Vrouw in badkamer

Het is misschien niet je favoriete onderdeel van het vrouw-zijn, maar vaginale afscheiding is productief en goed voor je.

Vaginale afscheiding is vocht dat door de klieren in je vagina en baarmoeder wordt gemaakt. Het houdt de voortplantingsorganen schoon en gezond door dode cellen en bacteriën eruit te spoelen. Hierdoor wordt een vaginale infectie voorkomen. Vaginale afscheiding wordt ook wel witte vloed genoemd. Gezonde vaginale afscheiding is meestal waterig, doorzichtig, lichtgeel of melkwit, afhankelijk van de fase van je menstruatiecyclus waar je in zit. Witte afscheiding is niets om je druk over te maken. Het is zelfs goed.

Maar vaginale afscheiding heeft ook een ander doel. Je kunt eraan zien dat er misschien een probleem is. Als het van kleur verandert of last hebt van stinkende afscheiding, dan vertelt je lichaam je dat er iets is veranderd, en soms betekent dit dat er een probleem met je gezondheid is. Als je andere afscheiding hebt dan je gewend bent, dan wordt vaak veroorzaakt door bacteriën of schimmels die normaal ook al in de vagina voorkomen. Het evenwicht tussen de bacteriën en schimmels kan verstoord zijn. Vaginale afscheiding kan op verschillende momenten in je leven veranderen. In de puberteit krijg je als eerst te maken met afscheiding die anders begint te geuren. Je afscheiding kan in hoeveelheid toenemen als je ovuleert, borstvoeding geeft of seksueel opgewonden raakt. Je kunt ook merken dat je afscheiding anders ruikt als je zwanger bent.

Waterige afscheiding

Normale afscheiding hoort een beetje waterig te zijn. Als er verder dus niets aan de substantie van de afscheiding veranderd is er dus niets aan de hand. De hoeveelheid van de waterige afscheiding verschilt per persoon en kan toenemen door de hormoonwisseling of door de fase van je menstruatiecyclus waar jij je in begeeft. De waterige afscheiding heeft een licht zurige geur. Dit is normaal omdat de vagina van nature een licht zurige geur heeft.

Gele of groene afscheiding

Als je afscheiding geel of groen is en/of sterk ruikt, dan kan dat een teken zijn dat je een infectie hebt. Ook jeuk, bloed in de afscheiding of een plotselinge toename van de hoeveelheid afscheiding kunnen duiden op een probleem. Als je een van deze symptomen hebt, ga dan naar je huisarts om te weten of je misschien candida of een andere infectie hebt.

Bruine afscheiding

Bruine afscheiding is vaak onschuldiger dan het lijkt. De afscheiding kan wat bruiner van kleur zijn doordat er wat bloed in het slijmvlies zit. Dit kan dus voor of na de menstruatie voor komen. De eerste keer ongesteld of de eerste menstruatie na een bevalling begint meestal met lichte spotting (doorbraakbloeding). Tijdens zo’n spotting zit er vaak ook een beetje bruine afscheiding in je onderbroek.

Afscheiding na eisprong

Normaal gesproken sluit een slijmprop je baarmoeder af om je te beschermen tegen bacteriën. Tijdens je vruchtbare periode is het slijmvlies van je baarmoeder anders van samenstelling. Hierdoor kunnen zaadcellen sneller naar je eileiders. Hierdoor is de afscheiding vochtiger rond en na de eisprong. De eisprong is ongeveer 2 weken voor de menstruatie. Ook de kleur en geur van de afscheiding wisselen door de cyclus. Je merkt misschien dat je vaginale afscheiding wat waterig en draderig is in plaats van de dikkere roomwitte afscheiding die je anders hebt. Het heeft heel weinig geur. Als je een ovulatie of eisprong hebt, is het vaak doorzichtig en veel. Voor en na de menstruatie is het wittig van kleur. Dat is allemaal normaal. Na de eisprong wordt de afscheiding weer minder.

Afscheiding na bevruchting

Na de bevruchting kan je al direct merken dat de afscheiding meer wordt. Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kan je wat bloed verliezen. Innestelingsbloed is in principe niets om je zorgen over te maken. Het is onderdeel van het bevruchtingsproces en kan geen kwaad. Je kan hierdoor soms ook innestelingspijn ervaren. Hierdoor kan de afscheiding tijdelijk wat meer roze of bruin van kleur zijn. Dit is dan één van de eerste zwangerschapssymptomen. De roze kleur wordt veroorzaakt doordat er, in je baarmoeder, bloed met slijmvlies in aanraking is gekomen. Hoe verder in de zwangerschap hoe meer de afscheiding toeneemt. De afscheiding wordt vaak ook wat dunner en wateriger. Door de verhoging in de oestrogeenproductie en wordt de hoeveel afscheiding verhoogd.

Afscheiding overgang

Wanneer je in de overgang zit heb je meestal minder vaginale afscheiding als gevolg van de lagere oestrogeenspiegel. Tijdens de overgang wordt de vaginawand dunner en wordt de vagina droger. Heel soms kan vaginale afscheiding na de overgang een teken zijn van een ernstige aandoening zoals bepaalde soorten kanker, dus als het aanhoudt of als je er pijn bij hebt, ga dan meteen naar je huisarts of je gynaecoloog.

Hygiëne

Hoewel vaginale afscheiding normaal is, ervaren sommige het toch als onprettig en niet fris. Als je last hebt van veel afscheiding of wanneer deze anders van kleur is, is het belangrijk dat je kritisch kijkt naar je eigen hygiëne en dagelijkse intieme verzorging. Het is belangrijk je minimaal 1 keer per dag je ondergoed verschoond. Wanneer je last hebt van onregelmatige menstruaties kan het extra lastig zijn om je intieme hygiëne te onderhouden. Je kan dan beter geen tampon gebruiken. Gebruik uit voorzorg altijd een inlegkruisje om je kleding te beschermen tegen afscheiding, zodat je je schoon en prettig voelt. Overmatig wassen kan juist een negatief effect hebben en je pH balans in je vagina verstoren. Dagelijks wassen met water is daarom voldoende.

Voor alle onderdelen van je menstruatiecyclus en vaginale gezondheid geldt dat georganiseerd en voorbereid zijn helpt om je leven zonder stress door te komen. Gebruik inlegkruisjes, zoals Libresse DailyFresh, om je kleding te beschermen tegen afscheiding, en zorg dat je er altijd een paar in de buurt hebt.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.