Iedere vrouw+ heeft vaginale afscheiding. Dit is volkomen normaal en niets om je voor te schamen. Toch zijn veel onzeker over de geur van hun vaginale afscheiding.

Vaak is sterk ruikende afscheiding of witte afscheiding niets om je zorgen over te maken. De geur, kleur en consistentie van je afscheiding kan namelijk verschillen van dag tot dag, afhankelijk van welke fase je bent in je menstruatiecyclus. Zo kun je afscheiding tijdens je menstruatie ruiken naar ijzer. Maar wat betekent het als je last hebt van stinkende afscheiding? Is jouw afscheiding wel normaal? En wanneer moet je je zorgen gaan maken? Wij leggen je uit wat de oorzaak kan zijn van stinkende afscheiding en wat je het beste kunt doen om dit te verhelpen. Het is goed om je bewust te zijn van wat je lichaam je probeert te vertellen wanneer je afscheiding stinkt.

Stinkende afscheiding tijdens of na menstruatie

De geur die je ruikt tijdens je menstruatie wordt veroorzaakt door bacteriën die mixen met het bloed en weefsel dat je lichaam verlaat. De geur is volledig natuurlijk en iedereen ervaart dit. Bovendien zullen anderen in je omgeving de geur niet snel ruiken. Niets om je over op te winden dus! Door regelmatig je maandverband of tampon te verwisselen, voorkom je dat de geur verergert. Extra op je hygiëne letten tijdens je menstruatie is namelijk belangrijk. Sommige hebben ook bruine afscheiding voor de menstruatie of aan het begin van hun ongesteldheid. Lees meer over wat voor geur je vagina kan hebben.

Stinkende afscheiding na seks

Sommige wisselwerkingen tussen vaginaal vocht en sperma kunnen zorgen voor sterk geurende afscheiding. Hierdoor kun je na het vrijen last hebben van stinkende afscheiding. Om dit te verhelpen kun je een condoom gebruiken om het sperma tegen te houden. Bovendien kun je het beste glijmiddel met een sterke geur (wat vaak hand in hand gaat met glijmiddel met een smaakje) vermijden, omdat dit de geur van je afscheiding niet bevordert. Let altijd goed op bij het kiezen van een glijmiddel, want sommige vormen van glijmiddel kunnen de pH-waarde van je vagina veranderen. Deze verandering is slecht voor je vagina en kan weer zorgen voor stinkende afscheiding.

Soa’s en sterk ruikende afscheiding

Stinkende afscheiding kan ook het gevolg zijn van een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Twee soa’s die vaak gepaard gaan met een onaangename geur zijn trichomoniasis en gonorroe. Trichomoniasis wordt veroorzaakt door een parasiet en is een veel voorkomende soa. Deze soa zorgt over het algemeen niet voor veel klachten. Toch ontstaat er vaak geurende of stinkende afscheiding door trichomoniasis. Gonorroe daarentegen wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie besmet de slijmvliezen van de vagina, anus, de keel of ogen. Het is besmettelijk, maar gelukkig wel goed te behandelen. Gonorroe kan ook geurende of stinkende afscheidingveroorzaken. Bij deze soa’s heb je vaak last van geelgroene afscheiding.

Vagina stinkt

Wanneer je de hygiëne van je intieme zone verwaarloost, kun je last krijgen van een sterk geurende vagina en stinkende afscheiding. Het is belangrijk dat je dagelijks je intieme zone wast met lauw water. Gebruik geen geparfumeerde douchegel, badschuim of zeep. Dit kan namelijk de pH-balans van je vagina verstoren en het slijmvlies uitdrogen. Was alleen de buitenkant van je vagina en nooit de binnenkant, zelfs niet wanneer je ongesteld bent. Dit is namelijk niet nodig en kan veel schade toebrengen. De geur die je ruikt kan eventueel ook smegma zijn. Smegma is de ophoping van dode huidcellen, talg uit talgklieren en bacteriën in je vaginale plooien. Dit kan bij de schaamlippen zijn en bij de clitoris. De dode huidcellen zitten hier vast en kunnen daardoor een onaangename geur veroorzaken. Je kunt dan gewoon je vagina wassen om hier vanaf te komen. Lees meer over dit onderwerp in basiskennis intieme verzorging.

Vaginale infectie en sterk ruikende afscheiding

Een vaginale infectie is een ontsteking aan de binnenste wanden van je vagina, schaamlippen en het gebied rondom je vagina. De ontsteking ontstaat door micro-organismen zoals bacteriën en schimmels. Deze micro-organismen worden meestal tegengehouden door de zuurgraad van je vagina. Wanneer deze uit balans raakt, door zeepgebruik bijvoorbeeld, kan een infectie ontstaan. Door deze infectie kun je last krijgen van stinkende afscheiding. Meer dan 75% van vrouwen+ zal een vaginale infectie krijgen in haar leven. Neem contact op met je huisarts als je denkt last te hebben van een vaginale infectie. Je huisarts zul je waarschijnlijk een antischimmelmedicijn of antibiotica voorschrijven.

Bekkenontsteking en stinkende afscheiding

Een bekkenontsteking is een verzamelnaam voor een ontsteking in het slijmvlies van de baarmoeder, eileiders en eierstokken. Een bekkenontsteking ontstaat door bacteriën die via de vagina en de baarmoeder het lichaam binnendringen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een soa, maar dit is niet altijd het geval. De aandoening komt over het algemeen niet veel voor. Slechts 1 op de 1000 vrouwen+ krijgt jaarlijks een bekkenontsteking. Naast hevige pijn in de onderbuik en andere vervelende symptomen, kan een bekkenontsteking een toename in de hoeveelheid afscheiding veroorzaken. Dit gaat vaak gepaard met een verandering in de kleur en geur van de afscheiding, wat wordt gekenmerkt als stinkende afscheiding. De bekkenontsteking kan worden behandeld met een antibioticakuur die wordt voorgeschreven door je huisarts. Neem daarom contact op met je huisarts als je last denkt te hebben van een bekkenontsteking.

Vergeten tampon en stinkende afscheiding

Het kan zijn dat je vergeten bent je tampon te verwijderen en dat deze vastzit boven in je vagina, wat een onaangename geur kan veroorzaken. De tampon is dan dwars gaan liggen, waardoor je het touwtje niet meer kunt voelen. Wanneer de tampon te lang in je vagina blijft zitten, kan dit een ontsteking veroorzaken. Hierbij kun je last krijgen van koorts, jeuk, pijn bij het plassen, roodheid of zwelling bij je vulva, en vaginale afscheiding. De kans op tamponziekte (toxic shock syndrome) wordt verhoogd als een tampon vast zit. Tamponziekte kan snel leiden tot nierfalen, shock of zelfs de dood. Raadpleeg meteen een arts als je denkt dat een tampon vast zit, om deze zo snel mogelijk te laten verwijderen.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.