Wanneer de productie van eicellen stopt en je eierstokken geen oestrogeen meer afgeven dan kom je als een vrouw in een overgang terecht. Het is per vrouw afhankelijk hoe geleidelijk dit gaat en ook wanneer. De leeftijd waarop je begint met de overgang, is erfelijk vastgesteld. Het kan al beginnen als je 40 bent, maar ook pas rond je 60ste. De gemiddelde leeftijd waarop de overgang begint is met 51 jaar. De symptomen en klachten beginnen al een paar maanden of jaren voordat je stopt met menstrueren, de 'perimenopauze', en houden meestal nog vier jaar aan na het stoppen met menstrueren.

Lees meerVoordat je lichaam stopt met ovuleren kun je al te maken krijgen met verschillende overgangsklachten zoals opvliegers, stemmingswisselingen, nachtelijk zweten en onregelmatige menstruatie. Ook kun je te maken krijgen met plotselinge doorbraakbloedingen. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd. De periode voor en tijdens menopauze kunnen heel wat ongemakken met zich mee brengen.

Over deze overgangsongemakken en symptomen kun je lezen in onderstaande artikelen. Of je nou vragen hebt over de eerste menstruatie van je dochter of je eigen laatste menstruatie, wij van Libresse informeren je graag.

Luister onze podcast over perimenopauze

Wil je meer te weten komen over perimenopauze? In de nieuwe podcast ‘Baarmoederverhalen’ gaat onderzoeksjournaliste Liset Hamming in gesprek met (ervarings)deskundigen over de verborgen en verzwegen verhalen rondom perimenopauze. We gaan dieper in op wat het is en niet is. Over wat je al kan doen als het zweet je nog niet uitbreekt. En over doorwerken. Luister hier onze twee podcasts over perimenopauze:

Overgangsklachten