PMS

Dit artikel is gecontroleerd door: Renata Knijff

Het is heel normaal als jij je net voor je menstruatie niet zo lekker voelt.

Wat is premenstrueel syndroom? Hoe lang duurt het? Wat zijn PMS symptomen en hoe kun je ze verlichten? Weten wat het is en hoe je ermee om kunt gaan maakt een groot verschil in de manier waarop hormonale veranderingen jouw leven beïnvloeden. Wij hebben alle informatie voor je verzameld over PMS, de symptomen en wat je kunt doen om het te verlichten. 

Wat betekent PMS?

PMS staat voor Premenstrueel Syndroom, ook wel premenstruele spanning genoemd. Het wordt veroorzaakt door de hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens je menstruatiecyclus en omvat een hele reeks symptomen en gevoelens die je kunt ervaren. Deze klachten kunnen variëren van mild tot behoorlijke ingrijpend.

Mogelijke PMS symptomen die je kunt ervaren zijn:

  • Pijnlijke borsten
  • Een opgeblazen gevoel
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Maagklachten; of
  • Slaapproblemen

Daarnaast kan PMS ook je emoties beïnvloeden, waardoor je je humeurig, verdrietig of prikkelbaar kunt voelen. Je kunt het gevoel hebben dat je veel wilt huilen. Weet dat je niet de enige bent die te maken heeft met dergelijke symptomen tijdens je cyclus of andere momenten in je leven. 80% van de vrouwen+ heeft te maken met PMS symptomen [1].

Laten we eens verder kijken naar een paar mythes omtrent PMS. Want misschien zijn de mythes die je geloofde niet waar!

PMS mythes

Mythe 1: Alle vrouwen+ hebben maandelijks last van PMS

Niet waar. Sommige hebben het af en toe of hebben milde symptomen. Sommige krijgen het ook helemaal niet. Iedereen is anders.

Mythe 2: Je kan niet zwanger worden als je premenstrueel bent

Het is zeker mogelijk om zwanger te worden als je aan het PMS'en bent. Dit kan zelfs op elk moment van je cyclus.

Mythe 3: Chocolade kan helpen

Je hebt misschien een groter verlangen naar chocolade als je premenstrueel bent, maar het veroorzaakt juist grotere schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Als gevolg krijg je dus grotere stemmingswisselingen. Het is beter om chocolade te vermijden.

Mythe 4: Je kunt er niets aan doen

Goed nieuws, dat kan wel! Van het innemen van teunisbloemolie om milde PMS symptomen te verlichten tot het raadplegen van je huisarts als je pijnlijke symptomen ervaart. Je hoeft niet te lijden.

Hoe kun je PMS symptomen verlichten?

Er zijn verschillende dingen die je kunnen helpen bij het verlichten van PMS symptomen. Het gaat vaak om een paar eenvoudige veranderingen in je levensstijl, maar die wel een grote impact kunnen hebben. De ene aanpassing zal alleen wel meer moeite kosten dan het andere, zoals bijvoorbeeld het afscheid nemen van je koffie (met cafeïne) in de ochtend. Onthoud dat het slechts een paar ideeën zijn waar jij uit kunt kiezen om te ontdekken wat helpt om jouw PMS te verlichten.

Een goed idee om erachter te komen wat voor jou werkt is het bijhouden van een dagboek. Hierin kun je opschrijven hoe jij je voelt in de aanloop van je menstruatie. Je zou dit ook in de notities van je telefoon kunnen noteren als je dat handiger vindt. Probeer in ieder geval je terugkerende symptomen en de bijbehorende patronen vast te leggen. Door dit te doen ben jij voorbereid en kun je op tijd de benodigde steun vragen als dit nodig is.

Hoewel PMS misschien alleen in bepaalde periodes van je cyclus toeslaat zijn er wel enkele dingen die je gedurende je hele cyclus kunt aanpassen. Hiermee geef je jezelf de beste kans om je PMS symptomen een halt toe te roepen.

Hoe om te gaan met PMS?

Doe aan yoga

Dit is een geweldige manier om PMS-gerelateerde stemmingswisselingen aan te pakken. Massages, Thai Chi en meditatie zijn goede alternatieven, omdat het je helpt te ontspannen en je minder gestrest te voelen.

Stop met roken

Als je rookt doe dan je best om te stoppen. Afgezien van de gezondheidsrisico’s tonen onderzoeken aan dat mensen die roken meer dan twee keer zoveel kans hebben om matige of ernstige PMS symptomen te ontwikkelen.

Lichaamsbeweging

Uit onderzoek blijkt dat lichaamsbeweging, zoals stevig wandelen of zwemmen helpt om de angst, depressie en sombere stemmingen die gepaard gaan met PMS te verlichten.

Gezond eten

Je kunt minder gevoelig zijn voor je emoties door gezonder te eten, zoals gerechten met granen, fruit en groenten. Probeer suiker, vet en zout zoveel mogelijk te vermijden.

Minder stimulerende middelen

Als je premenstrueel bent verlang je misschien naar cafeïne, maar het is beter voor je om te minderen met koffie, thee en chocolade. Dit kan PMS namelijk alleen maar verergeren.

Het kan vervelend zijn om met PMS  om te gaan, maar bovenstaande tips kunnen je helpen je PMS symptomen te verminderen en onbevreesd verder te leven. Als je symptomen je belemmeren in dagelijkse activiteiten, ga dan naar je huisarts. Hij of zij kan onderzoeken of je symptomen verband houden met iets anders, zoals PCOS.

Lees verder

Medische Disclaimer

De medische informatie in dit artikel is alleen een informatiebron en is niet bedoeld om te worden gebruikt of als bewijs te dienen voor diagnostische of behandeling doeleinden. Neem contact op met je huisarts en/of medisch specialist voor advies over een bepaalde medische aandoening.


Bron:

[1] Informatie uit een onderzoek in de VS dat werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Californië. Titel van het onderzoek: The Association of Inflammation with Premenstrual Symptoms.