Wat te doen tegen stemmingswisselingen?
Je hebt je humeur helaas niet altijd in de hand. Toch is er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden om je stemmingswisselingen te beperken.
Naast dat je omgeving veel invloed heeft op je humeur, speelt vooral voeding een belangrijke rol wanneer het aankomt op stemmingswisselingen. Uit recent onderzoek blijkt dat een slecht humeur voornamelijk voorkomt bij mensen die veel slechte vetten eten. Deze mensen maken uiteindelijk ook meer kans op een depressie. Wil je juist je humeur verbeteren door middel van voeding? Dan is omega-3 vetzuur, voornamelijk aanwezig in vette vis, erg belangrijk om binnen te krijgen. Naast slechte vetten, zijn ook snelle koolhydraten funest voor je humeur. Het eten van bijvoorbeeld wit brood, suiker of witte pasta zorgt voor een gigantische piek in je bloedsuikerspiegel. Insuline in je lichaam speelt hierop in en zorgt ervoor dat je bloedspiegel snel weer daalt, hierdoor krijgt je lichaam snel weer behoefte aan suiker. Dit proces is voor veel mensen bekend, maar weten niet dat hun humeur hierin meegaat en dezelfde pieken en dalen doorstaat. Je eetmomenten spreiden over de dag en zo veel mogelijk langzame koolhydraten eten zorgt dus voor een stabiel humeur.
Ook vitamine B speelt een grote rol in het reguleren van stemmingswisselingen. Vitamine B kun je vinden in onder andere bladgroenten, aardappelen, melk en afgeleide producten, mager vlees en bruin brood. Alle soorten vitamine B hebben een positieve invloed op je humeur en psychologisch evenwicht. Ook Magnesium kan bijdragen aan een goed humeur, dit zorgt namelijk voor ontspanning van de spieren en vermindert stress..
Kortom, om je humeur een boost te geven door middel van voeding; Eet gezond, gevarieerd en verdeel je maaltijden over de dag. Zorg voor genoeg groenten en fruit en probeer wekelijks vette vis te eten. Hiermee houd je je bloedsuikerspiegel op pijl en voorkom je stemmingswisselingen.
Ook voldoende (of juist te weinig) slaap heeft invloed op je stemming en humeur de volgende ochtend. Denk er maar eens aan hoe knorrig je kunt zijn wanneer je te kort geslapen hebt en hoe prikkelbaar je bent wanneer je moe bent. Je kunt je slaapgedrag gemakkelijk aanpassen om te vermijden dat je humeur eronder gaat lijden. Naast voldoende slaap per nacht, over het algemeen wordt een minimum van 7 uur per nacht aangeraden, is te veel slaap ook funest. Per persoon verschilt het ideale aantal uren, maar gemiddeld gezien is rond de 7 a 8 uur slaap per nacht aanbevolen.
Ook de omstandigheden tijdens het slapen zijn van belang. Kijk eens kritisch naar je slaapkamer: Kun je je slaapkamer helemaal donker maken? Heb je een televisie op jeslaapkamer? Slaap je met een klein lampje aan? Uit onderzoek is gebleken dat inslapen met de televisie (nog) aan, een slecht effect heeft op de nachtrust.
Doe er alles aan om je slaapkamer tijdens de nacht donker te houden tot en met het moment dat je ontwaakt. Koop dus goede, verduisterende, gordijnen. Vergeet ook niet om de lichtsterkte van je digitale wekker te dimmen, deze produceert soms zoveel licht dat je er bijna een boek bij kunt lezen. Verban daarnaast je televisie en andere schermen uit je slaapkamer. Je lichaam moet weten dat de slaapkamer een plek is om te rusten en om te vrijen. Niets meer en niets minder.