Vrouw van middelbare leeftijd die aan het lezen is

Tijdens de overgang verandert je menstruatie en blijft het uiteindelijk helemaal weg, maar wat gebeurt er precies?

Als je in de overgang zit kun je bepaalde klachten en/of symptomen ervaren, zoals hoofdpijn en opvliegers. Een van de grootste veranderingen die je zult meemaken is dat je menstruatie onregelmatig wordt en uiteindelijk helemaal stopt. Je lichaam laat namelijk haar vruchtbare periode achter zich tijdens de overgang.

Leer hier meer over wat de overgang precies is, wat de eerste overgang symptomen zijn en wat je er tegen kunt doen.

De overgang

Tijdens de overgang dalen de progesteron en oestrogeen niveaus in onze lichaam. Met als gevolg dat je stopt met ovuleren. Ook zul je net voor en net nadat je menstruatie is gestopt nog te maken krijgen met verschillende symptomen en veranderingen.

Door al deze veranderingen kan de overgang een lastige tijd zijn om emotioneel en mentaal mee om te gaan. Het kan zijn dat je blij bent dat je nooit meer ongesteld hoeft te worden, maar het kan ook zijn dat je er verdrietig over wordt. Hoe jij je ook voelt, weet dat het heel normaal is.

Wanneer begint de overgang?

Wanneer de overgang precies begint verschilt per persoon en kan ook erfelijk zijn. De gemiddelde leeftijd dat de overgang begint is 51 jaar, maar het kan ook beginnen als je 40 jaar of 60 jaar bent.

Wel is het goed om te weten is dat de overgang een geleidelijk proces is dat meestal in verschillende fases loopt. Zo is de eerste fase waar je mee te krijgt de premenopauze. Dit is de fase dat je hormoonhuishouding verandert en je mogelijk al de eerste overgangsklachten ervaart. Tijdens de volgende fase, de perimenopauze, zul je merken dat je menstruatie steeds onregelmatiger wordt en je de meeste klachten ervaart. Je menstruatie zal in de derde fase, de menopauze, pas helemaal stoppen. De overgangsklachten houden helaas nog niet op en je kunt ook in de laatste fase, de postmenopauze, hier nog te maken krijgen.

Eerste symptomen van de overgang

De meeste van ons ervaren de eerste symptomen tijdens de perimenopauze. Dit is de periode dat je lichaam verschillende symptomen begint te vertonen, zoals opvliegers, nachtelijk zweten en onregelmatige menstruaties.

In de meeste gevallen is een van de eerste symptomen van de overgang een verandering in je menstruatiecyclus. Hoewel het vreemd kan zijn om te merken dat je lichaam en cyclus veranderen, is het niet iets om je zorgen over te maken of wat je kunt tegenhouden. Zie het als het begin van een nieuw hoofdstuk in je leven en praat erover met vrienden en familie. Het zal je verbazen hoeveel het helpt om je ervaring te delen.

Heb je echter veel last van de symptomen? Neem dan contact op met je huisarts om advies te vragen.

Wanneer stopt je menstruatie?

De symptomen van de perimenopauze beginnen meestel enkele maanden of zelfs jaren voordat je menstruatie stopt. Het moment dat je menstruatie helemaal stopt duurt nog ongeveer vier jaar.

Wel kun je tijdens de overgang meer bloedverlies ervaren en kun je merken dat je menstruatie net iets anders is dan gewoon. Je menstrutie kan in deze periode zwaarder, lichter of zelfs onregelmatig worden. Zo kan het zijn dat je plots om de twee à drie weken ongesteld wordt of misschien wel maanden achter elkaar niet.

Heb je altijd een regelmatige menstruatie gehad? Het kan dan een beetje zenuwslopend zijn om een andere cyclus te hebben. Weet dat het een onderdeel is van een natuurlijk proces en iets waar jij je geen zorgen over hoeft te maken.

Meest voorkomende symptomen van overgang

De meest voorkomende symptomen van de overgang zijn:

Andere overgangsklachten die je kunt ervaren zijn duizeligheid, een opgeblazen gevoel, gewichtstoename, hoofdpijn of verlies van libido. Sommige hebben tijdens de overgang ook last van lichte incontinentie, wat betekent dat je af en toe een paar druppels plas verliest. Het is een goed idee om in dat geval een inlegkruisje bij de hand te hebben dat alle soorten vaginaal vocht kan opvangen, zoals onze All fluid inlegkruisjes.

Het kan allemaal klinken als veel om mee om te gaan, maar weet dat je niet met alle symptomen tegelijkertijd te maken krijgt. Daarnaast zijn overgang symptomen volkomen normaal, je lichaam moet zich namelijk aanpassen aan de hormonale veranderingen in je lichaam. 

Als je te maken hebt met overgangsklachten, moedigen we je aan om het je familie en vrienden te laten weten. Het kan namelijk helpen als je weet dat er anderen zijn bij wie jij je frustraties kwijt kunt, met wie je kunt lachen en die je om steun kan vragen als je die nodig hebt.

Overgangsklachten verminderen

De overgang kan een emotioneel zware tijd zijn, maar het kan ook een opluchting zijn om niet langer last te hebben van menstruaties en PMS. Sommige merken zelfs dat ze zich zelfverzekerder en lekkerder in hun vel voelen als ze postmenopauzaal zijn.

Hoewel sommige helemaal geen symptomen krijgen tijdens de overgang, ervaren de meeste tenminste één symptoom of een combinatie van een paar. Als jij last hiervan hebt, hoef je niet in stilte of zonder steun door dit alles heen te gaan. Velen van ons vinden regelmatig sporten goed om de overgang symptomen te verminderen, terwijl acupunctuur en hypnotherapie beide effectief zijn gebleken bij opvliegers en slapeloosheid. In het verleden was HRT, ofwel hormoontherapie, de standaardbehandeling. Recent onderzoek heeft dit in verband gebracht met borstkanker, bloedstolsels en beroertes. Het is dus verstandig om het met je dokter te bespreken en te vragen wat hij of zij aanbeveelt [1].

Wanneer naar de dokter?

Bovenstaande adviezen kunnen helpen om overgang klachten te verminderen. Heb je toch nog veel last en beperken de overgangsklachten je in het dagelijkse leven? Dan kun je het beste even langs de huisarts gaan. Hij of zij kan je meer informatie geven en eventueel medicijnen voorschrijven. 

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Bron:

[1] Borstkanker vereniging