regelmatig sporten en gezonde maaltijden eten maken een groot verschil, vooral als je volkoren koolhydraten, zoals volkorenbrood en havermout, aan je voedingspatroon toevoegt. Sommige deskundigen raden aan om geen zout en cafeïne te gebruiken. En pijnstillers zonder recept verminderen kramp en pijn. En als de symptomen je leven te moeilijk maken, ga dan naar je huisarts.

Fabels over PMS

Kalender
Fabel 1: alle vrouwen hebben elke maand last van PMS

Niet waar. Sommige vrouwen hebben er alleen soms last van. Anderen hebben er een beetje last van. En weer anderen hebben er helemaal geen last van.

Condoom
Fabel 2: je kunt niet zwanger worden als je in je premenstruele periode zit

Je kunt wel degelijk zwanger worden als je in je premenstruele periode zit. Verwar PMS niet met je echte menstruatie.

Sleutelbloem
Fabel 3: Je kunt er helemaal niets aan doen

Goed nieuws, je kunt er wel iets aan doen! Je kunt bijvoorbeeld teunisbloemolie innemen om milde klachten te verlichten of naar de huisarts gaan voor ernstige gevallen. Je hoeft dus niet te lijden.

Chocolade
Fabel 4: Chocolade helpt

Je kunt tijdens je premenstruele periode meer trek hebben in chocolade, maar dat zorgt voor hogere fluctuaties in je bloedsuikerspiegel, waardoor je stemmingswisselingen heftiger worden. Eet dus liever geen chocolade.

[References]

[1 & 2] Informatie uit een onderzoek in de VS dat werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Californië. Titel van het onderzoek: The Association of Inflammation with Premenstrual Symptoms.

Lees verder

Delen Tweet