Hoe herken je of je zwanger bent?

Wanneer je zwanger probeert te worden ben je vaak extra alert op zwangerschapssymptomen. Maar aan welke symptomen kun je herkennen dat je zwanger bent? Om het je wat makkelijker te maken, hebben we verschillende symptomen op een rijtje gezet. Lees verder en ontdek wat de eerste en meest voorkomende zwangerschapssymptomen zijn.

Eerste symptomen zwangerschap

Een van de eerste zwangerschapssymptomen is het uitblijven of het wijzigen van je menstruatie. Dit kan een signaal zijn dat je misschien zwanger bent. Zeker wanneer je altijd een regelmatige menstruatiecyclus hebt en maandelijks op hetzelfde moment ovuleert. Het uitblijven van je ongesteldheid kan ook een andere oorzaak hebben die los staat van een zwangerschap, namelijk stress of hormonale schommelingen.

Aan de andere kant is het ook mogelijk om ongesteld te worden en toch zwanger te zijn. In veel gevallen is er dan sprake van doorbraakbloedingen, innestelingsbloedingen of innestelingspijn. Om er zeker van te zijn of je zwanger bent is het goed om een zwangerschapstest te doen of langs de huisarts te gaan.

Meest voorkomende zwangerschapssymptomen

Niet iedereen ervaart dezelfde symptomen tijdens hun zwangerschap. Het kan zijn dat je bijna nergens last van hebt, maar het is ook mogelijk dat je last hebt van meerdere symptomen. Naast het uitblijven van je menstruatie zijn er verschillende andere symptomen die kunnen wijzen op een mogelijke zwangerschap. We hebben de meest voorkomende zwangerschapssymptomen op een rijtje gezet voor jou.

Misselijkheid

Eén van de meest voorkomende zwangerschapssymptomen is misselijkheid en dan vooral ochtendmisselijkheid. Bij de meeste treed dit in de eerste twee tot acht weken van hun zwangerschap op. In veel gevallen neemt de misselijk af na de eerste 16 weken.

Vaak plassen

Aan het begin van je zwangerschap wordt je baarmoeder groter. Hierdoor kan het zijn dat deze drukt of je blaas, waardoor je vaker naar het toilet moet. Tegen het einde van je eerste trimester schuift een baarmoeder meestal weer omhoog en zul je niet meer zo vaak naar het toilet hoeven te gaan.

Gevoelige / opgezwollen borsten

Het hebben van gevoelige en/of opgezwollen borsten herken je misschien wel van je maandelijkse ongesteldheid. Naast dat het een veel voorkomende ongesteldheids klacht is is het ook een van de vroege zwangerschapssymptomen. Door hormoonschommelingen stroomt het bloed beter door en kunnen aders beter zichtbaar worden. Dit kan ervoor zorgen dat je borsten gevoeliger zijn dan normaal.

Vorm en kleur van tepelhof

Tijdens een zwangerschap breidt jouw lichaam zich voor op de bevalling en de komst van je baby. Een mogelijke symptoom is het veranderen van vorm en kleur van je tepelhof. Door de toename van pigment in je tepels, zullen ze straks beter vindbaar zijn voor je kindje, wanneer je besluit om borstvoeding te geven.

Veel en vaak moe3

Het ontwikkelen van een klein mensje is niet niks voor je lichaam. Het is dan ook niet gek dat, vooral in de eerste paar weken van je zwangerschap, je vaker moe bent dan normaal. Vermoeidheid is een van de vroege symptomen bij een zwangerschap.

Duizeligheid

Wanneer je zwanger bent maakt je lichaam het hormoon progesteron aan. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller duizelig bent. De aanmaak van het hormoon zorgt er namelijk voor dat je bloedvaten wijder worden. Als gevolg kan er minder bloed naar je hersenen stromen, wat weer voor duizeligheid kan zorgen.

Opgezwollen buik

Tijdens een menstruatie hebben veel last van diverse klachten, zoals een opgezwollen buik of menstruatiekrampen. Het hebben van een opgezwollen buik is niet alleen een menstruatieklacht, maar ook een symptoom dat je zwanger bent. Doordat je kindje groeit houd je meer vocht vast en werken je darmen trager. Dit kan ervoor zorgen dat je tijdens je zwangerschap last hebt van een opgezwollen buik.

Constipatie

Tijdens een zwangerschap werken je darmen trager, wat niet bevorderend werkt voor je stoelgang. Een van de symptomen waar je last van kunt krijgen is dan ook constipatie.

Hoofdpijn

Hoofdpijn tijdens een zwangerschap wordt meestal veroorzaakt door andere symptomen, zoals misselijkheid en vermoeidheid. Daarnaast komt er veel kijken bij het op de wereld zetten van een kindje. Het is dan ook niet gek als je af en toe last hebt van hoofdpijn en stress.

Zin in voedsel

Iedereen kent wel iemand die een guilty pleasure heeft / had tijdens hun zwangerschap. Een van de zwangerschapssymptomen kan zijn dat je plots veel augurken wilt eten of juist zin hebt in vet eten, zoals friet of pizza. Het is geen probleem om hier af en toe aan toe te geven, maar het is wel goed om rekening te houden dat gezonde voeding belangrijk is voor zowel jou als je ongeboren kindje.

Stemmingswisselingen

Een veel voorkomende zwangerschapssymptoom is last hebben van stemmingswisselingen. Je kunt hier ook last van hebben bij premenstruele spanning (extreme emoties wanneer je ongesteld bent) of tijdens de overgang.

(Over)gevoeligheid voor geuren

Een ander zwangerschapssymptoom is dat je reukvermogen scherper wordt, waardoor je een afkeer kunt ontwikkelen tegen bepaalde geuren. Het kan zijn dat je tijdens je zwangerschap bijvoorbeeld niet meer tegen de geur van koffie of vlees kan.

Herkennen van zwangerschapssymptomen

Het is belangrijk om er snel achter te komen of je daadwerkelijk zwanger bent, omdat er vaak enkele aanpassingen in levensstijl nodig zijn om een ongeboren kindje goed te laten groeien. Gezonde en vitaminerijke voeding, beweging en veel rust zijn essentieel voor een gezonde zwangerschap. Daarnaast zijn er ook bepaalde voedingsmiddelen die je tijdens een zwangerschap niet meer mag hebben. Denk hierbij aan; Geen alcohol, niet roken, geen rauw vlees of cafeïne. Ook is het goed om niet te veel stress te hebben.

Twijfel je of je zwanger bent, omdat je seks hebt gehad toen je ongesteld was of degene waarmee je seks hebt gehad is “voor het zingen de kerk uitgegaan”? Wanneer je een of meerdere van bovenstaande symptomen bij jezelf herkent is het nog steeds goed om een zwangerschapstest te doen of langs de huisarts te gaan.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.