doorbraakbloeding

Je kunt er best van schrikken als je bloed vindt tussen twee menstruaties in, vooral als je cyclus regelmatig is.

Maar raak niet in paniek. 'Spotting' ook wel doorbraakbloeding genoemd, kan veel oorzaken hebben; de meeste zijn niet gevaarlijk. Maar ga wel altijd voor controle naar de huisarts. Gewoon voor de zekerheid.

Wat veroorzaakt spotting? Het kan door veel dingen komen. Spotting kan worden veroorzaakt door je ovulatie (wanneer een van je eierstokken een eicel vrijgeeft), innesteling (wanneer de eicel zich aan je baarmoederslijmvlies hecht), hormonale fluctuaties, gebruik van of stoppen met het gebruik van anticonceptie of het gebruik van een IUD (Intra-Uterine Device of spiraaltje).

Andere oorzaken zijn vaginale infecties of chlamydia. Het kan ook betekenen dat je zwanger bent. Bij spotting is er niet altijd een probleem met de zwangerschap, maar je moet het wel even laten onderzoeken. Spotting na seks kan heel soms een teken zijn van baarmoederhalskanker of vaginakanker [1], dus het is belangrijk om een uitstrijkje te laten maken om je baarmoederhals te laten controleren.

Als je net bent begonnen met menstrueren, kan het soms jaren duren voor je menstruaties regelmatig worden. Dan kun je last hebben van spotting tussen de menstruaties in. En als je in de overgang bent, kunnen je menstruaties onregelmatig en onvoorspelbaar worden, waarbij je ook spotting krijgt. Maar als je postmenopauzaal bent en dan spotting krijgt, moet je je wel zorgen maken.

Er zijn dus verschillende oorzaken, maar wat kun je aan spotting doen? Als je weet waarom je last hebt van spotting, kun je een inlegkruisje gebruiken (zoals Libresse DailyFresh) om je kleding te beschermen, en zorg dat je altijd iets bij je hebt voor als de spotting terugkomt. Hou jezelf schoon door twee keer per dag te douchen en daarna schoon ondergoed aan te doen. En laat het je leven niet beïnvloeden.

Wist je dit?

30%
van de zwangere vrouwen heeft in haar eerste trimester last van spotting [2]
25%
van de vrouwen heeft last van innestelingsbloeding [3]
2-3
aantal maanden dat het kan duren voordat je menstruaties weer regelmatig zijn, nadat je bent gestopt met anticonceptie [4]

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron, en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Delen Tweet