A close-up view shows hands opening a new liner, getting ready to replace the used liner that's stuck inside the underwear.

Kun je elke dag inlegkruisjes gebruiken? Waar gebruik je ze precies voor? En hoe lang kun je ze gebruiken?

Als je voor het eerst inlegkruisjes gaat gebruiken dan kan het een beetje lastig lijken. Daarom geven we je hier onze beste tips over het gebruik ervan, zodat jij vol vertrouwen aan je dag kunt beginnen.

Inlegkruisjes zijn namelijk een goede manier om de hele dag fris en beschermd te blijven. Ze kunnen je een extra laag bescherming en gemoedsrust bieden, wanneer je te maken hebt met spotting, vaginale afscheiding of een onregelmatige menstruatie.Leer hier alles over hoe je inlegkruisjes gebruikt, vervangt en weggooit.

Leer hier alles over hoe je inlegkruisjes gebruikt, vervangt en weggooit.

Inlegkruisjes gebruiken

Velen van ons gebruiken inlegkruisjes om zich fris en beschermd te voelen, maar ze verkeerd gebruiken kan leiden tot ongemak en in sommige gevallen zelfs irritatie. We hebben daarom enkele tips voor je verzameld die je kunnen helpen met je intieme hygiëne.

Waar zijn inlegkruisjes voor?

Inlegkruisjes zijn dunne, maar sterke absorberende menstruatieproducten die licht tot matig vochtverlies kunnen opvangen. Of het nu gaat om vaginale afscheiding, spotting, zweet, intiem vocht na het vrijen of wat druppeltjes plas. Voor elke behoefte is er een inlegkruisje.

Daarnaast zijn ze licht en compact, waardoor ze gemakkelijk mee te nemen zijn. Stop ze in je tas en neem ze overal mee naar toe. Zo ben jij voorbereid op alles wat de dag te bieden heeft.

Hoe gebruik je inlegkruisjes?

Een inlegkruisje gebruiken is heel eenvoudig, dit is wat je moet doen:

  1. Vind een schone ruimte met privacy. Ga naar een plek waar jij je op je gemak voelt om je inlegkruisje te verwisselen, zoals je badkamer of een toilet op school of je werk.
  2. Was je handen. Om het hygiënisch te houden is het belangrijk om je handen te wassen voordat je een inlegkruisje aanraakt.
  3. Verwijder het gebruikte inlegkruisje. Trek het gebruikte inlegkruisje voorzichtig van je ondergoed en wikkel het in toiletpapier, een zakdoekje of in de verpakking van je nieuwe inlegkruisje. Gooi het daarna in de prullenbak.
  4. Pak een nieuw inlegkruisje. Haal het nieuwe inlegkruisje uit de verpakking en verwijder het zelfklevende papiertje aan de achterkant.
  5. Plak het inlegkruisje in je ondergoed. Plaats het inlegkruisje met de zelfklevende laag naar beneden in het midden van je ondergoed. Zorg er hierbij voor dat het in het midden zit, zodat het het gebied bedekt waar je bescherming nodig hebt. Weet je niet zeker wat de voor- of achterkant is? Bekijk dan de instructies op de verpakking, waar vaak een vorm op getekend is om je te helpen.
  6. Pas je inlegkruisje aan, indien nodig Trek tot slot je ondergoed omhoog en beweeg een beetje om ervoor te zorgen dat je inlegkruisje goed zit en comfortabel tegen je huid ligt. Maak je geen zorgen als het inlegkruisje de eerste keer niet perfect of een beetje scheef zit. Je kunt het altijd nog opnieuw plakken, zodat het zo comfortabel zit dat je er bijna niets van voelt.

Dat was het, je kunt weer verder met je dag!

Kun je inlegkruisjes gebruiken als je ongesteld bent?

Inlegkruisjes zijn niet ontworpen voor je menstruatie en kun je beter niet gebruiken als je ongesteld bent. Wel zijn ze een goed alternatief voor de dagen dat je weinig bloedverlies hebt of om verrassingen net voor of na je menstruatie te voorkomen.

Het is beter om maandverband te gebruiken als je ongesteld bent, omdat het een beter absorberende kern heeft en speciaal ontworpen is om je de beste bescherming te bieden. Alternatieve producten die je tijdens je menstruatie kunt gebruiken zijn menstruatiecups, tampons en menstruatie ondergoed.

Kun je inlegkruisjes gebruiken in combinatie met menstruatieproducten?

