Menstruatie berekenen

Menstruatie berekenen

Menstruaties komen normaal gesproken eenmaal per maand (elke 28-30 dagen), maar voor veel vrouwen is het geen exacte wetenschap - het voorspellen van de precieze datum en lengte van je volgende menstruatie is soms lastig. Gebruik onderstaande calculator om jouw persoonlijke menstruatiekalender te berekenen.

Op welke datum was je had je de laatste dag van je ongesteldheid?

Eerste dag van je laatste menstruatie

Hoe veel dagen was je de laatste keer ongesteld?

Hoe veel dagen duurde je laatste menstruatie?

Na hoeveel dagen na je laatste dag van menstruatie wordt je normaal gesproken weer ongesteld?

Hoe veel dagen duurt je cyclus ongeveer?

De resultaten van onze menstruatietool zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig en dat komt omdat elk lichaam en elke cyclus anders is.

Jouw cyclus

  • dagen voor je menstruatie
  • menstruatie
  • dagen na je menstruatie
  • ovulatiepiek
  • Dagen voor je menstruatie Tijdens deze dagen kun je PMS symptomen hebben zoals krampen, eetbuien of stemmingswisselingen

    Menstruatie Wanneer je menstruatie begint en het bloeden begint

    Dagen na je menstruatie De dagen na je menstruatie, maar wanneer je eventueel nog wel wat bruinige afscheiding hebt.

    Ovulatiepiek Tijdens deze periode komt er een eicel vrij en kan je afscheiding veranderen.

De resultaten van onze menstruatietool zijn mogelijk niet 100% nauwkeurig en dat komt omdat elk lichaam en elke cyclus anders is.

Fases van je menstruatiecyclus berekenen

De menstruatiecyclus is een mechanisme in het lichaam van een vrouw dat haar iedere maand voorbereid op een mogelijke zwangerschap. De cyclus, ook wel ongesteld cyclus of ongesteldheid cyclus, doorloopt 4 verschillende fases: de menstruatie, de voorbereiding op de ovulatie, de ovulatie en de fase na de ovulatie. Je cyclus berekenen kan handig zijn om er bijvoorbeeld achter te komen hoeveel dagen je ongesteld zal zijn. Daarbij kun je door je cyclus te berekenen, tegelijkertijd je vruchtbare dagen berekenen om er zo achter te komen wanneer je de meeste kans hebt om zwanger te worden. Om je cyclus te berekenen, is het goed om wat dieper in te gaan op de verschillende fases van de cyclus:

De menstruatie - je cyclus begint op het moment dat je tijdens je menstruatie onregelmatig bloedverlies hebt (lichte spotting wordt hier dus nog niet meegerekend). De menstruatie vindt plaats doordat het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Hierdoor ontstaat er een bloeding. Deze bloeding verplaatst zich door de baarmoederhals naar de vaginale opening. Hoeveel dagen je ongesteld bent is afhankelijk van verschillende factoren, maar gemiddeld duurt de menstruatiebloeding drie tot vijf dagen. De meeste vrouwen verliezen tijdens hun menstruatie 30 tot 40 ml bloed. Vraag je je af of jouw bloedverlies normaal is? Lees dan eens ons artikel over hoeveel bloed je verliest tijdens je menstruatie.

Voorbereiding op de ovulatie - na je menstruatie bereidt je lichaam zich voor op de eisprong door meer baarmoederslijmvlies te produceren.

De ovulatie - tijdens de eisprong wordt er door de eierstokken een eicel vrijgegeven. Dit wordt de ovulatie genoemd.

Na de ovulatie - na de ovulatie verplaatst de eicel zich door de eileiders naar de baarmoeder. Als de eicel hier met een spermacel in contact komt, dan raakt de eicel bevrucht en kun je zwanger worden. Als de eicel niet wordt bevrucht, dan wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten en begint het proces opnieuw.

Wil je meer weten over wat de menstruatiecyclus precies inhoudt? Lees hier dan meer informatie over in ons artikel over de verschillende fases van de menstruatiecyclus. Het is lastig om de lengte van je cyclus precies te berekenen omdat de duur van de cyclus per vrouw verschilt. Wel kan worden gezegd dat de meeste cycli 25 tot 35 dagen duren. Een gemiddelde cyclus duurt 28 dagen. Daarbij hebben veel vrouwen, naarmate zij ouder worden, steeds vaker een korte menstruatiecyclus.

