Een vaginale infectie komt bij veel vrouwen voor en is vervelend, maar niets om je voor te schamen.

In tegenstelling tot wat veel meisjes en vrouwen denken, is een vaginale infectie geen soa maar een verstoring van de natuurlijke pH balans in je vagina. Veel vrouwen krijgen er in hun leven mee te maken en soms wel vaker dan een keer. Het is dus niets om je voor te schamen. In de meeste gevallen is een vaginale infectie niet ernstig en gaat het vanzelf weer over. Er zijn twee verschillende soorten vaginale infecties, namelijk infecties veroorzaakt door schimmels en infecties veroorzaak door bacteriën.

Twee soorten vaginale infecties

Schimmelinfectie

Een vaginale infectie die veroorzaakt wordt door schimmels wordt ook wel candida vaginalis genoemd. Dit is een ontsteking binnenin en/of rond de ingang van de vagina. Het wordt veroorzaakt door een overgroei aan gist. Iedereen draagt gist bij zich. Het wordt op peil gehouden door goede bacteriën, die het eten als voedsel. Als deze bacteriën vernietigd worden, neemt de hoeveelheid gist toe, en ontstaat er een schimmel. De gist neemt toe wanneer de bacteriën gedood worden door bijvoorbeeld: het gebruik van zeep, een zwakke weerstand, bij suikerziekte of bij gebruik van bepaalde antibiotica.

Kenmerken van een vaginale schimmelinfectie zijn een veranderde vaginale afscheiding, een onaangename geur bij de vagina of stinkende afscheiding, jeuk, roodheid en zwelling rondom de vagina en schaamlippen en (branderige) pijn bij het vrijen en/of plassen.

Bacteriële infectie

Een infectie van de vagina die is veroorzaakt door bacteriën noemen we bacteriële vaginose. Deze vaginale infectie wordt veroorzaakt door een te sterke groei van bacteriën die altijd al in de vagina voorkomen. Het gaat gepaard met een vaginale witte afscheiding die abnormaal kan zijn in hoeveelheid, kleur of geur. Ook pijn en jeuk zijn veel voorkomende kenmerken van bacteriële vaginose. Deze vaginale infectie komt vaker voor dan een schimmelinfectie.

Jeukende vagina

Naast een ander soort afscheiding gaat een schimmelinfectie of bacteriële infectie ook vaak gepaard met een jeukende vagina. Je schaamlippen zijn rood en gezwollen, je hebt last van een branderig en geïrriteerd gevoel. Simpele oorzaken kunnen zijn dat je een nieuw wasmiddel hebt gebruikt voor je ondergoed waar je vagina niet goed op reageert of het dragen van synthetisch ondergoed. Als je jeukende vagina na een paar dagen niet vanzelf overgaat, is het raadzaam om bij de huisarts een afspraak te maken. Als je daadwerkelijk een schimmelinfectie of bacteriële infectie hebt, wordt er waarschijnlijk een vaginale crème of vaginale zetpil voorgeschreven.

Oorzaken van een vaginale infectie

Een vaginale infectie kan het gevolg zijn van het gebruik van intiemsprays, bubbelbaden, wasmiddelen, zaaddodende gels, bepaalde glijmiddelen of andere irriterende chemische stoffen. Daarnaast kunnen er nog andere oorzaken zijn voor het krijgen van een vaginale infectie, zoals:

  • Het dragen van niet ademend ondergoed
  • Het lang niet verwisselen van een tampon
  • Het te lang in je houden van sperma
  • Verkeerd afvegen na wc gebruik (van achter naar voren in plaats van zoals het hoort van voren naar achter afvegen)
  • Verminderde weerstand
  • Soa
  • Na de overgang wordt de vaginale slijmvlies veel dunner en kwetsbaarder en daardoor is de kans op infecties groter.

Kan een vaginale infectie veroorzaakt worden door inlegkruisjes?

Wanneer je last hebt van een vaginale infectie is het belangrijk dat je geen nylon ondergoed of een strakke broek draagt. Daarnaast is het belangrijk dat je je inlegkruisje op tijd vervangt en af en toe alleen katoenen ondergoed draagt. Gebruik uitsluitend inlegkruisjes die ademend zijn en geen chemische stoffen zoals bleekmiddelen bevatten. Hierdoor wordt de kwetsbare huid van je vagina niet nog meer aangetast. Dat is precies iets wat je wilt voorkomen. Het Libresse PureSensitive™ inlegkruisje is hier uitermate geschikt voor.

Wist je dat je tijdens je menstruatie iets meer kans hebt op een vaginale infectie? Dan is je intieme hygiëne dus extra belangrijk. Was jezelf 2 keer per dag met alleen lauwwarm water. Hierdoor houd je jezelf fris en help je geurtjes voorkomen.

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron, en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Lees verder