Is je vaginale afscheiding normaal

Over vaginale afscheiding wordt misschien niet veel gepraat, maar het is waarschijnlijk wel iets waar je bekend mee bent.

Heb je ooit plotseling vochtigheid in je ondergoed gevoeld? Dacht je toen dat je ongesteld was geworden, om er vervolgens achter te komen dat het iets anders was? De meesten van ons hebben dit wel een keer meegemaakt. Maar wat is dat vocht eigenlijk en wanneer moet je je zorgen gaan maken?

In een notendop hebben we het over vaginale afscheiding, wat wordt gemaakt door kleinere klieren in je vagina en baarmoederhals. Hoewel we er af en toe door verrast worden, is vaginale afscheiding volkomen natuurlijk. Het speelt zelfs een belangrijke rol in onze gezondheid. Niet alleen houdt het je vagina schoon en vochtig, het beschermt je vagina ook tegen infecties door oude cellen en bacteriën weg te spoelen.

Dus of je nu last hebt van stinkende, waterige, witte of gele afscheiding, wij vertellen je wat je moet weten of elk type en wat het betekent.

Welke afscheiding is normaal voor je menstruatie?

Gezonde afscheiding is meestal helder, lichtgeel of melkachtig wit, afhankelijk van het stadium waarin je je in je menstruatiecyclus bevindt. De hoeveelheid en de textuur kan ook variëren, maar tijdens de ovulatie is het meestal overvloediger, transparanter en geleiachtiger. Rond je menstruatie is het meestal meer wit van kleur, hoewel je ook bruine afscheiding kunt hebben.

Op andere momenten van je cyclus kan je afscheiding glibberig zijn, zoals eiwit of iets klonteriger van textuur. Wat de geur betreft, is het gebruikelijk dat het een beetje zurig is - een beetje zoals wanneer je melk of yoghurt te lang hebt laten staan.

Het is belangrijk om goed op te letten en te noteren wat voor jou normaal is, want elke V-zone is nu eenmaal uniek. De kans dat je een onbekende verandering opmerkt die medische aandacht nodig kan hebben wordt zo ook groter.

Wat kan je doen aan je afscheiding?

Zolang je je vulva wast en elke dag je ondergoed verschoond, hoef je normaal gesproken niets bijzonders te doen aan je afscheiding. Sommige mensen voelen zich echter niet op hun gemak met dat vochtige gevoel in hun onderbroek en dragen liever de hele dag een inlegkruisje.

Omdat vagina's zelfreinigend zijn hoef je de binnenkant niet te wassen. Het is zelfs een heel slecht idee om dit te doen, omdat het de natuurlijke pH-waarde van je vagina en de bacteriële balans kan verstoren. Het zou kunnen leiden tot onaangename aandoeningen, zoals vaginale schimmelinfecties of bacteriële vaginose.

Het gebruik van geparfumeerde zepen, bubbelbaden en douchegels kan ook abnormale vaginale afscheiding veroorzaken, vooral als je een gevoelige V-zone hebt. Daarom geven sommige de voorkeur aan intieme wasmiddelen, die ook de natuurlijke pH-waarde van je vagina ondersteunen en je een fris en comfortabel gevoel geven, zelfs na het douchen.

Welk soort afscheiding is niet normaal?

Hoewel vagina's niet praten, hebben ze hun eigen manieren om ons te laten weten wanneer er iets mis is.

Vreemde kleur of andere textuur

Als je plotseling merkt dat je afscheiding een andere kleur of textuur heeft dan normaal, dan kan dat een waarschuwing zijn voor een infectie. Het is dan goed om dit door je huisarts te laten controleren. Veel voorkomende tekenen zijn een verandering van kleur naar groen, grijs of geel.

Hetzelfde geldt als je vaginale afscheiding plotseling heel dik (een beetje zoals kwark) of schuimig van textuur wordt. Dit kan wijzen op een vaginale schimmelinfectie of een ander soort vaginale infectie.

Stinkende afscheiding

Merk je dat jouw afscheiding merkbaar vies of zelfs visachtig begint te ruiken? Ook dan is het een goed idee om naar je huisarts te gaan. Dit betekent niet dat gezonde afscheiding naar rozen moet ruiken, want dat doet het zeker niet! Als je plotseling een vleugje van iets bijzonder vreselijks ruikt, dan kan dat betekenen dat je vagina in de problemen zit.

Vergeet niet dat het leren kennen van je V-Zone tijd kost, maar uiteindelijk zul je ontdekken wat voor jou normaal is. Wanneer je een verandering in je afscheiding ontdekt, dan kan dat verontrustend zijn, maar het goede nieuws is dat de meeste vaginale infecties gemakkelijk behandeld kunnen worden met de juiste medicijnen.

Het beste wat je kunt doen is een afspraak maken met je huisarts zodra je merkt dat er iets vreemds aan de hand is. Hoewel het een beetje gênant kan voelen, bedenk dat velen van ons hier mee te maken kunnen krijgen en dat artsen gewend zijn om infecties te behandelen - ze hebben het allemaal al eerder gezien!

Wil je meer weten over de verzorging van je V-Zone? Lees dan onze artikelen over vaginale droogheid en welke producten je voor jouw vulva kunt gebruiken.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.