Illustration of a girl in the bath holding a mirror to look at her changing body - Libresse

De lichamelijke veranderingen die we ondergaan tijdens de puberteit zorgen ervoor dat je je van alles af gaat vragen. Laten we kijken naar deze verandering en hoe ze invloed hebben op hoe je je voelt.

Mijn borsten beginnen te groeien

Als puberteit een mens was, welk lichaamstype had ze dan? Het zou mooi zijn als er één juist antwoord was op deze vraag, maar mensen verschillen ontzettend veel van elkaar, ook al lijkt het op Instagram soms niet zo.

Je merkt misschien dat je bh-maat toeneemt in een paar maanden tijd, maar dat je spijkerbroek nog steeds perfect past. Of dat je onderbroek juist veel te strak is gaan zitten bij je heupen, maar nog helemaal geen bh nodig hebt. Tijdens de puberteit krijgen we steeds meer rondingen, maar waar, hoe en wanneer deze ontstaan is voor iedereen verschillend.

Je kunt je soms als een vreemde in je eigen lichaam voelen wanneer je groeit, maar je nog wel steeds gedragen als een kind. En ook al gaat de natuur haar eigen weg, je kunt sporten gaan beoefenen om je nieuwe lichaam sterker te maken en er zijn kleren die je kunt gaan dragen die je nieuwe vormen complimenteren.

Je borsten gaan meestal als eerste groeien en dit kun je vaak merken aan dat je tepels harder worden. Elke borst heeft eigenlijk een soort eigen persoonlijkheid, waardoor het voor kan komen dat de één zich sneller ontwikkelt dan de ander. Het is dus volkomen normaal dat je borsten verschillen in grootte.

3000x1200_Article 3_Secondary image_If puberty were a person.png

Ik was mijn gezicht altijd en nog heb ik puistjes. Waarom?

We weten allemaal dat de manier waarop je je voelt in je eigen lichaam effect heeft op je zelfvertrouwen. Het is dus niet heel gek dat puistjes ervoor zorgen dat je je rot voelt. Maar met 8 op 10 mensen die last krijgen van puistjes, is het normaler dan je denkt!

Puistjes tijdens de puberteit op je gezicht, borst, nek of rug ontstaan deels door hormonen en je genen. Je niet (goed genoeg) wassen heeft hier eigenlijk geen invloed op. Wanneer je lichaam erg ontstoken is of je maakt je zorgen over het oplossen van je puistjes, kun je altijd naar een dermatoloog gaan. Ook kun je je inlezen over specifieke voeding of naar je dokter gaan voor speciale medicatie.

Wat moet ik doen tegen ongewenste haargroei?

Haar op je gezicht, haar op je benen. Puistjes overal. Het is allemaal normaal tijdens je puberteit. Wat kun je er aan doen?

Het antwoord op deze vraag ligt eigenlijk bij jou. Het mooie van je lichaam is dat het, ondanks de puberteit, nog steeds jouw lichaam is, dus je vooral moet doen wat voor jou goed voelt. Er is geen goede of foute oplossing voor je schaamhaar, okselhaar of navelpluis.

Mocht je toch twijfelen over het weghalen van haar, oriënteer je dan eerst goed. Je moeder, zus of beste vriendin heeft misschien wel tips over dingen die zij geprobeerd hebben.

Je hebt misschien wel eens gehoord van iemand dat ze haar haar heeft laten waxen of weglaseren. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn en zorgen voor rode plekken, irritaties of blauwe plekken. Wanneer je dit overweegt, denk dan goed na of je dit voor jezelf doet of omdat je je onder druk gezet voelt.

3000x1200_Teens_Explorer_Article 3_ Image 4_Why am I bigger than before.png

Waarom ben ik dikker dan eerst?

Je vet (wat overigens een zeer belangrijk deel van je dagelijkse voeding is om je lichaam goed te laten functioneren), spieren en botten veranderen allemaal tijdens de puberteit en dit heeft invloed op de vorm van je lichaam.

Veranderingen in je lichaam zijn niet altijd gemakkelijk om mee om te gaan, maar maak het jezelf vooral niet te moeilijk en blijf normaal eten. Je gaat door een hele belangrijke periode in je leven en je lichaam heeft de juiste voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren.

Niemand zal ooit zeggen dat de puberteit leuk is, maar accepteren wie je bent en hoe geweldig je lichaam eigenlijk in elkaar zit is zeer belangrijk voor je zelfvertrouwen.

Hoe hoort je vagina te ruiken?

Tijdens de puberteit gaan je zweetklieren zich ontwikkelen. Dit zorgt soms voor rare geurtjes rondom je oksels en bij je kruis. Ondanks dat deze geuren misschien sterker worden, zijn ze volkomen normaal. Wanneer je zorgt voor een normale hygiene routine, gebeurt er niks raars. Douchen zorgt ervoor dat je je schoon en fris voelt en je zult misschien deodorant willen gaan dragen. Zeker als je veel aan sport doet.

Je vagina is perfect in staat om haar eigen pH waarde in balans te houden, dus inwendig wassen is niet iets dat wij adviseren. Je pH waarde heeft invloed op de zuurtegraad van je vagina. Dit klinkt misschien raar, maar een gezonde zuurtegraad zorgt voor goede bacteriën daar beneden. Vaginale zeep of deodorant zijn daarom totaal niet nodig.

Er bestaan een aantal goede producten voor de verzorging van je V-zone (het gebied rondom je vagina en de v-vorm die je ziet aan de voorkant wanneer je voor de spiegel staat).

Is mijn vagina normaal?

Vagina-angst komt heel vaak voor bij vrouwen. Dit komt voornamelijk dat, in tegenstelling tot gezichten, we bijna nooit face-to-face komen te staan met honderden andere vagina’s (of je moet gynaecoloog zijn).

Ook al heb je weinig vergelijkingsmateriaal, we kunnen je gerust stellen. Net als gezichten, zijn er geen twee vagina’s hetzelfde. Laten we onze verschillen juist vieren!

Om je vagina beter te leren kennen heb je alleen maar een Spiegel nodig. Hoe meer je naar je vagina kijkt, hoe normaler ze zal voelen.

Het kan nooit kwaad om zo nu en dan een gezondheidscheck te laten doen. Het gaan naar je huisarts of gynaecoloog is een goede gewoonte die je niet vroeg genoeg kunt ontwikkelen.

En onthoud dat wanneer je vragen hebt, je deze altijd aan iemand kan stellen. Als je je te veel schaamt om met je moeder, zus of tante te praten, denk er dan aan dat je allemaal de puberteit meegemaakt hebt. De kans is groot dat ze zich nog goed herinneren hoe dit was en hoe jij je op dat moment voelt.

Vraag nu gratis een Libresse proefpakketje aan!

Lees verder

Delen Tweet