1500x600_Period-tracker.png

Als je zwanger wilt worden, kan het helpen om je ovulatie te berekenen. Terugrekenend is het gemakkelijk om de ovulatie te berekenen.

De eisprong vindt namelijk ongeveer 14 dagen voor je menstruatie begint plaats. De dagen voor en tijdens de eisprong zijn je meest vruchtbare dagen (ongeveer twee tot drie dagen rondom de ovulatie). Het eitje dat tijdens de ovulatie in de eileider zit blijft maximaal twee dagen vruchtbaar. Sperma kan echter nog tot ongeveer 72 uur in het lichaam blijven “leven”, dus zaadcellen die zich in het lichaam bevinden voor de eisprong kunnen nog steeds een eitje bevruchten. Bij een regelmatige cyclus is het gemakkelijker om je ovulatie te berekenen dan bij een onregelmatige cyclus. Als je onregelmatig ongesteld wordt, is het soms lastiger om zwanger te worden.

Vruchtbare dagen berekenen met de Libresse Menstruatie Kalender

Wil je je ovulatie berekenen en weten wanneer je vruchtbare dagen zijn? Gebruik dan de Libresse Menstruatie Kalender. De Libresse Menstruatie Kalender kan je pas instellen als je al eens ongesteld bent geworden. Om zo precies mogelijk je ovulatie te berekenen, vul je je laatste twee cyclussen in. De kalender berekent dan je volgende menstruatieperiode op basis van de gegevens die je hebt ingevuld. Om je menstruatiecyclus te berekenen, log je in bij Libresse en vul je je de gegevens in van je laatste en voorlaatste cyclus.

Lichamelijke kenmerken van vruchtbare dagen

Naast het berekenen van je ovulatie geeft ook moeder natuur je een aantal seintjes wanneer je vruchtbare dagen er aan komen. Wanneer je afscheiding elastisch en helder van kleur is duidt dit er op dat je ovuleert. Rond de eisprong maakt je lichaam namelijk extra veel oestrogeen aan dat zorgt voor de verandering van je afscheiding. Deze verhoogde hormonen in je lichaam kunnen ook voor een verhoogd libido zorgen tijdens je vruchtbare dagen. Sommige vrouwen kunnen er bijna niet omheen dat hun vruchtbare dagen zijn aangebroken, zij hebben namelijk last van ovulatiepijn. Zij voelen tijdens het vrijkomen van het eitje een pijn in hun linker of rechter eileider die de vergelijken is met menstruatiepijn.

Vruchtbare dagen en zwangerschapssymtomen

Heb je je ovulatie berekend en weet je dus het moment waarop je vruchtbaar bent? Heb je geslachtsgemeenschap gehad en wil je weten of symptomen die je ervaart PMS symptomen zijn of wijzen op een zwangerschap? Kijk dan eens bij ons lijstje “symptomen zwangerschap”. Als je zeker wilt weten of je zwanger bent, doe dan een test of breng een bezoek aan je huisarts.
 
De Libresse Menstruatie Kalender kan ervoor zorgen dat je inzicht krijgt in je menstruatiecyclus en zo je ovulatie kunt berekenen. We hebben naast deze online menstruatiekalender ook een superhandige menstruatiecyclus app, genaamd Periodical. Hiermee ben je ook onderweg altijd op de hoogte.