Vrouw onder de douche

Geen enkele V-zone is hetzelfde en ze veranderen je hele leven, van de puberteit tot de menopauze.

Er is geen universele aanpak om je V-zone gelukkig en gezond te houden. Sommige zijn misschien net begonnen met de puberteit en proberen erachter te komen hoe ze moeten omgaan met nieuwe geuren, de eerste keer ongesteld en afscheid. Andere zitten misschien in een andere levensfase, zoals zwangerschap of de perimenopauze, en ervaren veranderingen zoals onregelmatige spotting of overmatig zweten. Daarom is de manier waarop je jouw V-zone verzorgt uniek en kan het veranderen.

In deze gids bespreken we een aantal intieme verzorgingsproducten en tips voor intieme hygiëne. Zo kan jij kiezen wat het beste werkt voor jou, wat het leven ook met je V-zone doet.

Hoe moet ik mijn vagina verzorgen?

Als we denken aan het verzorgen van onze intieme zone dan denken we vaak alleen aan het wassen van onze vagina. Maar dat is slechts een van de vele onderdelen waaruit je V-zone bestaat. Hier volgen een paar tips over wat je moet verzorgen en hoe.

Was je vulva, niet je vagina

Ja, dat klopt - het is een goed idee om je vulva te wassen, maar niet je vagina. Maar waarom?

Vergeet niet dat je vagina en vulva niet hetzelfde zijn! Je vulva bestaat uit de buitenste delen van je V-zone, namelijk de labia majora (buitenste schaamlippen), labia minora (binnenste schaamlippen), clitoris en de ingang van de vagina. Je vagina daarentegen is het kanaal in je lichaam.

Onze vagina’s bevatten veel goede bacteriën die een natuurlijke zuurgraad (pH-balans) in stand houden, dus eigenlijk reinigen ze zichzelf. Het wassen van je vagina is daarom niet alleen onnodig, maar kan zelfs meer kwaad dan goed doen. Door je vagina te wassen met geparfumeerde douchegels of agressieve zeep kan je de pH van je vagina verstoren, waardoor huidirritatie en infecties kunnen ontstaan. Dit betekent ook dat een vaginale douche een grote nee is. Kortom, de beste manier om voor je vagina te zorgen is door haar met rust te laten.

Maak je vulva voorzichtig schoon

Elke vulva heeft een unieke geur, wat heel normaal en natuurlijk is, en komt in contact met allerlei vloeistoffen, van afscheiding en urine tot menstruatiebloed en zweet. Ze krijgen ook niet altijd de beste ventilatie dankzij strakke kleding en ondergoed gemaakt van synthetische stoffen. Het is daarom een goed idee om een goede intieme hygiëne te hebben.

Je vulva wassen met warm water is helemaal prima, maar je kan ook een milde, intieme wasgel gebruiken die de natuurlijke pH-waarden van je vulva respecteert. Pas alleen op dat je niet overdrijft, want je intieme huid is delicaat en te veel reinigen kan net zo schadelijk zijn als te weinig.

Welke intieme verzorgingsproducten kan ik gebruiken?

Met zoveel mogelijkheden om uit te kiezen, kan het best lastig zijn om te weten welk intieme hygiëne product het beste is voor jou en wanneer je het moet gebruiken. Wij geven je een overzicht van intieme hygiëne producten, zodat jij kunt kiezen wat het beste bij je past.

Inlegkruisjes

Inlegkruisjes zijn eigenlijk dunne en kleine absorberende producten (vergelijkbaar met maandverband) die je aan de binnenkant van je ondergoed vastmaakt. Ze zijn een geweldige optie voor dagelijkse vaginale afscheiding, onregelmatige spotting en alles daar tussenin.

Inlegkruisjes zijn er in verschillende maten en absorptieniveaus. Je kunt dus kiezen waar jij je het prettigst bij voelt.

Kun je inlegkruisjes veilig elke dag gebruiken?

Het korte antwoord is ja! Het is veilig om op regelmatige basis inlegkruisjes te gebruiken. Vergeet alleen niet om ze gedurende de dag te vervangen. Ongeveer elke drie à vier uur moet je een inlegkruisje vervangen, afhankelijk van het soort vocht waar je mee te maken hebt.

