Onregelmatige menstruatie tijdens de overgang

Een onregelmatige menstruatiecyclus is vaak één van de eerste tekenen dat je de overgang nadert. De exacte symptomen van een onregelmatige menstruatiecyclus kunnen per persoon verschillen.

De meeste ervaren ongeveer elke drie tot tien jaar een onregelmatige menstruatiecyclus. Slechts 10% bereikt de overgang zonder ooit een onregelmatige menstruatiecyclus of andere overgangsklachten ervaren te hebben. 

Naarmate de overgang nadert, raken je hormonen uit balans. Deze hormonale schommelingen veroorzaken onregelmatige menstruaties. Wanneer we het hebben over een onregelmatige menstruatiecyclus als overgangsklacht, is het goed om eerst te weten wat een "normale" menstruatieperiode is. Hoewel iedereen anders is, duurt een menstruatiecyclus doorgaans 25 tot 35 dagen, met een bloeding van ongeveer vijf dagen. De gemiddelde hoeveelheid bloedverlies tijdens een normale menstruatieperiode is 10 centiliter. 

Hoewel dit een algemene definitie van een menstruatie is, kunnen sommige het anders ervaren. Wat voor de een onregelmatig is, kan voor de ander als normaal ervaren worden. Onregelmatige menstruaties zijn alle veranderingen in de normale menstruatiecyclus die gedurende een langere periode aanhouden. Dergelijke veranderingen omvatten onregelmatige bloedingen, doorbraakbloedingen en ongebruikelijke cycluslengtes. Ook kun je meer bruine afscheiding gaan krijgen.

De rol van hormonen tijdens de menstruatiecyclus

Om het verband tussen hormonen en onregelmatige menstruatiecyclus beter te begrijpen is het nuttig om te weten welke rol de hormonen tijdens de menstruatie spelen. Terwijl de menstruatie wordt aangestuurd door vele hormonen, zijn progesteron en oestrogeen de primaire hormonen die zijn verbonden met onregelmatige menstruaties.

De rol van oestrogeen tijdens de overgang

Oestrogeen is verantwoordelijk voor het verdikken van het baarmoederslijmvlies voorafgaand aan de eisprong. Aangezien de oestrogeenspiegels tijdens de overgang onvoorspelbaar zijn, wordt deze voering vaak onregelmatig afgegeven en kan dit leiden tot hevige bloedingen.

De rol van progesteron tijdens de overgang

Progesteron speelt een rol bij het reguleren van de eiproductie, beter bekend als de ovulatie. Ook is progesteron verantwoordelijk voor het regelen van de intensiteit en de duur van menstruatiebloedingen. Wanneer dit hormoon afneemt tijdens de overgang, kan dit leiden tot een onregelmatige menstruatie. Als je onregelmatige overgangsklachten ervaart dan wordt de progesteron niet voldoende geproduceerd tijdens de ovulatie. 

Naarmate de productie van deze twee essentiële hormonen begint af te nemen vóór de overgang, worden de periodes van menstruatie meestal beïnvloed. Tot het moment dan het oestrogeen- en progesteron gehalte afneemt tot een constant laag niveau, schommelt de cyclus vaak drastisch en veroorzaakt het onregelmatige menstruaties.

Andere oorzaken van onregelmatige menstruatie

Verschillende factoren kunnen onregelmatige menstruatie veroorzaken, maar als je de overgang nadert dan is de meest waarschijnlijke oorzaak een fluctuerende hormoonspiegel. 

Hoewel hormonale schommelingen de belangrijkste oorzaak zijn van onregelmatige menstruaties tijdens de overgang, zijn er bepaalde oorzaken die onregelmatige menstruaties kunnen veroorzaken:

  • Eetstoornissen
  • Polycysteus ovarium syndroom
  • Baarmoederafwijkingen (vleesbomen, cysten, poliepen en endometriose)
  • Schildklierdisfunctie
  • Prikkelbaar darm syndroom
  • Recente geboorte, miskraam
  • Suikerziekte
  • Overgewicht
  • Slechte voeding
  • Roken
  • Drugs
  • Cafeïne
  • Overmatig alcoholgebruik
  • Verhoogde stress

Naast onregelmatige menstruaties kun je in de overgang ook nog last hebben van overgangsklachten zoals hoofdpijn, vaginale droogheid, stemmingswisselingen en opvliegers.

Lees verder

All Fluid Protection inlegkruisjes

Probeer ons best absorberende inlegkruisje ooit

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.