In de periode waarin je ongesteld gaat worden, verandert je lichaam enorm. Al die veranderingen bij elkaar zijn de puberteit.

Tekenen van puberteit bij meisjes zijn onder andere het krijgen van borsten en schaamhaar, langer worden, bredere heupen en vaginale afscheiding vlak voordat je ongesteld wordt. Maar dit hoeft niet allemaal tegelijkertijd te gebeuren. Puberteit is namelijk voor iedereen anders.

De puberteit betekent niets meer dan dat je lichaam van een kinderlichaam in een volwassen lichaam verandert. Bij meisjes begint dit proces van volwassen worden meestal tussen hun tiende en zestiende levensjaar, maar sommige meisjes zijn nog jonger. En meisjes zijn meestal een paar jaar eerder volwassen dan jongens. Het is een geleidelijk proces. Je zult niet op een morgen wakker worden en je compleet anders voelen en een heel ander lichaam hebben dat je niet meer herkent. Bij sommigen gaan de veranderingen snel, bij anderen langzaam.

Een eerste teken van puberteit bij veel meisjes is dat hun borsten bobbelig en zacht aanvoelen, en soms een beetje pijn doen. Je kunt een kleine bobbel ter grootte van een erwt achter je tepel voelen zitten. Een goed passende bh kan dit ongemak enigszins verlichten, en zorgt er ook voor dat niemand je tepels door je topje heen ziet en dat je borsten niet heen en weer wiebelen bij het lopen.

Een andere grote verandering is haargroei onder je oksels, in je schaamstreek en op je armen en benen. Als je dat haar op je armen en benen vervelend vindt, kun je een ontharingsmethode, zoals een ontharingscrème, gebruiken, die bij de normale drogist te koop zijn. Praat er eerst met je moeder, tante of oudere zus over en lees altijd de gebruiksaanwijzing.

Je hoeft niet meteen daarna al ongesteld te worden, maar je krijgt waarschijnlijk binnenkort wel een witte afscheiding: een teken dat je eerste menstruatie eraan zit te komen. In deze periode kun je ook last krijgen van PMS, kramp en pijn. Je eerste menstruatie is waarschijnlijk licht of je hebt alleen 'spotting'. Zorg dat je altijd maandverband bij je hebt om voorbereid te zijn.

Een van de meest vervelende veranderingen in de puberteit is een vettige huid en vet haar. De klieren in je gezicht en in je hoofdhuid gaan olie aanmaken, en dat kan betekenen dat je puistjes krijgt. Dit is van korte duur, maar als je erg veel puistjes hebt, kun je aan je apotheek vragen welke medicijnen je hiervoor het beste kunt gebruiken. En gebruik een shampoo die speciaal bedoeld is voor vet haar. Niet alleen om je haar er beter uit te laten zien, maar ook om het vet van je haar niet op je gezicht te krijgen.

Ook je zweetklieren werken tijdens de puberteit harder. Je zweet dus meer en je zweet ruikt ook sterker. Was jezelf elke dag goed, gebruik deodorant en doe regelmatig schone kleding aan. Dat geldt ook voor je genitaliën, zeker als je afscheiding krijgt en ongesteld wordt. Was je genitale zone twee keer per dag.

Door al deze veranderingen en de hormonen die ze veroorzaken, kun je prikkelbaar en onzeker worden, zeker als je familie en vrienden opmerkingen gaan maken. Vraag ze vriendelijk om je met rust te laten en dan begrijpen ze het wel.