Anticonceptiepil

Als je jong bent en je menstruaties nog onregelmatig zijn, dan kun je op elk moment een ovulatie krijgen.

Dat betekent dat je op elk moment zwanger kunt worden. Ook als je ongesteld bent. Het komt niet vaak voor, maar het kán wel.

Als je een zwangerschapstest hebt gedaan en die is positief, kun je dan ongesteld zijn en toch zwanger zijn? Dat kan, of het lijkt er tenminste wel op. Aan het begin van de zwangerschap kun je wat bloeden of last hebben van 'doorbraakbloeding', meestal op het moment dat je volgende menstruatie zou moeten beginnen. Maar dat is niet hetzelfde als een menstruatie. Het is innestelingsbloeding en dat gebeurt als een embryo zich innestelt in je baarmoederwand. Als je niet weet dat je zwanger bent, kan zo'n bloeding natuurlijk makkelijk verward worden met een menstruatie, want het ziet er precies hetzelfde uit.

Tijdens je zwangerschap word je nooit echt ongesteld. Als je zwanger wordt, houdt je baarmoeder namelijk het baarmoederslijmvlies vast om de baby te ondersteunen, en wordt het niet afgestoten zoals bij een normale menstruatie, als de eicel niet bevrucht wordt. Maar als je spotting krijgt tijdens de zwangerschap, ga dan voor controle naar je huisarts of de gynaecoloog, want dan kan er iets anders aan de hand zijn. Er is niet altijd een probleem, maar je moet je wel even laten onderzoeken.

Als je menstruatie laat is en je hebt seks gehad, kan dat betekenen dat je zwanger bent, ook al heb je anticonceptie gebruikt. Geen enkel anticonceptiemiddel is 100 procent betrouwbaar. Doe een zwangerschapstest om het zeker te weten. Die kun je zonder recept bij de apotheek of drogist krijgen. Deze test kun je op elk moment doen vanaf de eerste dag waarop je ongesteld had moeten worden.

Medische disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Lees verder