Ademend en absorberend ondergoed

Het dragen van ademend en goed absorberend ondergoed is belangrijk voor een goede intieme hygiëne. Je kunt onze Intimawear by LibresseTM menstruatie ondergoed proberen. Dit ondergoed is ontworpen met TriTech Performance en gemaakt om verschillende soorten vocht op te nemen, zodat jij langer fris en comfortabel blijft.

Intieme doekjes

Intieme doekjes zijn een handige oplossing om je de hele dag fris te voelen, wat je ook aan het doen bent. Of je dus achter je kinderen aan het rennen bent, je gaat sporten of je op reis bent. Je kunt gewoon wat intieme doekjes in je tas stoppen en ze gebruiken wanneer je ze nodig hebt. En vergeet niet; veeg altijd van voor naar achter en nooit van achter naar voren. Zo voorkom je dat schadelijke bacteriën van je anus in je vagina terechtkomen en daar infecties veroorzaken.

Tekst gaat verder onder de video

Andere tips voor een gezonde V-zone

Hoewel het gebruiken van de juiste producten een goed startpunt is, is er meer dat je kunt doen voor een gezonde en gelukkige V-zone. Laten we dat eens nader bekijken.

Drink veel water om gehydrateerd te blijven

Gehydrateerd blijven is een cruciaal onderdeel van vaginale gezondheid. Dat komt omdat water je lichaam helpt je vagina vochtig te houden, wat droogheid en ongemak kan voorkomen. Bovendien helpt water bij het in balans houden van de vaginale pH-waarde, wat schimmelinfecties en vaginitis kan voorkomen.

Als extra bonus kan water ook helpen schadelijke gifstoffen uit het lichaam te spoelen en de circulatie in het vaginale gebied te verbeteren. Kortom, water drinken is goed voor je hele lichaam!

Wees voorzichtig als je je schaamhaar scheert

Iedereen heeft haar rond zijn intieme zone. Je schaamhaar zit er niet zonder reden, het vormt namelijk een barrière die voorkomt dat schadelijke virussen en bacteriën je lichaam binnendringen. Maar er is geen goede of verkeerde manier om met schaamhaar om te gaan. Of je het nu wilt scheren, harsen, trimmen of laten groeien - het is jouw persoonlijke keuze.

Als je besluit om je schaamhaar te gaan scheren, vergeet dan niet een schoon scheermesje te gebruiken en wees extra voorzichtig. Niet alleen zijn wondjes onprettig, maar ze kunnen jou en je seksuele partners ook een groter risico geven op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) [1]. Is jouw huid gevoelig na het scheren? Draag dan geen te strakke broek of ondergoed om wrijving te voorkomen. Je kunt ook intieme douchegels proberen om het risico op verdere huidirritatie te minimaliseren.

Ga naar een huisarts als iets niet goed voelt

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan je V-zone, zodat je weet wat jouw normaal is. Zo weet je of alles in orde is of dat er iets veranderd is, wat gecontroleerd moet worden door een huisarts. In het algemeen moet een gezonde V-zone niet pijnlijk of geïrriteerd aanvoelen.

Let vooral op pijnlijke schaamlippen en veranderingen in de consistentie of geur van je afscheiding. Dat kunnen tekenen zijn van vaginale infecties, zoals spruw of bacteriële vaginose. Als je intieme huid gevoelig is, rood, gezwollen en jeukt, dan is het een goed idee om hulp te vragen aan je huisarts, zodat je de juiste behandeling kunt krijgen. De oplossing kan zo simpel zijn als het veranderen van intieme hygiëne producten die je gebruikt of dat je voorzichtiger moet zijn met je V-zone hygiëne routine.

Onthoud; minder is meer als het gaat om een goede intieme hygiëne. Als je besluit om producten te gaan gebruiken, zorg er dan voor dat ze speciaal gemaakt zijn voor de intieme huid en vrij zijn van agressieve chemicaliën en geurstoffen. Als je nog geen dagelijkse intieme verzorging routine hebt, waarom probeer je dan niet een aantal van deze tips en trucs om je V-zone schoon en gezond te houden?

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bron:

[1] Nationale Zorg Gids