wat is endometriose

De meeste vrouwen hebben weleens gehoord van endometriose, maar weten niet precies wat het is.

Het is een pijnlijke aandoening waarbij weefsel dat functioneert als het endometrium (het baarmoederslijmvlies) buiten de baarmoeder zit. Dit weefsel zit dan op een plek waar het niet hoort. Het kan in de eierstokken en de eileiders terechtkomen, in het buikvlies en zelfs in de darmen of de blaas. Ongeveer één op de tien vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft last van endometriose, wat neerkomt op ongeveer 176 miljoen vrouwen over de hele wereld [1].

De symptomen van endometriose zijn onder andere pijn in het bekken en de onderbuik en hevige of pijnlijke menstruaties. Er zijn een aantal factoren waardoor je meer risico hebt om endometriose te krijgen. Zoals een bekkeninfectie in het verleden. Of een medische aandoening waarbij het menstruatiebloed niet op de normale manier het lichaam uit kan. Of endometriose bij vrouwelijke familieleden zoals je moeder, tante of zus [2].

Endometriose kan erg pijnlijk zijn. Wanneer het lichaam tijdens de menstruatie het weefsel dat op de verkeerde plek zit probeert af te stoten, kan het nergens heen. Het zit op de verkeerde plek en dat kan resulteren in ontstekingen en pijn, soms verschrikkelijke pijn. In sommige gevallen kan het littekens of cystes tot gevolg hebben.

Helaas is endometriose een chronische aandoening. Het houdt dus een lange tijd aan. Maar er zijn manieren om het te beheersen, zodat het je leven niet meer in ernstige mate beïnvloedt. Als je de symptomen herkent en je denkt dat je het hebt, maak dan een afspraak met je huisarts of je gynaecoloog om er meer over te weten te komen. Hij of zij kan je manieren aangeven om je pijn te verlichten en je helpen om met de symptomen om te gaan.

Over de oorzaken van endometriose bestaan een aantal theorieën. Zoals retrograde menstruatie. Dat is menstruatiebloed met endometrische cellen dat terugstroomt door de eileiders naar de bekkenbodem, en niet uit het lichaam zoals eigenlijk zou moeten. Deze cellen gaan dan aan de wanden van je bekken en je organen zitten waar ze groeien en dikker worden en kunnen op verschillende momenten in de menstruatiecyclus gaan bloeden. Andere mogelijke oorzaken zijn erfelijkheid en bepaalde gifstoffen in de omgeving [3].

Lees verder