Vrouw van middelbare leeftijd die aan het lezen is

Tijdens de overgang verandert je menstruatie en blijft het uiteindelijk helemaal weg. Wat gebeurt er precies?

Wanneer je in de overgang zit kun je bepaalde overgangsklachten en/of -symptomen ervaren, zoals hoofdpijn en opvliegers. Een van de grootste veranderingen die je zult merken is dat je menstruatie onregelmatig wordt en uiteindelijk helemaal stopt. Op dat moment laat je lichaam haar vruchtbare periode achter zich. 

In dit artikel bespreken we op welke leeftijd de overgang meestal begint en wat de symptomen zijn. Hoewel het lastig kan zijn als je niet weet waar je op moet letten, als je weet wat het is en wat je kunt verwachten dan kun je hier wel rekening mee houden.

Wat is de overgang precies?

Wanneer je in de overgang zit dan dalen de oestrogeen- en progesteron niveaus in je lichaam, waardoor je stopt met ovuleren. Ook maak je verschillende symptomen en veranderingen mee net voor en net nadat je voorgoed stopt met menstrueren. 

De overgang kan een lastige tijd zijn om emotioneel mee om te gaan. Sommige zijn blij dat ze nooit meer ongesteld worden, terwijl anderen verdrietig zijn dat geen menstruatiecyclus meer houden. Wat jij ook voelt, het is heel normaal.

Op welke leeftijd begint de overgang?

De overgang is een geleidelijk proces dat meestal in verschillende fases verloopt. Wanneer het precies begint verschilt per persoon en is ook erfelijk. Zo kan de overgang beginnen als je 40 jaar bent of pas als je 60 jaar bent. De gemiddelde leeftijd dat de overgang begint is 51 jaar.

Wat zijn de eerste symptomen van de overgang?

Als je in de perimenopauze komt dan zul je de eerste symptomen van de overgang gaan merken. Je lichaam begint in deze periode verschillende symptomen te vertonen, zoals opvliegers, nachtelijk zweten en onregelmatige menstruaties

In de meeste gevallen is een van de eerste symptomen van de overgang een verandering in je menstruatiecyclus. Hoewel het vreemd kan zijn om te merken dat je lichaam en cyclus veranderen, is het niet iets om je zorgen over te maken of wat je kunt tegenhouden. Zie het als het begin van een nieuw hoofdstuk in je leven en praat erover met vrienden en familie. Het zal je verbazen hoeveel het helpt om je ervaring te delen. 

Heb je veel last van de symptomen in de perimenopauze? Neem dan contact op met je huisarts om advies te vragen.

Wanneer stopt je menstruatie?

De symptomen van de perimenopauze beginnen vaak een paar maanden of zelfs jaren voordat je menstruatie stopt en duurt daarna nog ongeveer vier jaar. Belangrijk om te houden is dat je menstruatie niet zomaar op een dag stopt. Dit is een geleidelijk proces.

In deze periode kun je meer bloedverlies ervaren en menstruaties die ongewoon hevig zijn. Of je menstruaties worden juist veel lichter dan normaal en meer onregelmatig. Zo kan het gebeuren dat je om de twee à drie weken ongesteld wordt of juist maanden achter elkaar niet. Hoewel dit zenuwslopend kan zijn, vooral als je gewend bent aan een regelmatige cyclus, moet je onthouden dat dit allemaal een natuurlijk proces is, waar jij je geen zorgen over hoeft te maken.

Meest voorkomende symptomen van overgang

De meest voorkomende symptomen zijn:

Andere overgangsklachten die je kunt ervaren zijn duizeligheid, een opgeblazen gevoel, gewichtstoename, hoofdpijn of verlies van libido. Sommige hebben tijdens de overgang ook last van lichte incontinentie, wat betekent dat je af en toe een paar druppels plas verliest. Het is een goed idee om een inlegkruisje bij de hand te hebben dat alle soorten vaginaal vocht kan opvangen, zoals onze All fluid inlegkruisjes.

Het kan allemaal klinken als veel om mee om te gaan, maar weet dat je niet met alle symptomen tegelijkertijd te maken krijgt. Daarnaast zijn de symptomen van de overgang zijn volkomen normaal, je lichaam moet zich namelijk aanpassen aan de veranderende hormoonbalans in je lichaam. 

Als je te maken hebt met overgangsklachten, moedigen we je aan om het je familie en vrienden te laten weten. Het kan namelijk helpen als je weet dat er anderen zijn bij wie jij je frustraties kwijt kunt, met wie je kunt lachen en die je om steun kan vragen als je die nodig hebt.

Overgangsklachten verminderen

De overgang kan een emotioneel zware tijd zijn, maar het kan ook een opluchting zijn om niet langer last te hebben van menstruaties en PMS. Sommige merken zelfs dat ze zich zelfverzekerder en lekkerder in hun vel voelen als ze postmenopauzaal zijn.

Hoewel sommige helemaal geen symptomen krijgen tijdens de overgang, ervaren de meeste tenminste één symptoom of een combinatie van een paar. Als jij last hiervan hebt, hoef je niet in stilte of zonder steun door dit alles heen te gaan. Velen van ons vinden regelmatig sporten goed om de overgangssymptomen te verminderen, terwijl acupunctuur en hypnotherapie beide effectief zijn gebleken bij opvliegers en slapeloosheid. In het verleden was HRT, ofwel hormoontherapie, de standaardbehandeling. Recent onderzoek heeft dit in verband gebracht met borstkanker, bloedstolsels en beroertes. Het is dus verstandig om het met je dokter te bespreken en te vragen wat hij of zij aanbeveelt [1].

Wanneer naar de dokter?

Bovenstaande adviezen kunnen helpen om overgang klachten te verminderen. Heb je toch nog veel last en beperken de overgangsklachten je in het dagelijkse leven? Dan kun je het beste even langs de huisarts gaan. Hij of zij kan je meer informatie geven en eventueel medicijnen voorschrijven. 

De informatie in dit artikel is goedgekeurd door medisch specialisten

  • Dorenda van Dijken – gynaecoloog verbonden aan het OLVG, docent aan de opleiding voor menopauzeverpleegkundigen aan het Erasmus MC en voorzitter stuurgroep Womens Health van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG)
  • Marije Geukes – gynaecoloog en deed onderzoek naar de overgang (Improvement of menopausal symptoms and the impact on work ability: a retrospective cohort pilot study; The impact of menopause on work ability in women with severe menopausal symptoms; The impact of menopausal symptoms on work ability)

Bronnen:

[1]Borstkanker vereniging

Luister onze podcast over perimenopauze

Wil je meer te weten komen over perimenopauze? In de nieuwe podcast ‘Baarmoederverhalen’ gaat onderzoeksjournaliste Liset Hamming in gesprek met (ervarings)deskundigen over de verborgen en verzwegen verhalen rondom perimenopauze. We gaan dieper in op wat het is en niet is. Over wat je al kan doen als het zweet je nog niet uitbreekt. En over doorwerken. Luister hier onze twee podcasts over perimenopauze:

Seizoen 2 #01 - Perimenopauze

Seizoen 2 #02 - Perimenopauze

Lees verder