Overgangsklachten

Tijdens de overgang stop je met ovuleren doordat je oestrogeen en progesteron niveaus dalen.

De meeste komen in de overgang wanneer ze tussen de 45 en 55 jaar oud zijn. In deze periode stopt je ovulatie en wordt je niet meer ongesteld. Dit gebeurt echter niet binnen een dag, maar kan tot wel vier jaar duren. Wel krijg je tijdens de overgang te maken met verschillende overgangsklachten.

Er is helaas nog veel onbegrip over de overgang en het blijft voor vele een moeilijk onderwerp om over te praten. Hierdoor kan het lastig zijn om te weten wat je kunt verwachten. Daarom vertellen we je hier meer over de meestvoorkomende overgangsklachten, zodat jij er straks beter mee om kan gaan.

Wat zijn overgangsklachten?

Je lichaam is op zoek naar een nieuwe balans als je in de overgang zit. Hoewel niet iedereen ze ervaart, gaat deze periode voor de meeste gepaard met verschillende overgangsklachten. Een van de belangrijkste overgangsklachten is een wijziging in je menstruatie. Het kan voorkomen dat je tijdens de overgang plots hevig bloedverlies hebt of dat je menstruaties lichter worden met spotting. Een onregelmatige menstruatie is een van de symptomen, wat ook leidt tot het uiteindelijk helemaal stoppen van je menstruatie.

Naast deze grote veranderingen zijn er nog diverse andere klachten waar je mee te maken krijgt. Opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, vaginale droogheid en slapeloosheid zijn enkele overgangsklachten waar de meesten van ons mee te maken krijgen. Het is ook mogelijk dat je met andere klachten te maken krijgt, zoals hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, gewichtstoename, duizeligheid en verlies van libido.

Opvliegers

Heb je wel eens een intense warmte gevoeld die in je borst begon en via je nek richting je hoofd steeg? Waarschijnlijk had je geen idee wat je overkwam, maar maak je geen zorgen. Dit was namelijk een opvlieger en een normale overgangsklacht om te ervaren. Maar hoe kon je een opvlieger herkennen? Meestal voel je het als eerst rond je gezicht en borstkast waarna het zich uitbreidt naar andere delen van je lichaam. Andere symptomen zijn dat je huid plotseling warm aanvoelt, roodheid op bepaalde plekken, spontaan zweten, tintelingen in je vingers en hartkloppingen.

De intensiteit van een opvlieger verschilt per persoon. Zo is het mogelijk dat je een lichte warme gloed door je lichaam voelt of dat je doorweekt in zweet wakker wordt. En hoewel er geen duidelijke oorzaak is voor deze overgangsklachten zijn er wel bepaalde triggers die ze erger kunnen maken. Enkele triggers zijn angst, pittig eten, alcohol, nicotine, te strakke kleding en stress.

Stemmingswisselingen

Een ander veel voorkomende overgangsklacht zijn stemmingswisselingen. Ze ontstaan doordat je in de menopauze steeds minder hormonen aanmaakt, waardoor er een disbalans in je hormonen is. Hoewel stemmingswisselingen zich kunnen uiten in een onschuldige opstandigheid of minder geduld hebben, is het ook mogelijk dat ze heftiger zijn en je te maken krijgt met spontane huilbuien of deprimerende gevoelens.

Het kan helpen om afleiding te zoeken als je deze overgangsklacht voelt opkomen. Ga bijvoorbeeld een rondje wandelen of maak een praatje met een vriendin.

Vaginale droogheid

Doordat je in de menopauze minder oestrogeen produceert wordt je vaginaweefsel dunner en minder elastisch. Als gevolg kun je te maken krijgen met vaginale droogheid en kun je sneller een wondje hebben of een infectie oplopen. Hoewel overgangsklachten nooit leuk zijn, kan vaginale droogheid er ook voor zorgen dat je een verminderde libido krijgt of dat seks pijnlijk wordt. Maar wist je dat regelmatige seksuele activiteiten juist kan helpen in het tegengaan van vaginale droogheid? Verzorg je V-zone dus extra goed in deze periode.

De overgang is een uitdagende periode vol lichamelijke en emotionele veranderingen die niet altijd even gemakkelijk zijn. Overgangsklachten helpen daar niet bij en kunnen het dagelijks leven flink beïnvloeden. Weet dat je niet alleen bent en dat je erover kunt praten met anderen. Ook zijn er diverse manieren om met je overgangsklachten om te gaan, waardoor jij deze periode zo comfortabel mogelijk kan doorstaan.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.