Op de dagen dat we meer bloedverlies hebben, kunnen we ons allemaal zorgen maken over doorlekken en eventuele vlekken in kleding. Hoewel het kiezen van het juiste menstruatieproduct dit meestal voorkomt, kun je ook een inlegkruisje combineren met een tampon of menstruatiecup. Als alternatief kun je ook kiezen om maandverband of menstruatie ondergoed te gebruiken, zolang jij je er prettig bij voelt.

Bij het kiezen van het juiste menstruatieproduct gaat het er vooral om wat jouw voorkeur heeft en hoe zwaar je menstruatie is. In het begin zul je waarschijnlijk verschillende producten moeten proberen om erachter te komen wat het beste werkt voor jou en je menstruatie. Vergeet ook niet dat je niet voor altijd hetzelfde product hoeft te gebruiken, niet eens tijdens de duur van één menstruatie. Het belangrijkste is dat je een product gebruikt dat het beste past bij je cyclus en waarbij jij je het prettigst bij voelt.

Kun je elke dag inlegkruisjes gebruiken?

Het korte antwoord is ja! Inlegkruisjes kun je zo vaak gebruiken als je wilt en ze zijn veilig om dagelijks te gebruiken. Vergeet alleen niet om elke 3 à 4 uur je inlegkruisje te verwisselen of wanneer jij denkt dat het nodig is.

Onthoud dat een van de sleutels tot een gezonde V-zone een dagelijkse douche is. Was altijd alleen je vulva (de uitwendige delen, niet je vagina) met schoon en warm water. Probeer agressieve zepen geparfumeerde douchegels te vermijden, want die kunnen de natuurlijk pH-balans van je vagina verstoren. Dit kan leiden tot huidirritatie en soms zelfs infecties.

Is er een situatie dat je niet kunt douche, tijdens het kamperen of een festival bijvoorbeeld, of als je de hele dag door een fris gevoel wilt hebben dan kan het gebruik van intieme doekjes heel nuttig zijn. Vergeet niet om altijd van voor naar achter af te vegen om te voorkomen dat bacteriën van je billen naar je vulva overgaan.

Inlegkruisjes vervangen

Weten wanneer en hoe jij je inlegkruisje moet veranderen is essentieel voor een goede intieme hygiëne. Het regelmatig vervangen helpt ongewenste geurtjes te voorkomen, houdt je droog en vermindert het risico op mogelijke vaginale infecties.

Hoe vaak een inlegkruisje vervangen?

Hoewel er geen vaste regel is, is het over het algemeen een goed idee om je inlegkruisje om de 3 tot 4 uur te vervangen. Zo blijf je langer fris en beschermd.

Daarnaast hangt het ook grotendeels af van zowel je persoonlijke voorkeur als hoeveel intiem vocht je verliest. Heb je een dag met meer afscheiding, dan wil je waarschijnlijk je inlegkruisje iets vaker vervangen. Als het warm en klam is, kan je V-zone meer zweten dan normaal, waardoor er een vochtige omgeving ontstaat waar bacteriën goed op gaan. Het regelmatig vervangen van je inlegkruisje kan in zo’n situatie de kans klein houden en zorgen voor een goede persoonlijke hygiëne.

Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren en je routine van het vervangen van een inlegkruisje hier op aan te passen. Een voorraadje inlegkruisjes bij de hand houden is ook een goed idee, zodat je altijd voorbereid bent op onverwachte momenten.

Inlegkruisjes weggooien

Als het gaat om dingen door het toilet spoelen, denk dan aan de 3 P’s; papier (toiletpapier), poep en plas. Dat zijn de enige dingen die je zou moeten doorspelen. Als je intieme producten wilt weggooien, of dat nu een inlegkruisje, tampon, condoom of iets anders is dat niet onder de 3 P’s valt, vergaat dan niet om het weg te gooien en niet door te spoelen.

Kun je inlegkruisjes doorspoelen?

Nee! Inlegkruisjes kun je niet doorspoelen en moeten gewoon bij het gewone afval. Met andere woorden, je kunt je gebruikte inlegkruisje het beste in de prullenbak doen als je afvoerproblemen wilt voorkomen. En wie wil dat nu niet?! Probeer dus de verleiding te weerstaan om ze op een enkele reis door het toilet te sturen.

En dat was alles wat je moet weten over de basis van inlegkruisjes. In een notendop komt het erop neer dat je weet hoe je ze gebruikt, ze regelmatig vervangt en dat je ze op de juiste manier weggooit.

Onthoud ook dat het gebruik van inlegkruisjes een persoonlijke keuze is en dat je moet uitzoeken wat het beste werkt voor jou en je lichaam. Of je ze nu elke dag gebruikt of slechts af en toe, het is helemaal aan jou!

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.