Vrouw van middelbare leeftijd die aan het lezen is

Net als je menstruatie is de overgang een volkomen natuurlijk proces.

Vreemd genoeg is de overgang een onderweg dat in mysterie gehuld is en waar niet veel over gepraat wordt. Als je niet weet waar je op moet letten, dan kan het lastig zijn om door deze fase van je leven te navigeren. Laten we daarom eens kijken wat de overgang nu precies is, wanneer het meestal begint en wat de signalen en symptomen van de overgang kunnen zijn. Zo weet jij precies wat het inhoudt en kun je er rekening mee houden.

De overgang

De overgang is het moment waarop je stopt met ovuleren door een daling van je oestrogeen en progesteron niveaus. Wanneer het precies begint verschilt per persoon en is grotendeels ook erfegelijk. De gemiddelde leeftijd dat de overgang begint is 51 jaar, maar het kan ook beginnen als je 40 of 60 jaar bent [1].

Tijdens de overgang krijg je te maken met verschillende symptomen en veranderingen, voordat je voorgoed stopt met menstrueren. Het kan daarom een lastige periode zijn om emotioneel mee om te gaan. Sommige zullen blij zijn dat ze nooit meer ongesteld worden, terwijl anderen misschien verdrietig zullen zijn dat ze geen menstruatiecyclus meer hebben. Wat je ook voelt, het is heel normaal. Wel is het goed om te weten dat de overgang een geleidelijk proces is dat in vier fases loopt.

De eerste fase: Premenopauze

De premenopauze is de eerste fase in de overgang en kan enkele jaren duren. Het begint meestal wanneer je tussen de 30 en 40 jaar oud bent. In deze fase heb je nog een regelmatige menstruatiecyclus en zul je vaak nog geen duidelijke overgang symptomen hebben, omdat de hormonale veranderingen nog minimaal zijn.

Hoewel niet iedereen tijdens de premenopauze al met symptomen te maken heeft, kun je wel enkele veranderingen in je menstruatiecyclus merken en eventuele stemmingswisselingen ervaren.

De tweede fase: Perimenopauze

Na de premenopauze volgt de perimenopauze. Deze fase kan enkele jaren duren en eindigt een jaar na je laatste menstruatie. De meeste van ons ervaren de eerste symptomen tijdens deze fase van de overgang, omdat je lichaam vanaf dat moment minder oestrogeen begint aan te maken. Dit kan leiden tot lichamelijke veranderingen, zoals gewichtstoename maar je kunt ook te maken krijgen met:

De derde fase: Menopauze

De menopauze is de derde fase van de overgang en markeert het moment dat je vruchtbare jaren voorbij zijn. Je komt namelijk in deze fase wanneer je twaalf opeenvolgende maanden geen menstruatie hebt gehad.

Hoewel je tijdens de menopauze nog steeds te maken kunt hebben met de symptomen van de perimenopauze, zijn deze wel in intensiteit afgenomen. In deze fase van de overgang kun je te maken krijgen met:

  • Constante opvliegers
  • Nachtelijk zweten
  • Verhoogde kans op osteoporose (botontkalking)
  • Drogere huid
  • Dunner wordend haar
  • Emotionele veranderingen, zoals depressie of angst

De vierde fase: Postmenopauze

Na de menopauze begint de postmenopauze, een fase die de rest van je leven duurt. Vanaf dit moment nemen de symptomen van de overgang vaak af. Wel kun je nog te maken hebben met opvliegers. Ook blijven je oestrogeen en progesteron niveaus laag, waardoor het risico op bepaalde gezondheidsproblemen toeneemt. Het is daarom belangrijk om aandacht aan je gezondheid te blijven besteden door een goede balans in je dieet te vinden en regelmatig te bewegen.

Wat helpt tegen de overgang?

De overgang kan een emotioneel zware tijd zijn, maar het kan ook een opluchting zijn om niet langer last te hebben van menstruaties en PMS. Hoewel er een paar gelukkigen zijn die niet te maken krijgen met overgang symptomen, ervaren de meesten minstens één symptomen of een combinatie van meerdere.

Er zijn behandelingen beschikbaar om de symptomen onder controle te houden, maar dit is niet altijd nodig. Regelmatig sporten, cafeïne vermijden en een goede nachtrust kunnen ook al helpen met het verminderen van overgang symptomen. Ook is er gebleken dat zowel acupunctuur als hypnotherapie effectief zijn voor opvliegers en insomnia.

Wat gebeurt er na de overgang?

Iedereen ervaart de overgang en de eventuele symptomen op een andere manier. Sommige hebben nog vier jaar naar hun laatste menstruatie te maken met overgang symptomen, terwijl het bij andere nog een aantal jaren langer kan duren. Ieders lichaam past zich in zijn eigen tijd aan. Er is dus niet iets wat je kunt veranderen of waar jij je zorgen over hoeft te maken.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandelingsdoeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.

Bron:

[1] St. Antonius Ziekenhuis