
Wat betekent witte afscheiding?
Is afscheiding normaal? Absoluut. Vaginale afscheiding is niets om je druk over te maken. Het is zelfs goed.
Elke vrouw+ heeft afscheiding en dat is maar goed ook. Witte afscheiding, ook wel witte vloed genoemd, is de manier van je lichaam om de boel schoon te houden. Het wordt op een natuurlijke manier aangemaakt in de baarmoederhals of de cervix, en de hoeveelheid varieert gedurende je menstruatiecyclus. De meeste hebben vlak voor ze ongesteld worden veel afscheiding.
Weet je niet zeker of je afscheiding normaal is? Als het doorzichtig, wit of lichtgeel van kleur is en nagenoeg geurloos, dan hoef je je nergens zorgen over te maken. Gezonde afscheiding heeft bijna geen geur als het je lichaam verlaat, maar het ruikt wel een beetje zuur. Net als de kleur is ook de geur in de verschillende fases van je cyclus iets anders, en je zult er al snel achter komen wat voor jou normaal is. Wanneer je voor het eerst ongesteld bent geworden kun je voor het eerst te maken krijgen met een andere geur of hoeveelheid van je afscheiding. Dit heeft veel te maken met het toenemen van het aantal hormonen.
Veel witte afscheiding
Iedereen is uniek en dit geldt ook voor de hoeveelheid van de afscheiding. Dit kan namelijk per persoon, maar ook per dag verschillen. De hoeveelheid hormonen in je lichaam zijn vaak een grote aanleiding op de hoeveelheid witte afscheiding je hebt. Als je bijvoorbeeld ovuleert zijn er meer hormonen aanwezig en zal je meer afscheiding hebben dan anders en is er een grotere kans dat je hierdoor meer seksueel opgewonden bent. Een andere oorzaak kan een bekkenontsteking zijn. Dit gaat wel samen met veel pijn in de bekken en onderbuik en vaak ook griep. Als je afscheiding veel meer is dan andere dagen dan kan dit ook een zwangerschapssymptoom zijn. De baarmoeder stoot meer slijm/afscheiding af de baby te beschermen tegen infecties. Ook kan stress van invloed zijn op de hoeveelheid afscheiding. Wanneer juist steeds minder afscheiding hebt kan dit een overgangssymptoom zijn. Jij kent je eigen lichaam het beste dus als je een gevoel hebt dat iets aan de hand is, dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts.
Vaginale infectie
Als je het vervelend vindt dat je ondergoed nat wordt, of gewoon een hekel hebt aan dat natte gevoel, gebruik dan een inlegkruisje. Het Libresse PureSensitive™ inlegkruisje is hier uitermate geschikt voor. Als je last krijgt van stinkende afscheiding of je vagina begint sterker te ruiken dan normaal, als je bruine afscheiding, gele afscheiding krijgt, of als je een grote hoeveelheid afscheiding hebt, ga dan naar je huisarts. Dan heb je misschien een vaginale infectie.
Na verloop van tijd weet je wat voor jou normaal is en hoe je afscheiding gedurende je cyclus verandert. Dan kun je ook een abnormale afscheiding herkennen als die zich voordoet, en dan weet je wat je moet doen. En als je je er zorgen over maakt, ga dan naar je huisarts.
Hygiëne
De vagina maakt zichzelf schoon, dus je hoeft haar niet van binnen te wassen. Het is zelfs een heel slecht idee. Een vaginale douche en overmatig wassen kan juist een negatief effect hebben en je pH balans in je vagina verstoren en dit kan leiden tot nare vaginale infecties. Het gebruik van geparfumeerde zeep, badschuim en douchegel kan leiden tot abnormale vaginale afscheiding. Dus maak je vagina nooit schoon met iets wat sterk geparfumeerd is. Gebruik een milde zeep en warm water om je vagina schoon te maken en infecties te voorkomen. Het is belangrijk je minimaal 1 keer per dag je ondergoed verschoond. Als je last hebt van veel afscheiding of wanneer deze anders van kleur is, is het belangrijk dat je kritisch kijkt naar je eigen hygiëne en dagelijkse intieme verzorging. Wanneer je last hebt van onregelmatige menstruaties kan het extra lastig zijn om je intieme hygiëne te onderhouden.
Lees verder
Medische Disclaimer
De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.