Wanneer word ik ongesteld?

Met onze menstruatietool kun je je menstruatie berekenen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je menstruatie je weerhoudt van je dagelijkse bezigheden, maar in sommige gevallen kan het wel handig zijn om een idee te hebben van wanneer je weer ongesteld zal worden. We schetsen hier een aantal situaties waarin het handig is om je menstruatiecyclus te berekenen met behulp van een menstruatietool:

  • Zorgvuldiger plannen - als je weet wanneer je ongesteld wordt, kun je sommige evenementen of gebeurtenissen zorgvuldiger plannen. Waar het voor sommige vrouwen bijvoorbeeld een prettig idee is dat zij op zomervakantie gaan wetende dat zij niet ongesteld zullen worden, genieten andere vrouwen misschien net iets meer van dat ene festival wanneer ze niet ongesteld zijn.
  • Indicator van algehele gezondheid - artsen gebruiken de menstruatie vaak als een indicator van de algehele gezondheid. Zo kan een verandering in je menstruatie bijvoorbeeld een symptoom zijn van gezondheidsproblemen. Als je weet wat normaal is voor jou, kun je veranderingen beter waarnemen en deze bespreken met je huisarts.
  • Vruchtbare dagen berekenen - door je menstruatie te berekenen, kun je tegelijkertijd ook je vruchtbare dagen berekenen. Onze menstruatietool geeft namelijk niet alleen inzicht in wanneer je weer ongesteld wordt, maar ook in wanneer je vruchtbare dagen plaatsvinden. Als je weet op welk moment je het meest vruchtbaar bent, weet je ook dat je op dat moment de meeste kans hebt om zwanger te worden, of wanneer je juist minder kans hebt om zwanger te worden.
Lees hier meer over wanneer je ongesteld wordt
Waarom ben ik te laat ongesteld?

Het kan soms voorkomen dat je te laat ongesteld bent en denkt ‘wanneer word ik weer ongesteld?’. Dat je te laat ongesteld bent, kan verschillende redenen hebben. We hebben de meest voorkomende redenen hier voor je op een rij gezet:

  • Stress 
  • Overmatige lichaamsbeweging 
  • Gewichtsverlies 
  • Ondervoeding 
  • Hormonale onbalans 
  • Gestopt of begonnen met anticonceptie 
  • Menopauze 
  • Zwangerschap

Als je een keer te laat ongesteld bent, hoeft dit niet gelijk te betekenen dat er wat aan de hand is. Vooral als je jonger bent, is het normaal dat je af en toe een onregelmatige menstruatie hebt. Maak je je zorgen over wanneer je weer ongesteld wordt? Wanneer je langer dan 3 maanden geen menstruatie hebt gehad, kun je het beste een arts raadplegen.

Hoe nauwkeurig is de menstruatietool?

Een menstruatietool kan op veel verschillende manieren hulp bieden. Zo kan een menstruatietool je helpen om je cyclus te berekenen, je vruchtbare dagen te berekenen of aan te geven wanneer je ovulatie zal plaats vinden. Een menstruatietool is echter nooit 100% nauwkeurig. Dit komt doordat elk lichaam anders is en elke cyclus uniek is. Het is dan ook goed om de resultaten van een menstruatietool op te vatten als richtlijn. Een menstruatietool is een handig hulpmiddel dat je kan helpen om je lichaam en jezelf beter te leren kennen. Als je nieuwsgierig bent geworden naar het gebruik kan een menstruatietool, probeer de menstruatietool van Libresse dan eens uit. Voor de meest nauwkeurige resultaten is het goed om naast de menstruatietool voor een aantal maanden in je dagboek of agenda bij te houden wanneer je menstruatie begint en eindigt.

Persoonlijke gegevens die door gebruikers in de menstruatie tool worden verstrekt, worden niet door Essity opgeslagen en worden verwijderd bij het verlaten van de pagina.

Menstruatie ondergoed

Een nieuwe simpele manier van menstrueren met intimawear by Libresse™. Dankzij het superabsorberende TriTech voelt dat net zo vrij en comfortabel als je gewone ondergoed. Gewoon aantrekken, ongesteld zijn en je menstruatieslip doet de rest.