Bezorgde vrouw

Cyclus, bloedverlies en menstruatie: het zou allemaal met de regelmaat van de klok moeten verlopen.

Maar de meesten krijgen wel een keer te maken met onregelmatige menstruaties. Moet je je zorgen maken? Wij beantwoorden de meest gestelde vragen.

Wat is precies een onregelmatige menstruatie?

Onregelmatig bloeden kan veel dingen betekenen. Het kan zijn dat je eerder of later dan normaal begint met bloeden. Je kunt ongewoon licht bloeden of juist heviger dan normaal. Je kunt ook je menstruatie een keer overslaan (amenorroe) of twee menstruaties in één maand krijgen (metrorragie).

Is een onregelmatige menstruatie normaal?

Als je net begonnen bent met menstrueren, hoef je je geen zorgen te maken als je menstruatie onregelmatig is. Het is normaal om de eerste paar jaar onregelmatige menstruaties te hebben. Je ovulatie moet nog regelmatig worden. Als dat gebeurt, worden ook je menstruaties voorspelbaarder. De meeste vrouwen hebben tenminste één of twee keer in hun leven een onregelmatige menstruatie gehad.

Kan stress onregelmatige menstruaties veroorzaken?

Zeker. Stress heeft meestal een negatieve invloed op je menstruaties. Misschien ben je net naar een nieuwe school gegaan of ben je aan een nieuwe baan begonnen. Misschien is je relatie net uitgegaan of heb je ruzie met je familie. Of je bent helemaal enthousiast over de aankomende vakantie, een trouwerij of verhuizing. Bij stress geeft je lichaam een hormoon af dat cortisol heet. Als je daar te veel van in je bloedbaan hebt, kan het de aanmaak van oestrogeen en progesteron in je lichaam verstoren. En dat heeft weer invloed op je menstruatiecyclus. Stress is niet de enige oorzaak. Andere oorzaken van onregelmatige menstruaties zijn gewichtstoename, ondervoeding, overmatig veel sporten, hormonale disbalans, anticonceptiemiddelen, zwangerschap en de overgang.

Kun je meer dan één keer per maand ongesteld worden?

Twee of meer keer bloeden in één maand wordt veroorzaakt door een hormonale disbalans. Frequente of onregelmatige menstruaties kunnen ook een teken zijn van een medische aandoening of een infectie, en te veel bloeden kan leiden tot bloedarmoede, een ijzertekort. Ga naar je huisarts om uit te vinden of je iets hebt waar behandeling voor nodig is.

Kan een bevalling onregelmatige menstruaties veroorzaken?

Als je lichaam een bevalling meemaakt, verandert de hormoonspiegel in je lichaam. En als je hormoonspiegel verstoord is, is het normaal om een tijdje niet ongesteld te worden. Ook bij borstvoeding kan de menstruatie helemaal stoppen en pas terugkomen als je met de borstvoeding bent gestopt. Dat betekent niet dat je niet ovuleert. Je kunt nog steeds zwanger worden, dus vergeet niet om een anticonceptiemiddel te gebruiken, en dan liever een condoom (de anticonceptiepil wordt niet aangeraden aan vrouwen die net bevallen zijn). Als je weer ongesteld wordt, kan je menstruatie lichter en korter zijn, of juist langer en heviger dan eerst. Dat komt vaak voor bij jonge moeders.

Moet ik iets doen als mijn menstruatie onregelmatig is?

Maak je geen zorgen als je menstruatie onregelmatig is. Je menstruatiecyclus wordt als het goed is vanzelf weer normaal of als je je levensstijl iets hebt aangepast. Maar als je langer dan drie maanden onregelmatige menstruaties hebt, ga dan naar je huisarts. Het is een goed idee om de duur en de frequentie van je menstruaties bij te houden. En als je bang bent dat je op een onverwacht moment ongesteld wordt, zorg dan dat je altijd maandverband bij je hebt. Voor het geval dat.

Lees verder